Select Menu


Το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης αποφάσισε, με μεγάλη πλειοψηφία, την επανάκτηση άμεσα της δημόσιας διαχείρισης του νερού της πόλης, που είχε δoθεί σε ιδιωτική εταιρεία.

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, η Barcelona En Comú παρουσίασε πρόταση ψηφίσματος για να επανακτηθεί η άμεση δημόσια διαχείριση του υδάτινου κύκλου, κάτι που ήταν μια από τις κύριες υποσχέσεις του μανιφέστου της κίνησης. Αυτή η πρόταση ήταν και η πιο δημοφιλής για τους πολίτες κατά την συμμετοχική διαδικασία που έγινε για να οριστεί το Δημοτικό Σχέδιο Δράσης (το σχέδιο που καθορίζει τις δράσεις του δήμου).

Όλοι οι αριστεροί σχηματισμοί του δημοτικού συμβουλίου της Βαρκελώνης ψήφισαν υπέρ της πρότασης ψηφίσματος, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει με το σχέδιο επαναδημοτικοποίησης της υπηρεσίας υδάτων στην μητροπολιτική περιοχή. Η υπηρεσία υδάτων αυτήν την στιγμή βρίσκεται στα χέρια μιας μητρικής εταιρείας η οποία ελέγχει τη διανομή στους 23 δήμους που αποτελούν την Μητροπολιτική Περιοχή της Βαρκελώνης (ΑΜΒ), της οποίας η Agbar είναι ο κύριος μέτοχος. Το δημοτικό συμβούλιο επίσης ενέκρινε μια παρόμοια πρόταση ψηφίσματος από την κίνηση CUP Βαρκελώνης.

Ο Eloi Badia, δημοτικός σύμβουλος που ασχολείται με την Προεδρία, το Νερό και την Ενέργεια, είπε ότι «σήμερα μια απόλυτη πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της διαφάνειας, της υψηλής ποιότητας της υπηρεσίας και των χαμηλότερων τιμολογίων. Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα γιατί η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου είπε ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν».

Εξοικονόμηση για την πόλη και εξοικονόμηση για τους πολίτες

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ισπανίας, η δημόσια διαχείριση είναι φθηνότερη κατά 18%, οι ζημίες είναι κατά 23% λιγότερες και οι επενδύσεις κατά 18% περισσότερες. Μια σύγκριση στα τιμολόγια ύδρευσης στους δήμους της Καταλονίας δείχνει ότι η ιδιωτική διαχείριση είναι κατά 25% πιο ακριβή από την δημόσια.

Αυτές οι εξοικονομήσεις προφανώς σημαίνουν μείωση στις χρεώσεις. Ο Badia έχει επισημάνει ότι οι λογαριασμοί του νερού θα μπορούσαν να μειωθούν έως τουλάχιστον 10%, δηλαδή συνολικά 38,7 εκ. Ευρώ. Από τα κέρδη της επιχείρησης μπορούν να εξοικονομηθούν 29 εκ. € και άλλα 9,7 εκ € από την επιβάρυνση τεχνογνωσίας. «Το καλύτερο αποτέλεσμα για την κοινωνία είναι αυτό που δεν περιλαμβάνει περιττά έξοδα. Πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε στους γείτονές μας οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με λογαριασμούς που έχουν αυξηθεί κατά 85% τα τελευταία 10 χρόνια», πρόσθεσε.

Αυτή η διαδικασία έχει βασιστεί σε προηγούμενες σε μεγάλες πόλεις, όπως το Παρίσι, το Βερολίνο και η Νάπολη οι οποίες έχουν επιδείξει τα πλεονεκτήματα μιας 100% δημόσιας διαχείρισης της υπηρεσίας, όπως και σε πόλεις της Καταλονίας σαν τηνArenys de Munt και την Montornès del Vallès.

Αυτή είναι η αρχή μιας πορείας που μπορεί να είναι μακριά και περίπλοκη. Η κίνησηBarcelona En Comú θα συνεχίσει να εργάζεται υπέρ των δημόσιων υπηρεσιών και το κοινό καλό όλων των πολιτών.

savegreekwater.org 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top