Select Menu

Το σκάνδαλο Siemens στην Ελλάδα είναι ίσως το μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης και αφορά σε χρηματισμό Ελλήνων πολιτικών, στελεχών δημόσιων οργανισμών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, από την γερμανική εταιρεία Siemens.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν έγινε γνωστό στη Γερμανία ότι η Siemens χρημάτιζε πολιτικούς σε διάφορες χώρες για να εξασφαλίσει συμβόλαια, 1,3 δις ευρώ μεταξύ των ετών 1990 και 2006. Στελέχη της Siemens έχουν ισχυριστεί ότι συνολικά το ποσόν των 100 εκατομμυρίων μάρκων είχε δοθεί σε Έλληνες.

Τσουκάτος - Βαλυράκης - Παπανδρέου 

Τον Φεβρουάριο του 2010 συστάθηκε εξεταστική επιτροπή του ελληνικού Κοινοβουλίου, αποτελούμενη από 19 βουλευτές από όλα τα κόμματα. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαληράκης.

Οι εργασίες της επιτροπής παρατάθηκαν αρχικά ως τις 30 Ιουνίου 2010, καθώς "προκύπτουν ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, αλλά και ευθύνες για τις δικαστικές αρχές". Μετά από άλλη μια παράταση, τελικά οι δραστηριότητες της Εξεταστικής Επιτροπής έληξαν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2010.

Τα χρήματα φαίνεται να διοχετεύτηκαν από κρυφά ταμεία της Siemens και μέσω υπεράκτιων (offshore) εταιρειών να έφταναν στους τελικούς αποδέκτες τους. Ο κύριος διαχειριστής των χρημάτων αυτών φαίνεται να είναι ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος, Μιχάλης Χριστοφοράκος, καθώς και ο πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών της Siemens Ελλάδος, Πρόδρομος Μαυρίδης.

Βαλυράκης (Πρόεδρος της Εξεταστικής) - Τσουκάτος (Παραδέχτηκε ότι έλαβε ένα εκ. μάρκα)

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος παραδέχτηκε τον Ιούνιο του 2008 ότι το 1999 έλαβε ένα εκατομμύριο μάρκα. Υποστηρίζει πως τα χρήματα αυτά σταδιακά μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, κάτι που όμως ακόμη δεν έχει αποδειχτεί


Ο Τάσος Μαντέλης παραδέχτηκε τον Μάιο του 2010 ότι το 1998 και το 2000 έλαβε 200.000 και 300.000 μάρκα αντίστοιχα. Για το πρώτο ποσό κατονόμασε την Siemens ενώ για το δεύτερο δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την προέλευσή τους. Από τις 27 Μαΐου 2010 έχει απαγορευτεί στον Τάσο Μαντέλη η έξοδος από την χώρα. Το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί

Ο Χριστοφοράκος διέφυγε στην Γερμανία στις 15 Δεκεμβρίου 2007 και δικάστηκε από την γερμανική Δικαιοσύνη, ενώ εντάλματα έκδοσής του στην Ελλάδα απορρίφθηκαν από την γερμανική Δικαιοσύνη

Στην επιτροπή κατέθεσαν:
  • 22 Φεβρουαρίου ο πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ Δημήτρης Παπούλιας
  • 1η Μαρτίου ο διοικητής του ΟΤΕ Παναγής Α. Βουρλούμης
  • 4 Μαρτίου ο εισαγγελέας πρωτοδικών Παναγιώτης Αθανασίου και ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός
  • 20 Απριλίου ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος Παναγιώτης Ξυνής
  • 21 Απριλίου ο πρώην Υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης
  • 22 Απριλίου η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Κατερίνα Τσακάλου
  • 26 Απριλίου ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης
  • 29 Απριλίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης και ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος
  • 13 Μαΐου ο πρώην Υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης και ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος Γιώργος Κορωνιάς
  • 18 Μαΐου ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας και ο πρώην γενικός διευθυντής ΝΔ Κώστας Σημαιοφορίδης
  • 20 Μαΐου ο πρώην διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού, ανάπτυξης και ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ Ευστάθιος Τσέγκος, και ο πρώην γενικός διευθυντής του ΟΣΕ Παναγιώτης Κουμάντος
  • 26 Μαΐου ο πρώης Υπουργός Τάσος Μαντέλης και ο κουμπάρος του, επιχειρηματίας Γιώργος Τσουγκράνης
  • 2 Ιουνίου ο επιχειρηματίας Μάριος Κάτσικας 
  • 3 Ιουνίου ο πρώην οικονομικός και γενικός διευθυντής της Siemens Ρούντολφ Φίσερ και (εκ νέου) η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Κατερίνα Τσακάλου
  • 11 Ιουνίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών επικοινωνιών CIVITAS Γιώργος Φλέσσας
  • 13 και τις 23 Ιουνίου ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κώστας Γιαννακός
  • 13 Ιουλίου οι πρώην πρόεδροι του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, Σταμάτης Μαύρος και Μιχάλης Σιώψης, ο πρόεδρος της επιτροπής επιλογής αναδόχου Δημήτρης Λυμπερόπουλος, και ο πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος
  • 14 Ιουλίου ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής
  • 15 Ιουλίου ο πρώην υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης
  • 26 Αυγούστου ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και ο πολιτικός μηχανικός Παντελής Καρακώστας
  • 1η Σεπτεμβρίου ο πρώην Υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Παύλος Νικολαΐδης
  • 2 Σεπτεμβρίου ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης και ο πρώην Υπουργός Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος
  • 7 Σεπτεμβρίου ο πολιτικός μηχανικός Παντελής Καρακώστας
  • 9 Σεπτεμβρίου ο Βουλευτής ΝΔ Πάνος Καμμένος
  • 14 Σεπτεμβρίου ο πρώην Βουλευτής Θεόδωρος Τσουκάτος
  • 15 Σεπτεμβρίου η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη
  • 26 Οκτωβρίου ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ, ο φαινόμενος βασικός διαχειριστής των "μαύρων ταμείων" της Siemens
  • 27 Οκτωβρίου ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος, Μιχάλης Χριστοφοράκος

Οι συμβάσεις Siemens-Δημοσίου


Οικουμενική Ζολώτα: Μητσοτάκης - Παπανδρέου - Φλωράκης
παραδίδουν τον ΟΤΕ στην Ζήμενς και την Ιντρακόμ

Από τη δεκαετία του '90 ως σήμερα κάποιες από τις σημαντικότερες συμβάσεις μεταξύ Siemens Ελλάς και ελληνικού δημοσίου είναι οι παρακάτω:
  • Η ψηφιοποίηση των τηλεφωνικών κέντρων του ΟΤΕ (μαζί με την Intracom) από το 1990 ως το 1997
  • Το σύστημα C4I για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004
  • Το τρίτο τμήμα του Προαστιακού (μαζί με τις Τέρνα και Άκτωρ)
  • Ντιζελάμαξες και τροχαίο υλικό ΟΣΕ και ΗΣΑΠ
  • Το πρόγραμμα τηλεπικοινωνιών "Ερμής" του Ελληνικού Στρατού (μαζί με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία), από το 1999, για 300 εκ. ευρώ, με χρόνο παράδοσης το 2006
  • Προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων

Αλληλεγγύη τύπου "μαφίας".


Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι κεντρικοί πυλώνες πολιτικής ισχύος, μέσω των οποίων η Siemens προωθούσε τα συμφέροντά της στην Ελλάδα, από το 1990 μέχρι την αποκάλυψη του σκανδάλου, ήταν η οικογένεια Μητσοτάκη και το "σύστημα" Σημίτη.


Άλλωστε, ο Σημίτης ήταν αυτός που προσέλαβε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αξιοκρατικά κριτήρια υποθέτω, με παχυλότατο μισθό σε εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας.

Μητσοτάκης - Χριστοφοράκος και η αφρόκρεμα της Γερμανικής εταιρίας στα 100 χρόνια της Siemens στην Ελλάδα

Για όσους θεωρούν τραβηγμένο το χαρακτηρισμό, το "σύστημα" Μητσοτάκη θυμίζουμε τον μαφιόζικου τύπου μηχανισμό στην εξέλιξη της υπόθεσης Οτζαλάν, στο γραφείο του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, όπου λειτούργησε το χαλκείο εναντίον των μαρτύρων της προδοσίας, για να διασωθεί ο Σημίτης και να συνεχίσει να δίνει έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στη Siemens, η οποία στη συνέχεια δώριζε τηλεφωνικά κέντρα, πλυντήρια, σιδερωτήρια και ...ψησταριές στην Οικογένεια Μητσοτάκη.

Στιγμιότυπα απο τον εορτασμό των 100ων γενεθλίων της Siemens στο Μέγαρο Μουσικής (πού αλλού!)

Μητσοτάκης - Γιουνγκ (ο τρίτος που το έσκασε)

Η σχέση της Μπακογιάννη με την Siemens...


Τι σχέση έχει η Μπακογιάννη με την Siemens;

Το έγραψε το antinews(!) και σημείωνε σχετικά με την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών αγώνων C4i απο την Γερμανική εταιρία :

(16/6/2010 - antinews.gr
 η σελίδα φυσικά εξαφανίστηκε,
 τα ηλ. στοιχεία όμως μένουν)
Ακόμα και την ομιλία της σε διάσκεψη έστελνε η Ντόρα Μπακογιάννη στην Siemens για έγκριση.

Όπως φαίνεται από τα έγγραφα που δημοσιεύουμε πρόκειται για την ομιλία της στη διάσκεψη «Opionion Leader of the Siemens Group» (Αθήνα 11-13/2/2004).

Η ίδια πρακτική ακολουθείται στην ίδια διάσκεψη και για τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ κ. Σπανουδάκη


Έγγραφο 1 (4-2-2004, 22.15). Η υπεύθυνη για θέματα επικοινωνίας της Siemens, Σίλκε Πανορίου στη Γερμανία, προς τον Εμπερχαρντ Ντόμπεκ: «Η κ.Λάϊντμαν έχει εγκρίνει την ομιλία και την παρουσίαση της Δημάρχου (σ.σ. κ.Μπακογιάννη) σε συνεργασία με τη γραμματέα του κ.Γκάνσβιντ. Η κ.Εμπντινγκ μας έστειλε σήμερα την ηλεκτρονική υπογραφή του κ.Γκάνσβιντ. Η εισήγηση του κ.Σπανουδάκη έχει αλλάξει λίγο στην τελευταία παράγραφο. Κατά τα άλλα είναι ίδια με της κ.Μπακογιάννη. Η κ.Λάϊντμαν με παρακάλεσε να ελέγξουμε μαζί αν όλα ισχύουν, αλλά χρειάζομαι και το δικό σου ΟΚ προκειμένου να προωθήσουμε τις ομιλίες (σ.σ. υπήρχε και άλλη μία)».


Έγγραφο 2. Πάλι στις 4-2-2004 η Πανορίου στέλνει μήνυμα στην κ. Τσακάλου που της λέει ότι έχει πληροφορηθεί ότι οι δημοσιογράφοι θα κάνουν ερωτήσεις κυρίως στον Σπανουδάκη και για αυτό της ζητάει να συνεννοηθεί με τον Χριστοφοράκο ώστε αυτός “να ετοιμάσει τον Σπανουδάκη για τυχόν ερωτήσεις” (Αν είναι δυνατόν. Ακόμα και το τι θα απαντήσει ετοίμαζαν).


Έγγραφο 3. Εδώ φαίνεται ότι ο Σπανουδάκης θα έκανε την παρουσίαση του C4i και των θεμάτων ασφαλείας των Ολυμπιακών. Και βγαίνει και λέει στην Εξεταστική ότι δεν ήξερε τίποτα για την Ασφάλεια;


Έγγραφο 4. Ευχαριστήρια επιστολή Σπανουδάκη προς Χριστοφοράκο και Δενδρινό (υπεύθυνος Siemens για c4i).


Το τι ακολούθησε ή ποιοι τιμωρήθηκαν παρά τις φωνές των σχολιαστών της εν λόγο δημοσίευσης είναι γνωστό... 

Τιμολόγια χιλιάδων ευρώ του Κυρ. Μητσοτάκη στη Siemens


Περισσότερα από είκοσι τιμολόγια, τέθηκαν στη διάθεση του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου και αφορούσαν τον βουλευτή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη σύμφωνα με το Έθνος.

Δύο τιμολόγια αξίας περίπου 7.000 ευρώ αφορούν τον στενό συνεργάτη της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, Λεωνίδα Δραγουμάνο.

Ενώ υπάρχουν και τιμολόγια περίπου 3.000 ευρώ για την Κατερίνα Μητσοτάκη, που είναι πληρωμένα.

Για τον τρόπο που χειριζόταν η Siemens αυτού του είδους τις παροχές, είχε αναφερθεί στην κατάθεσή της η κ. Τσακάλου.


Η μάρτυρας, που όπως και ο κ. Μικές έχουν μπει σε πρόγραμμα αμνηστίας της γερμανικής εταιρείας, είχε πει στον εισαγγελέα την πρώτη φορά:

«Τα εν λόγω έγγραφα αφορούσαν δωρεές οικοσκευών, τηλεφωνικών κέντρων, χορηγίες σε πολιτικό κόμμα κ.λπ... Υπάρχει φάκελος, τον οποίο φρόντιζα εγώ προσωπικά, που περιέχει τα ως άνω στοιχεία και τηρείται σήμερα στα γραφεία τα ελληνικής Siemens, απ όπου μπορείτε να τα ζητήσετε (αρμόδιος διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής Siemens σήμερα είναι ο κ. Rudolf Fischer). Αντίγραφα των στοιχείων αυτών παρέδωσα στον εκπρόσωπο της Debevoise - Ρlimpton».

Οπως είχε πει η μάρτυρας, έπαιρνε προφορική εντολή από τον κ. Χριστοφοράκο, την οποία εν συνεχεία προωθούσε γραπτά στα αντίστοιχα τμήματα της Siemens προς εκτέλεση.


Χαρακτηριστικό για το πώς λειτουργούσε το σύστημα είναι σημείο της κατάθεσής της στο οποίο ανέφερε:

«Αρκετές φορές, προκειμένου να διεκπεραιώσω την εντολή μου, ερχόμουν σε επικοινωνία με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους -λίγες φορές γινόταν αυτό- και τις περισσότερες με πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος, δηλαδή με συζύγους ή με προσωπικό ασφαλείας τους. Τα στοιχεία των προσώπων αυτών, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι πολιτικά καθώς και του κόμματος που έλαβε χορηγία με επιταγή, βρίσκονται στον παραπάνω φάκελο.

Στον φάκελο αυτό βρίσκονται στοιχεία που αφορούν την εκτέλεση των παραγγελιών για τις οικοσκευές, τα τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ., τιμολόγια και γενικά ό,τι αφορά την κάθε επιμέρους περίπτωση. Ο φάκελος αυτός τηρείτο στους χώρους της Διεύθυνσης, σε ξεχωριστό αρχείο, το οποίο ήταν προσβάσιμο στον κ. Χριστοφοράκο και σε μένα, λόγω της ιδιότητός μου ως ιδιαιτέρας του».

Για «παροχές σε πολιτικά πρόσωπα» είχε μιλήσει στην κατάθεση που έδωσε στον κ. Αθανασίου και ο προϊστάμενος λογιστηρίου της Siemens Κυριάκος Μικές, ο οποίος εντάχτηκε στο πρόγραμμα αμνηστίας της γερμανικής εταιρείας, επειδή, όπως είπε, «δεν ήμουν σε θέση να γνωρίζω ποια από τα παραστατικά που είχα υπογράψει ως εκ της θέσεως μου ήταν «ύποπτα»...


Ο μάρτυρας είχε πει ακόμη στην κατάθεσή του ότι όταν παραιτήθηκε ο κ. Χριστοφοράκος, η ιδιαιτέρα του κ. Τσακάλου τού είχε παραδώσει επτά κλασέρ που περιείχαν έξοδα του κ. Χριστοφοράκου (έξοδα παραστάσεων, έξοδα ταξιδιών, διαμονής σε ξενοδοχεία κ.λπ.). Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Siemens... μου κίνησαν την υποψία κάποιες πληρωμές που έγιναν σε εταιρείες εξωτερικού, για έργα που είχαν αναλάβει οι εταιρείες αυτές σαν υπεργολάβοι της Siemens».

Τα επτά ντοσιέ που ανέφερε ο μάρτυρας φυλάσσονταν στο αρχείο της ελληνικής Siemens.

Οι δύο υπάλληλοι, όταν εντάχτηκαν στο πρόγραμμα αμνηστίας της γερμανικής εταιρείας, παρέδωσαν στην αμερικανική εταιρεία Debevoise - Plimpton, που διενεργεί ανακρίσεις για λογαριασμό της μητρικής Siemens, όλα τα στοιχεία που αφορούσαν πληρωμές, δωρεές και χορηγίες.

Αυτό όμως που αποτελεί πραγματική βόμβα είναι ότι ένα ακόμη ποσόν 43.850 ευρώ, πληρώθηκε με τραπεζική επιταγή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, αφού είχαν προηγηθεί τρεις μέρες πριν (Πέμπτη 29 Μαϊου) οι αποκαλυπτικές καταθέσεις που έδωσαν στον εισαγγελέα η Αικατερίνη Τσακάλου, βοηθός του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ελληνικής εταιρείας Μιχάλη Χριστοφοράκου και ο προϊστάμενος λογιστηρίου Κυριάκος Μικές, που μίλησαν για «δωρεές και χορηγίες της Siemens σε πολιτικά πρόσωπα» και ενώ είχε κάνει την εμφάνισή του ο εισαγγελέας την Παρασκευή 30 Μαϊου στα γραφεία της ελληνικής εταιρείας, όπου -κατά πληροφορίες- του δόθηκαν τα έγγραφα στα οποία αναφέρονταν οι δύο μάρτυρες.

Ακόμη πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι, ενώ την πρώτη φορά που κατέθεσαν οι μάρτυρες δεν ρωτήθηκαν από τον εισαγγελέα και δεν κατονόμασαν τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία αναφέρονταν, μία μέρα μετά την πληρωμή του ποσού από τον κ. Μητσοτάκη και συγκεκριμένα την Τρίτη, στις 3 Ιουνίου, ο κ. Αθανασίου κάλεσε για συμπληρωματική κατάθεση την κ. Τσακάλου, ενώ την επομένη, την Τετάρτη 4 Ιουνίου, κάλεσε για να καταθέσει επίσης συμπληρωματικά και τον κ. Μικέ.

Οπως είπαν στο «Εθνος» δικαστικές πηγές, από τα στοιχεία που βρίσκονται στη δικογραφία, δεν φαίνεται -προς το παρόν- να προκύπτει θέμα ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων, ώστε να διαβιβαστεί η υπόθεση στη Βουλή.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από κορυφαία δικαστική πηγή, «οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να μη συνδέονται ευθέως με το μαύρο πολιτικό χρήμα της Siemens, αφού υπάρχουν τιμολόγια, συνδέεται όμως με το... άσπρο πολιτικό χρήμα και είναι θέμα ηθικής απαξίας και κορυφαίο πολιτικό ζήτημα για τον τόπο...».

Από εισαγγελικής πλευράς διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η παροχή του υλικού σε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και κατόπιν η συνεχής δημοσιοποίησή τους στον Τύπο, με συνέπεια να γίνεται η δικογραφία φεϊγβολάν, δεν συμβαδίζουν με τον νόμο και δεν προβλέπονται από αυτόν, ενώ δημιουργούνται προβλήματα με την αναζήτηση της αλήθειας, αφού έτσι κάποιοι εμπλεκόμενοι ουσιαστικά προειδοποιούνται και παίρνουν τα μέτρα τους.

Ωστόσο ξενίζει η χρονική συγκυρία κατά την οποία ελήφθη η απόφαση περιορισμού παροχής των στοιχείων της δικογραφίας, αφού συνέπεσε με την κατάθεση της γραμματέως του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Μ. Χριστοφοράκου, που αναφέρθηκε σε παροχές προς πολιτικό κόμμα και σε πολιτικούς, υποδεικνύοντας και σχετικά ντοσιέ, τα οποία παρέλαβε ήδη ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, υποστηρίζει σχετικά με τα πολιτικά πρόσωπα ότι μια δικογραφία μπορεί να πάρει την κατεύθυνση προς τη Βουλή, μόνο εφόσον προκύψουν στοιχεία που να δικαιολογούν και να στοιχειοθετούν ποινική ευθύνη υπουργών..

Απόρρητα έγγραφα της υπόθεσης SIEMENS για δωροδοκίες ΠΑΣΟΚ & ΝΔ!


Ναζιστικό εκλογικό‐ περίπτερο προσφορά της SIEMENS
«Προεδρικές Εκλογές Γερμανία Βερολίνο 1932» 
Στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των Βουλευτικών Εκλογών η SIEMENS χρημάτιζε και τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για μία σίγουρη νίκη όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία ΕΔΩ και που προκύπτουν από την σύνοψη της εξέτασης των επιλεγμένων μαρτύρων της δικηγορικής εταιρείας DEBEVOISE & PLIMPTON LLP για την υπόθεση της SIEMENS ΑG αναφορικά με το Ελληνικό κομμάτι δωροδοκιών!

Οι Εισαγγελικές Αρχές της Ελλάδας είχαν αυτά τα στοιχεία στα χέρια τους τουλάχιστον από τις 6 Ιουνίου 2008!!!



Μεταξύ πολλών άλλων αποκαλύψεων, όπως τεκμηριώνετε από τα έγγραφα, (πέρα από τους χρηματισμούς σε δεκάδες στελέχη του ΟΤΕ, της Vodafone, και της Forthnet) και ποιο συγκεκριμένα στις σελίδες 19 και 20, γίνεται ξεκάθαρα κατανοητό από τα στοιχεία που περιγράφονται για τη χρονική περιόδο 2004 και τα οποία κατέθεσαν οι ίδιοι οι Γερμανοί αξιωματούχοι της Siemens ότι τα δύο μεγαλύτερα Ελληνικά Κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «χρηματίζονταν» από την SIEMENS...!

Τι έχουν να πούνε άραγε για αυτά τα στοιχεία οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος;

Οι εισαγγελείς που τα γνωρίζουνε αυτά γιατί δεν έχουν διατάξει άμεση προανακριτική εξεταση;

Η σχέση Σαμαρά - Χριστοφοράκου...



Στην φωτογραφία βλέπουμε τον Χριστοφοράκο της siemens με τον σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη τον Ισίδωρο Κούβελο και δίπλα του, τον γνωστό διαφημιστή Φλέσσα της Civitas (λεπτομέρειες παρακάτω)

Για να καταλάβουμε καλύτερα τις σχέσεις των ανθρώπων που θα αναφερθούν στην συνέχεια, να πούμε ότι ο κ.Σέκερης έχει παντρευτεί την μικρότερη αδερφή της γυναίκας του Αντώνη Σαμαρά (αυτό που λέμε μπατζανάκης).

O Αντώνης Σαμαράς λοιπόν,  προετοίμαζε μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2010 την υπερασπιστική του άμυνα στο σκάνδαλο της Σήμενς, που εκείνη τη χρονική περίοδο βρισκότανε σε εξέλιξη. Λίγους μήνες πριν, είχε εκλεγεί Πρόεδρος της ΝΔ και γνώριζε πολύ καλά πως θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να βρεθεί μπλεγμένος σε υπόθεση μιας εταιρείας, με την οποία διατηρούσε σχέσεις από το ΄89.


Ερώτηση πρώτη: Τον Ηλία Γεωργίου (Ρόδου 56Α – Κηφισιά) και τον Χρήστο Καραβέλα (Υακίνθων 7 – Εκάλη - 210-8136....,απαντάει η Μάρθα η σύζυγος...) τους γνώριζε; Ας μας απαντήσει!

Ερώτηση δεύτερη: στις 13 Μαρτίου 2010, ο δημοσιογράφος κ. Χαρβαλιάς και η Εφημερίδα «Έθνος», φτιάχνουν κλίμα υπέρ Σαμαρά με το σχετικό άρθρο (φωτό 1), μέσω του οποίου ουσιαστικά προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για το μεγάλο κακό που έρχεται...!!! (δηλαδή το e-mail του μπατζανάκη)!

Ακολούθως μεσολαβεί η κλήτευση του κ. Σέκερη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, όπου εκεί η ΝΔ και ο κ. Βαλυράκης, πρόεδρος της επιτροπής, όπως προκύπτει από τα πρακτικά (φωτό 2), προσπαθούν να πείσουν τον Σέκερη πως για όλα τα κακά ευθύνεται η Σήμενς και ο κ. Μητσοτάκης(από σελίδα 165).


Στη συνέχεια η ειδική ανακρίτρια εφέτης, κ. Μαρία Νικολακέα καλεί τον Ευάγγελο Σέκερη προκειμένου να εξεταστεί ως μάρτυρας στις 17 Μαΐου 2010 (φωτό 3).

Τελικά, κατέθεσε ο κ. Σέκερης στις 17/5/2010;

Εάν ναι, γιατί δεν έχει κοινοποιηθεί η κατάθεση του Σέκερη;

Εάν όχι, γιατί ανεστάλη η κατάθεση; Θα μας ενημερώσει σχετικά η κ. Ανακρίτρια;

"ΘΥΣΙΑΣΕ" ΤΟΝ ΜΠΑΤΖΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΑΡΚΙΟ

Ακολούθως, φαίνεται πως η νέα Σήμενς ζητά από την Debevoise να προσκομισθεί, επειγόντως το e-mail του Σέκερη (όπως προκύπτει από τον τύπο της εποχής).

Είναι η περίοδος που ο Κ.Μητσοτάκης απειλεί πως αν κληθεί στην εξεταστική, θα προβεί στην αποκάλυψη όλης της αλήθειας για το βρώμικο ΄93.

Όπως, τελικά φαίνεται ο Σέκερης γνώριζε αρκετά πράγματα για την περίοδο εκείνη αλλά και για τις σχέσεις Σαμαρά – Siemens. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μας απαντήσει ο κ. Σέκερης, για το τι ακριβώς γνωρίζει για να μάθει ο Ελληνικός λαός την αλήθεια. Άλλωστε, από τα τιμολόγια που ήδη δημοσιεύσαμε , το ζήτημα δεν είναι τα σοκολατάκια, τα ποτά και τα γλειφιτζούρια. Το προκύπτον ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και καταρρίπτει τον ισχυρισμό του Σαμαρά, που επικαλέσθηκε πως δεν είχε καμιά επαφή και γνωριμία με τον Χριστοφοράκο. Οι ημερομηνίες των τιμολογίων (2002,2005 και 2007) αποδεικνύουν την διαχρονική σχέση Σαμαρά-Χριστοφοράκου.




Άλλωστε και το e-mail του Σέκερη προς τον Χριστοφοράκο τον Οκτώβριο του 2006 (λίγο διάστημα μετά το e-mail προς τον Σαμαρά) διαψεύδει και πάλι πανηγυρικά τον Σαμαρά και αποδεικνύει πως είχε σχέση με τον Χριστοφοράκο και καταρρίπτει τον ισχυρισμό της ΝΔ πως ο Σαμαράς αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με το Χριστοφοράκο 5 μήνες αργότερα δηλαδή το Δεκέμβριο.



(Τα παραπάνω έγγραφα είναι απο εδώ, εδώ και εδώ)

Ενδεικτικά να τι έλεγε η ανακοίνωση της ΝΔ τότε...

Την ίδια ώρα, η Ρηγίλλης εξέδωσε και non paper σχετικά με τα δύο μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που εμπλέκουν τον Αντώνη Σαμαρά στο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Με βάση το συγκεκριμένο σημείωμα, "σε χρόνους ανύποπτους, και μετά από σχετική παράκληση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θεώρησε σωστό να ζητήσει τηλεφωνικώς από τον κ. Χριστοφοράκο, τον Δεκέμβριο του 2006 (και μάλιστα τελικά 5 μήνες μετά το e-mail) να δείξει ενδιαφέρον για εξ αγχιστείας συγγενικό του πρόσωπο (που εργάζεται στη Σήμενς από το 1985, και πολύ πριν τον γνωρίσει,) το οποίο για πολλά χρόνια ένιωθε ότι δεν είχε τύχει, από τον εργοδότη του, ανάλογη με τα προσόντα του, συμπεριφοράς". "Η προσπάθεια του κ. Σαμαρά απέτυχε πλήρως", τονίζεται στο non paper. "Ο καθένας καταλαβαίνει ότι αν ο κ. Σαμαράς είχε την οποιαδήποτε σχέση είτε με τον κ. Χριστοφοράκο, είτε με την εταιρία αυτή, ούτε το τηλέφωνο του κ. Χριστοφοράκου θα του έστελνε στο e-mail ο συγγενής του, προκειμένου να του τηλεφωνήσει, ούτε ο κ. Σέκερης θα είχε ποτέ περιέλθει στην κατάσταση που ο ίδιος έκρινε ως απαράδεκτη, ώστε να χρειαστεί τη βοήθεια του κ. Σαμαρά", λέει το σημείωμα της Ρηγίλλης. "Κάθε άλλη παρερμηνεία ή δαιμονοποίηση οφείλεται σε πολιτική αθλιότητα και τίποτα άλλο. Άλλωστε, γι αυτό και ήδη από τις 26/4, η Εξεταστική Επιτροπή είχε καλέσει τον κ. Σέκερη, όπου απάντησε επί όλων των θεμάτων που θίγονται στο e-mail", καταλήγει το σημείωμα της Νέας Δημοκρατίας.

Το e-mail του Σέκερη προς το Χριστοφοράκο επιβεβαιώνει πως υπήρξε συνάντηση ή τηλ επικοινωνία Σαμαρά - Χριστοφοράκου τουλάχιστον πριν τη 30.07.2010 (βλέπε εδώ και εδώ)

Τα παραπάνω δείχνουν επίσης, πως η διοίκηση της Σήμενς έκρινε πως το πιο σημαντικό στοιχείο της πολύκροτης υπόθεσης για την δικαιοσύνη, ήταν το e-mail του Σέκερη.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ στο «μιζολόγιο» της Siemens


Αυτοί που κάρφωναν στις πλάτες των φτωχών τεράστια εικονικά τιμολόγια για να μοιράζονται τα κέρδη μαζί με τα ξένα συμφέροντα ...είναι αυτοί που μας κυβέρνησαν, μας κυβερνούν και θέλουν να μας ξανακυβερνήσουν.

Έγγραφα τα οποία δείχνουν ότι και τα ίδια τα γερμανικά στελέχη της μητρικής εταιρείας Siemens από το 2008 έκαναν λόγο για χρηματισμό όλων των ελληνικών κομμάτων δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής (24/04/16).


Σύμφωνα με το επίσημο πρακτικό του Συλλόγου Εργαζομένων της Siemens Ελλάς, το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκε αλλά βρίσκεται στα αρχεία της εταιρείας, ο Γερμανός S.Russwurm, μέλος σήμερα του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης στη Γερμανία, είχε ομολογήσει σοκαριστικά ενώπιον μαρτύρων:
"Κανένας δεν μπορεί να πει ότι το com.business δεν έγινε με μαύρο χρήμα. Επίσης δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κάποιος που θα μπορούσε να πει ότι τα κόμματα στην Ελλάδα δεν χρηματίστηκαν".
Ο Γερμανός στέλεχος της Siemens επικαλείται και μαρτυρία άλλου ανώτατου στελέχους της εταιρείας, του κ. Σόλμσεν. 
"Ο κ. Σόλμσεν, ως πρώην υπάλληλος της General Electric στην ερώτησή μου σχετικά με τον χρηματισμό κομμάτων και από άλλες εταιρείες μου απάντησε: "Και βέβαια και άλλες εταιρείες έδωσαν χρήματα στα πολιτικά κόμματα αλλά όλα αυτά γίνονται με διαδικασίες διαφάνειας και όχι κάτω από το τραπέζι. Δεν γίνεται επιλογή κομμάτων, αλλά ο χρηματισμός γίνεται για όλα τα κόμματα".
Το συγκεκριμένο πρακτικό συντάχθηκε μετά την επίσημη επίσκεψη του S.Russwurm, του R.Fishcher και του Δ.Παναγιωτίδη. Παρόντες ήταν όλα τα μέλη του τότε ΔΣ των εργαζομένων στις 19 Μαρτίου του 1998 εν μέσω του σκανδάλου και ενώ διεξαγόταν η προκαταρκτική εξέταση στην Εισαγγελία Αθηνών.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της νέας Διεύθυνσης της Siemens Ελλάς και διήρκεσε περίπου μια ώρα. Φυσικά είχε απαγορευθεί η περαιτέρω δημοσιοποίηση του πρακτικού.

Η αποκάλυψη του Βήματος επιβεβαιώνει και τις δηλώσεις που έκανε το 2009,
ο 
βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλής Κοροβέσης  

Το δεύτερο έγγραφο είναι ένα email που είχε σταλεί από την βοηθό του H-W.Bernsay στις 3 Μαρτίου του 2000 προς το τότε στέλεχος της Siemens Ελλάς Πρόδρομο Μαυρίδη και με το οποίο κλείνει ραντεβού για μια εβδομάδα μετά στο Μόναχο.


Μάλιστα ζητά από τον κ. Μαυρίδη και το προσωπικό τηλέφωνο του Χρήστου Καραβέλα. Η όλη αλληλογραφία θα μπορούσε να ήταν αθώα αν ο κ. Καραβέλας δεν είχε εκδιωχθεί από την εταιρεία το 1998 έπειτα από σύγκρουση με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. 

Μάλιστα το email αποκτά και επικαιρότητα μετά τις καταγγελίες ότι ο κ. Καραβέλας ο οποίος φαίνεται να έχει πλέον εντοπιστεί στη Γερμανία, είχε στενές σχέσεις όχι μόνο με στελέχη του ΟΤΕ που χρηματίζονταν, σύμφωνα με τους λογαριασμούς του Καραβέλα, αλλά και με πολιτικά πρόσωπα που ήταν στο στενό του περιβάλλον.

Καταλάβατε τώρα γιατί κανείς δεν αγγίζει το μεγάλο σκάνδαλο που ακούει στο όνομα siemens;

Μερικά απο τα "φιλέματα" της Siemens στην Ελλάδα...


Τα δωράκια και η τακτική της Γερμανικής εταιρείας θυμίζει μεθόδους μαφίας!

Το συγκρότημα Λαμπράκη φαίνεται πως είχε προνομιακές σχέσεις με τη Siemens...



Το 2010 ο βουλευτής και μέλος της εξεταστικής Πάνος Καμμένος είχε εκφράσει υπόνοιες για τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ομίλου εταιρειών επικοινωνιών CIVITAS , Γιώργο Φλέσσα, για διακίνηση «μαύρου χρήματος» μέσω αμοιβών «για δημιουργία τοπίου» και «λίστας δημοσιογράφων» που πληρώνονταν από τη Siemens 


Ο Μ. Χριστοφοράκος με τα λεφτά της Siemens έκανε επίσης επιλεγμένες σχέσεις επικοινωνίας και γαλαντομιών, αξιοποιώντας ακόμα και τις διοργανώσεις των αγώνων της Formula 1 στην πίστα Hockenheim. Ενδεικτικά όπως προκύπτει από το παραστατικό που σήμερα δημοσιεύουμε, ο Μ. Χριστοφοράκος, μέσω του γραφείου του, διευθετούσε τις προσκλήσεις και τη φιλοξενία για τις 28 με 30 Ιουλίου του 2006 μιας σχεδόν μόνιμης παρέας, τρεις μήνες πριν από τη διοργάνωση.


Στην ολιγομελή παρέα των προσκεκλημένων του Μ. Χριστοφοράκου, πέραν του αδελφού του, φαίνεται να περιλαμβάνονται: ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Φίλιππος Σπυρόπουλος (έχει διατελέσει και μέλος του Δ.Σ. του ΟΣΕ την περίοδο 2004-5 και πρόσφατα κατέθεσε υπέρ του Δ. Δενδρινού), ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ο Γιώργος Γαλανάκης, στέλεχος του ομίλου Λασκαρίδη, ο Πέτρος Τζαννετάκης (τότε μέλος του Δ.Σ. της Siemens Α.Ε.), οι Μ. και Π. Τσακτάνης (τέως ιδιοκτήτης εταιρείας security), ο Ι. Αρναουτάκης και ο Δ. Δενδρινός».

Tα "δωράκια" Siemens στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα του MEGA

O πρώην ισχυρός άντρας της «Siemens Hellas» ζητούσε μεταξύ άλλων κατά ανάθεση γνωμοδοτήσεις από την κυρία Σιούτη (δικηγόρο-νμικό σύμβουλο) προκειμένου να «μπλοκάρει» τον εσωτερικό έλεγχο της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα και να κωλυσιεργήσει τη διαδικασία ώστε να καθυστερήσουν να γίνουν γνωστές οι διαδρομές του μαύρου χρήματος στη χώρα μας.



Η κυρία Σιούτη υπήρξε ο νομικός στυλοβάτης του μεθοδευμένου, όπως αποδείχτηκε, σχεδίου του Μ. Χριστοφοράκου να αποκρύψει την αλήθεια που υποθήκευσε την αξιοπιστία του ελληνικού πολιτικού συστήματος και να διατηρήσει τη θέση του στην εταιρεία το κρίσιμο χρονικό διάστημα που προετοίμαζε με κάθε λεπτομέρεια τη φυγή του.

Ολόκληρη η απολογία Χριστοφοράκου στην εισαγγελία Μονάχου






























  
  
  

Επίλογος


Δυστυχώς για Εμάς και για την Χώρα μας, το τελευταίο πράγμα που έκανε η Κυβέρνηση Παπαδήμου, Σαμαρά, Βενιζέλου είναι να ξεπλύνει όλα τα εγκλήματα της Siemens με ένα μικρό πρόστιμο (400 εκ. ευρώ), λες και παραβιάσε τον ΚΟΚ!


Στην εξεταστική;

Εγινε ανταλλαγή ονομάτων από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κ.α. και μετά τίποτα!

Όχι, ότι όλοι φταίνε!  Αλλά δικάστηκαν;

Για να αθωωθούν οι αθώοι και να τιμωρηθούν οι ένοχοι;

Ε; Τίποτα; Ετσι διασύρουν τους αθώους και αθωώνουν τους ενόχους…..

Οσοι μάλιστα αντιτάχθηκαν ανοιχτά στις μεθοδεύσεις της Siemens, αλλά και γενικά στην ελίτ των νταβατζήδων που μας κυβερνά με Μνημόνια,  είτε τελικά διεγράφησαν, είτε εξαφανίστηκαν διαπαντός από την πολιτική ζωή του τόπου...

Και τον Ακη ακόμη τον έκλεισαν για τα Υποβρύχια κι όχι για την Siemens...

Την Siemens ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΓΓΙΖΕΙ!

ΤΥΧΑΙΟ;

Εριξαν τα ονόματα :

ΝΔ - Κ. Σημίτη, Αν. Μαντέλη, Α. Τσοχατζόπουλου , Ι. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη, Χρ. Βερελή

ΠΑΣΟΚ - Τσοχατζόπουλος, Μαντέλης, Βερελής, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκης, Λιάπης, Αλογοσκούφης, Βουλγαράκης, Πολύδωρας, Παυλόπουλος και Μαρκογιαννάκη.

ΛΑΟΣ - προτείνει Προανακριτική για Σημίτη, Μαντέλη, Ντ. Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο Σαμαράς όμως έβαλε στα ψηφοδέλτια όλα τα Ονόματα της ατζέντας του Χριστοφοράκου !

Γιατί; Δείτε στο τέλος..

Ποιους εννοεί άραγε ο Σπ.Σπηλιωτόπουλος, όταν στην Εξεταστική της βουλής για το c4i της Siemens, καταθέτει στην επιστολή παραίτησης του στο κ.Κ.Καραμανλή:
Έτσι λοιπόν, δεν είναι τυχαίο, ότι ακόμα και σήμερα, η πλειοψηφία των άξιων, των ικανών και των έντιμων πολιτών και πολιτικών, εξακολουθεί να καταδυναστεύεται από την μειοψηφία των κάθε λογής επιτηδείων, οι οποίοι, ελισσόμενοι και συναλλασσόμενοι καταλλήλως στους διαδρόμους αυτού του συστήματος εξουσίας, καταφέρνουν και πάλι να παρακάμπτουν ατιμωρητί τούς αδύναμους θεσμικούς του φραγμούς και τις χαλαρές άμυνές του.
Οσο για την επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Ντόρα, τα ημερολόγια του Χριστοφοράκου ξεχειλίζουν από την οικογένεια Μητσοτάκη. Σχεδόν, δεν υπάρχει εβδομάδα που να μη φαίνεται γραμμένη κάποια επαφή με μέλος της οικογένειας ή με έμπιστο πρόσωπο του συστήματος Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει αίτημα της οικογένειας Μητσοτάκη για το οποίο να μην κινητοποιείται το σύμπαν στη Siemens κατ εντολήν του γραφείου Χριστοφοράκου, δηλαδή του μεγάλου πρωταγωνιστή του σκανδάλου των δωροδοκιών της Siemens στο εγχώριο πολιτικό σύστημα.

Τον Μάιο του 2003 ο Μ. Χριστοφοράκος υποδέχεται τον μετέπειτα χρήσιμο άνθρωπο για τα όσα έγιναν μεταξύ Εφετείου και Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη μη παράδοσή του στην Ελλάδα. Στο σχεδιάγραμμα του δείπνου προς τιμήν του Dr. Baumann (προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της Siemens Α.G.), ο Μιχάλης Χριστοφοράκος βάζει ανάμεσα σε εκείνον και στον υψηλό προσκεκλημένο την Ντόρα Μπακογιάννη.

Τελικά τι έγινε με την Siemens;

Ο Χριστοφοράκος είναι στην Γερμανία, ο Καραβέλας είναι στην Λατινική Αμερική, ο Γιούνγκ διέφυγε στην Γερμανία και ο Σαμαράς συμπλήρωσε τα Ψηφοδέλτια !

KAI TA ΚΟΡΟΙΔΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΑΤΙΑΤΙΚΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ !


Επιμέλεια: www.logiosermis.net
Με πληροφορίες απο:  ΙνφογνώμωνΕλευθεροτυπίαΤο Βήμα, netakias.com, newsbomb.gr
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2016

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top