Select Menu


Δεκαεννέα χρόνια μετά την προμήθεια των ψηφιακών της Siemens στον ΟΤΕ και δέκα χρόνια μετά την έναρξη της διερεύνησης στη χώρα μας του πλέον συζητημένου, αλλά και πολύπλευρου πολιτικά σκανδάλου, η δίκη της Siemens άρχισε σήμερα μετά από επτά μήνες αναβολών για να αναβληθεί εκ νέου, για τις 12 Ιουλίου!

Ο συνήγορος του γερμανού πρώην μεγαλοστελέχους της γερμανικής εταιρείας Φον Πύρρερ, Γιάννης Γιαννίδης, ανέπτυξε για λογαριασμό του πελάτη του την πρώτη ένσταση ακυρότητας. Παράλληλα, μετά τη ολιγόωρη διακοπή της δίκης διορίστηκε μεταφράστρια για τον τραπεζίτη Όσβαλντ.

Ο κ Γιαννίδης δήλωσε προς το δικαστήριο ότι η ακυρότητα της διαδικασίας για τον πελάτη του είναι απόλυτη, αφού είναι αμετάφραστο το βούλευμα στα γερμανικά . Πρόκειται για την μητέρα των ακυροτήτων είπε χαρακτηριστικά. Επικαλέσθηκε και ακυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος. Ζήτησε να δοθεί χρόνος στους κατηγορουμένους να πληροφορηθούν τις λεπτομέρειες των 4.500 σελίδων του βουλεύματος . Στο ίδιο κλίμα αγόρευσαν και ο συνήγορος των κατηγορουμένων Σίκατσεκ και Γιάσπερ.

Πυρ κατά της διαδικασίας που ακολουθήθηκε εξαπέλυσε και ο συνήγορος του γερμανού κατηγορουμένου, Τόμας Γκάνσβιντ, Ηλίας Αναγνωστόπουλος. Επεσήμανε την ακυρότητα λόγω μη μετάφρασης του βουλεύματος και έβαλε με επιχειρήματα κατά της εισαγγελικής διάταξης που εκδόθηκε στο Εφετείο και επέτρεψε την πρόοδο της δίκης με το βούλευμα αμετάφραστο.

Επικαλέστηκε και Οδηγία της Ευρωπαικής Ένωσης που επιβάλει την μετάφραση για την ενημέρωση των αλλόγλωσσων κατηγορουμένων για να αποφευχθεί το ρίσκο της μείωσης των δικαιωμάτων των κστηγορουμένων.

Σημείωσε μάλιστα ότι επιβάλλεται η μετάφραση κάθε εγγράφου, σύμφωνα με τη γαλλική νομολογία.
Αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχει έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, όπου ομολογείται ότι μπορούσε να μεταφραστεί το βούλευμα ως τον Ιούνιο και αναρωτήθηκε τί έγινε, αφού η δίκη αρχίζει τελικά τον Ιούλιο.

Αναφέρθηκε επίσης ρητά στην ανάγκη μετάφρασης της Έκθεσης Πραγματογνωμοσύνης για τη ζημιά της υπόθεσης. Στο ίδιο κλίμα αγόρευσε και ο συνήγορος των κατηγορουμένωνΜπενσάου και Κουτσενρόιτερ όπως και οι υπόλοιποι συνήγοροι των αλλαδαπών κατηγορουμένων καθώς και του κυρίου Γεωργιανννάκη ελληνικής καταγωγής αλλά χωρίς τη γνώση της γλώσσας μας.

Η δίκη επρόκειτο να αρχίσει στις 9 το πρωί. Ο πρόεδρος Τσιμπέρης εκφώνησε τα ονόματα, όταν ανακάλυψε ότι λείπει μεταφραστής. Ετέθη επίσης θέμα ότι είναι απών και ο δικηγόρος του κατηγορουμένου, Ηλία Γεωργίου.

Ετσι η υπόθεση διεκόπη για τις 12 το μεσημέρι, αλλά παράλληλα ορίστηκε ότι η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα είναι στις 13 Ιουλίου! Και μετά ραντεβού το Σεπτέμβριο, όπως είπε ο Πρόεδρος.

Παρόντες σήμερα ήταν όλοι οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης με τον Πρόεδρο να θέλει να διεξαχθεί η δίκη αλλά με συνεχή θέματα να αναφύονται διαρκώς!

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, πρόσφατα προαχθείς, Γ. Τσιμπέρης, παρότι έχει τοποθετηθεί στο Ναύπλιο, θα ολοκληρώσει τη δίκη και τότε θα μετατεθεί, όπως αναφέρουν έγκυρες ανώτατες δικαστικές πηγές. Η δίκη καταρχήν ήταν προσδιορισμένο να αρχίσει στις 27 Νοεμβρίου, αλλά πήρε αλλεπάλληλες αναβολές, λόγω της απεργίας των δικηγόρων. Ως επιπλέον αγκάθια της δίκης αναδεικνύονται το αμετάφραστο βούλευμα (έχει και 16 γερμανούς -αλλοδαπούς κατηγορούμενους) και το ne bis in idem το γεγονός ότι κάποιοι έχουν ήδη δικαστεί από γερμανικά δικαστήρια.

Το βούλευμα παραπομπής των 64 κατηγορουμένων στην υπόθεση περιγράφει ότι η ζημιά από το σκάνδαλο για το ελληνικό Δημόσιο φθάνει τα 72.000.000 ευρώ, ενώ δεν αναφέρεται καθόλου στη χρηματοδότηση των κομμάτων από τη γερμανική εταιρεία, την οποία ευθέως περιγράφουν δυο δικαστικές αποφάσεις: H μια έχει εκδοθεί από το Πρωτοδικείο του Μονάχου (αφορά τον Μιχάλη Χριστοφοράκο), ενώ η δεύτερη αφορά τον συμβιβασμό του ελβετικού Δημοσίου με τον Πρόδρομο Μαυρίδη (πλήρωσε ένα ποσό και σε κοινωφελή ιδρύματα). Η διάταξη της Ομοσπονδίας της Ζυρίχης ( όπως έχει αποκαλύψει το Βήμα) και συγκεκριμένα του Λίνχαρντ Όξνερ, αναφέρει ρητά ότι ότι το 2% της Σύμβασης με τη γερμανική εταιρεία δόθηκε στο ΠαΣοΚ και τη Νέα Δημοκρατία.


Απο την απολογία Χριστοφοράκου στην εισαγγελία Μονάχου

Πάντως, σύμφωνα με μαρτυρία άλλου μεγαλοστελέχους της εταιρείας, χρήματα δίνονταν από το τμήμα τηλεπικοινωνιών σε όλα τα κόμματα στην Ελλάδα. (άρθρο)

Οι κατηγορούμενοι


Ο Πρόδρομος Μαυρίδης, κατηγορούμενος στην υπόθεση μεταξύ των 64 με βάση τα έγγραφα, τα οποία κατατέθηκαν στη δικογραφία στη διάρκεια της δεκαετούς διερεύνησης της υπόθεσης από την ελληνική Δικαιοσύνη, φαίνεται ότι έχει διακινήσει ένα υπέρογκο ποσό, περίπου 180 εκ. ευρώ, το οποίο διακινήθηκε μέσω 11 τραπεζών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία περιέργως έφθασε στην Εξεταστική Επιτροπή, ένα μήνα μετά το κλείσιμο της Επιτροπής. Μάλιστα η Έκθεση διαβιβάστηκε στην τότε ανακρίτρια, Μαρία Νικολακέα, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε, παρά μόνο από τους δημοσιογράφους.

Μεγάλα ποσά εμφανίζονται επίσης να έχουν διακινηθεί και μέσω των άλλων στελεχών της και κατηγορουμένων σήμερα της Siemens Ελλάς, Ηλία Γεωργίου και Χρήστου Καραβέλλα. Στο σπίτι του Ηλία Γεωργίου έγινε πρόσφατα έφοδος από τους οικονομικούς εισαγγελείς, αφού εντοπίστηκε και στα Πάναμα Πέιπερς. Κατασχέθηκε σκληρός δίσκος από το σπίτι του και η Οικονομική Εισαγγελία ψάχνει τώρα, αν υπάρχει σχέση μεταξύ των λογαριασμών του και μαύρου πολιτικού χρήματος. Ο Ηλίας Γεωργίου κατηγορείται και για τη δωροδοκία του Τάσου Μαντέλη, μία δίκη, που γίνεται εδώ και 3,5 χρόνια με μέλος του δικαστηρίου να εμφανίζει προβλήματα υγείας, ώστε να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η όλη διαδικασία.


Τα μικρότερα ευρήματα στην Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος τα έχει ο εμφανιζόμενος στο βούλευμα ως πρώτος κατηγορούμενος, Μιχάλης Χριστοφοράκος (Ολόκληρη η απολογία Χριστοφοράκου εδώ). Εμφανίζεται να έχει εισπράξει μόνο τους μισθούς του, μέρος των οποίων έχει διατεθεί για δάνειο, το οποίο πληρώνει στην εταιρεία, αφού με δάνειο αγοράστηκε το σπίτι στην Εκάλη…Ο ίδιος θα εκπροσωπηθεί στη δίκη με τρεις δικηγόρους. Εκκρεμούν σε βάρος του τέσσερα εντάλματα σύλληψης, αλλά η γερμανική Δικαιοσύνη έχει αρνηθεί την έκδοσή του, λόγω γερμανικής υπηκοότητας.

Τα ευρήματα της δικογραφίας, που τον αφορούν δεν είναι χρηματικά, αφού δεν εμφανίζεται να διακινεί, ούτε ευρώ, αλλά το κατηγορητήριο στηρίζεται σε καταθέσεις άλλων συγκατηγορουμένων του, όπως του Ράινχαρτ Σίκατσεκ και του Μάκλ Κουτσενρόιτερ, οι οποίοι θεωρούνται οι θεματοφύλακες των μαύρων ταμείων, οι οποίοι διακίνησαν εκατομμύρια ευρώ και προς την Ελλάδα.

Ο άλλος απών της δίκης, ο οποίος πάντως δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί στη δίκη, λόγω αγνώστου διαμονής, είναι ο Χρήστος Καραβέλας. Ενώ εμφανιζόταν ως κάτοικος Νότιας Αμερικής από το 2009, πληθαίνουν τα στοιχεία, τα οποία θεμελιώνουν το γεγονός ότι δεν εγκατέλειψε την Ευρώπη. 

Μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες το 2010 εθεάθη σε ραντεβού με τον δικηγόρο του στο Μόντε Κάρλο, ενώ πριν από περίπου έξι μήνες εθεάθη στην κωμόπολη Στόλτενμπεργκ στο Μόναχο! Όσοι τον γνωρίζουν επιμένουν ότι δεν εγκατέλειψε ποτέ την αδυναμία του στα ακίνητα, αλλά και στη Γερμανία ακόμα ασχολείται με πώληση ακινήτων έξω από το Μόναχο, όπου εθεάθη να βγάζει φωτοτυπίες από συμβόλαια.

Βασικός κατηγορούμενος από την πλευρά των στελεχών του ΟΤΕ, που φαίνεται να χρηματίστηκαν είναι ο Γιώργος Σκαρπέλης,πρώην αντιπρόεδρος του ΟΤΕ, ο οποίος φαίνεται να εισέπραξε από τον Ηλία Γεωργίου το ποσό των 6,5 εκ. ευρώ από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ακολουθούν οι άλλοι κατηγορούμενοι, Γρεβενίτης, Αυλωνίτης, Νικάκης, Κόκκινος κ.λ.π. Τη μεγαλύτερη μίζα την εισέπραξε, πάντως ο καθηγητής,νομικός σύμβουλος του ΟΤΕ, Κ. Ξυπολιάς, ο οποίος αναφέρεται στο κατηγορητήριο, αλλά πέθανε ξαφνικά τον Οκτώβριο του 2009.


Μυστήριο υπάρχει και για τον θάνατο του άλλοτε οικονομικού στελέχους της Siemens Νοϋμπύργκερ, ο οποίος έπεσε με το αυτοκίνητό του από γέφυρα του Μονάχου, αλλά ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε ως αυτοκτονία. Ο τελευταίος άνθρωπος που έφαγε μαζί του, πάντως, ο Τόμας Γκάνβιντ, επίσης κατηγορούμενος στη δίκη των 64, δήλωσε στο Focus ότι, όταν το άκουσε σκέφτηκε ότι «τον φίλο μου τον έριξαν από τη γέφυρα».

Εκτός από τον Νοϋμπύργκερ κατηγορούμενος στη δίκη είναι και ο πρώην επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας Φον Πύρερ, ο οποίος ακόμα και σήμερα θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με την καγκελάριο Μέρκελ. Φυσικά έχουν παραπεμφθεί για ενεργητική δωροδοκία και οι Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ, καθώς και το άλλοτε μεγαλοστέλεχος της εταιρείας Γιούνγκ.

Βασικός μάρτυρας ο “τρομοκράτης” μπατζανάκης του Σαμαρά


Οι μάρτυρες, που έχουν κληθεί είναι 48, με τα στελέχη της γερμανικής εταιρείας να είναι σε περίοπτη θέση (όπως ο Π. Ξυνής), η γραμματέας του Χ. Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου, με τους τέσσερις άνδρες της φρουράς ασφαλείας της, η οποία έχει εμφανίσει το ημερολόγιό της ως το άλφα και το ωμέγα του σκανδάλου.

Σημειώστε, ότι μεταξύ των βασικών μαρτύρων της δίκης, είναι και το εν ενεργεία διευθυντικό στέλεχος της Siemens, ο Ευάγγελος Σέκερης (άρθρο). Ο οποίος τυγχάνει συγγραμβός (μπατζανάκης) του Σαμαρά και είναι επικεφαλής του τμήματος στην Ελλάδα κατ΄ εντολή της Siemens Μονάχου, που διαχειρίζεται την πολύκροτη Σύμβαση 8002.


Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν όλοι,, ότι αν μιλήσει ο Ευάγγελος Σέκερης, θα ξηλωθούν οι πλάκες από τα πεζοδρόμια. Θα χρειασθεί να δημιουργηθεί νέα πτέρυγα στις φυλακές Κορυδαλλού – αν όχι ένα ελληνικό Αλκατράζ – για πολλούς πολιτικούς που μετείχαν των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τις τελευταίες δεκαετίες, οι οποίοι έβαλαν πολύ βαθειά το χέρι, στο βάζο με το μέλι του Δημόσιου Ταμείου.

«Αδυναμίες» και… «ορφανά» εκατομμύρια


«Ορφανά » εμφανίζονται από τις κινήσεις λογαριασμών και 55 εκατομμύρια ευρώ, που διακινήθηκαν αλλά δεν ξέρουμε πού κατέληξαν. Αίσθηση προκαλεί για παράδειγμα ότι δεν έχει κληθεί από τη δικαιοσύνη, ούτε ως μάρτυρας ο προκάτοχος του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Μπένχαρτ Ντόμπεκ, ο οποίος μάλιστα είναι το πρόσωπο που υπέγραψε με τον ΟΤΕ την σύμβαση 8002, η οποία κρίνεται στη δίκη – μαμούθ, η οποία αρχίζει αύριο.


Μια άλλη αδυναμία, πάντως, που εντοπίζουν όσοι γνωρίζουν τη δικογραφία είναι και το γεγονός ότι κατηγορούνται για κακουργήματα, όπως συνέργεια σε παθητικής δωροδοκία, τόσο ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος εισέπραξε το 1.000.000 γερμανικά μάρκα για λογαριασμό του ΠαΣοΚ, όσο και οι μεσάζοντες φίλοι του, που τον βοήθησαν να εισαγάγει τα χρήματα. Μάλιστα η μια γυναίκα, που είναι κατηγορουμένη δηλώνει αδυναμία να πληρώσει ακόμα και δικηγόρο και στην πρώτη ημέρα της δίκης ζήτησε να της διοριστεί από το δικαστήριο.

Στο περιθώριο όλων αυτών υπάρχει σε εκκρεμότητα και η αναθεώρηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού της Siemens (Τον οποίο ουδέποτε τήρησε η Siemens), ο οποίος υπεγράφη το 2012 και έχει χαρακτηριστεί ως «άθλιος» από υπουργούς της κυβέρνησης. Αυτές τις ημέρες υπάρχει κινητικότητα για συνάντηση στη Γερμανία μελών της κυβέρνησης και στελεχών της γερμανικής εταιρείας για την αναθεώρησή του.

Η υποκρισία του Τύπου...


Συνεχίζεται επί μια δεκαετία η σπέκουλα από καθημερινές εφημερίδες, που προσπαθούν να εστιάσουν καθοδηγούμενες από συμφέροντα, ότι από τη στιγμή που Χριστοφοράκος και Καραβέλας είναι φυγόδικοι, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό όφελος από τη δίκη των 64άρων. Τους οποίους φρόντισαν οι πάτρωνές τους, Σαμαράς, Μπακογιάννη και Σια, να φυγαδεύσουν στο εξωτερικό, προκειμένου να τους κρατήσουν το στόμα ερμητικά κλειστό. Και – όπως και οι ίδιες αυτές εφημερίδες ισχυρίζονται – ο Χριστοφοράκος απολαμβάνει την ελευθερία του στο Μόναχο, προστατευόμενος από τη Μέρκελ, ενώ ο Καραβέλας σουλατσάρει ακόμη και στην Ελλάδα. Και που οι δικαστικές και πολιτικές Αρχές της Πατρίδος μας “αρνούνται” να συλλάβουν. Θα πρέπει να σταματήσει επιτέλους, η υποκρισία της καθοδηγούμενης είδησης από αυτές τις εφημερίδες και τους δημοσιογράφους των.

Γιατί, απλά, απλούστατα!!

Καθοδηγούμενοι “πετούν τη μπάλα στην εξέδρα”.

Γιατί, μας ομιλούν για τις συλλήψεις των Καραβέλα – Χριστοφοράκου; Από τη στιγμή που κυκλοφορεί ελεύθερος ο Ηλίας Γεωργίου, ο προϊστάμενος του Καραβέλα, τα έτη που συνάφθηκαν όλες οι αμαρτωλές συμβάσεις μεταξύ της Siemens και του ελληνικού Δημοσίου;

Να θυμίσουμε ότι, ο Ηλίας Γεωργίου – κατηγορούμενος στη δίκη – ήταν Γενικός Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών της Siemens την επίμαχη περίοδο και ο Χρήστος Καραβέλας ήταν υφιστάμενός του, υπεύθυνος του Οικονομικού Τομέα του τμήματος Γεωργίου. Άρα, ψάχνουμε να βρούμε τον Νο 2, από τη στιγμή που έχουμε στα χέρια μας το Νο 1 της αμαρτωλής υποθέσεως.

Θα πρέπει επίσης, να γνωρίζουν αυτές οι εφημερίδες και οι δημοσιογράφοι τους, που “πετούν τη μπάλα στην εξέδρα” ότι, αν ο Καραβέλας εξαγόραζε πολιτικά πρόσωπα υπέρ της Siemens, το έκανε με απόφαση που έπαιρναν οι Γεωργίου και Dombek (Γενικός Διευθυντής και προϊστάμενος των Γεωργίου – Καραβέλα). Δηλαδή, δεν ενεργούσε ο Καραβέλας αυτοβούλως. Ήταν απλώς, ο κομιστής. Ο δε, Bernhardt Dombek υπέγραφε τον ισολογισμό του οικονομικού κολοσσού στην Ελλάδα και έδινε αναφορά – μόνο αυτός – απ΄ ευθείας στα Κεντρικά της Siemens στο Μόναχο.

Τόσο μα τόσο απλά.

Από την άλλη μεριά, ο Χριστοφοράκος αντικατέστησε στην ηγεσία της Siemens τον Dombek και απέλυσε τους Γεωργίου – Καραβέλα. Τοποθετώντας στη θέση του Γεωργίου, τον Πρόδρομο Μαυρίδη (κατηγορούμενος). Άρα, ο Dombek γνωρίζει πολλά περισσότερα από ότι ο Χριστοφοράκος.

Άλλωστε, οι Dombek και Γεωργίου υπέγραψαν τη Σύμβαση 8002 που έριξε την Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993.

Στα γραφεία του ΟΤΕ λίγο μετά την υπογραφή της Σύμβασης 8002. Πρώτος από αριστερά ο Χρήστος Καραβέλας. Όρθιος, ο Bernhardt Dombek. Πρώτος από δεξιά ο Ηλίας Γεωργίου.

Να τα πεί όλα ο Ηλίας Γεωργίου


Όταν λοιπόν, έχεις στα χέρια σου το “λαβράκι” (Γεωργίου) δεν το αφήνεις τα φύγει. Το αναγκάζεις να “ξεράσει”.

Για, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τους φίλους του, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, Τρύφωνα Αποστολόπουλο και Παύλο Νικολαΐδη (Διευθυντικό στέλεχος της Siemens και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα – το 1982 αποχώρησε από τη Siemens και ανέλαβε Γενικός Διευθυντής των Ασφαλιστικών εταιρειών η “Εθνική”).

Για, τις εταιρείες Μπατατούδη (πρέπει να γνωρίζει και η Βάσω Παπανδρέου).

Για, τα “ραβασάκια” στο εσωτερικό της Siemens που έστελνε στον Καραβέλα και τον Καράκωστα (επί σειρά ετών Νομικό Σύμβουλο της Siemens και όταν έγινε Πρωθυπουργός ο Σαμαράς τον έκανε Νομικό Σύμβουλό του στο Μέγαρο Μαξίμου), για το πώς θα ρίξουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και πολλά άλλα!!


Ακούει, βλέπει και δεν μιλάει ο Κούλης!


Ναι, δεν θα ακούσετε τσιμουδιά απο τον Προέδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί όλη αυτή η κατάσταση είναι προς το συμφέρον του.

Έτσι δεν είναι Κυριάκο;


Άστο καημένε!!

Να τα σκαλίσεις, να βγουν στην επιφάνεια, ακαθαρσίες όπως τότε που ζητούσες διευκολύνσεις απο την Siemens; (ηχητικό)

Το Σύστημα των ΜΜΕ σε προστατεύει, αφού εν ευθέτω χρόνο, θα είσαι ο επόμενος Πρωθυπουργός!!

Επιμέλεια: www.logiosermis.net
Με πληροφορίες απο τον Πάνο Αποστόλου και Το Βήμα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top