Select Menu


Άσχετα από την σκοπιμότητα που επέβαλε την αποκάλυψη της υπόθεσης των «Panama Papers» και που οφείλεται εν πολλοίς στην αντιπαράθεση μερίδων του διεθνούς σιωνιστικού κεφαλαίου, οι αποκαλύψεις αυτές όμως, και ειδικά σε ότι ισχύει για την κομπραδόρικη παρασιτική αστική τάξη της χώρας μας και την εμπλοκή της σ’ αυτή την ιστορία, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.

Σε αυτή την κατεύθυνση παρουσιάζουμε ένα ενδιαφέρον κείμενο που υπογράφει ο Γιάννης Ντάσκας και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Επίκαιρα». Φωτίζει μια άγνωστη πλευρά αυτής της υπόθεσης. Εξυπακούεται ότι δεν μπορεί να θεωρήσουμε δεδομένα τα όσα ισχυρίζεται ο αστός δημοσιογράφος:

Panama papers: Γιατί κρύβουν του Ελληνες στο σκάνδαλο του αιώνα

Η σύνδεση με τη «λίστα Λαγκάρντ»

Για αρχή τα δεδομένα, τα οποία είναι ουκ ολίγα. Έχουμε και λέμε: Η τεράστια φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή μέσω των offshore. Μόλις αυτή την εβδομάδα ο Μπαρόκ Ομπάμα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να καταγγείλει εταιρείες-κολοσσούς (Pfizer, Allergan, Apple, Microsoft κ.λπ.) για φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή μέσω χωρών που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι. Μόνο από αυτές τις εταιρείες οι φόροι που χάθηκαν είναι της τάξης των 90 δις δολαρίων. Στο κόλπο μετέχουν και τραπεζικά ιδρύματα, όπως αποκαλύφθηκε από το σκάνδαλο του Παναμά. Η διαβόητη γερμανική αρχιτράπεζα Deutsche Bank και άλλα τριάντα γερμανικά τραπεζικά ιδρύματα είναι στο παιχνίδι του Παναμά. Παράλληλα, η «λίστα Λαγκάρντ» έχει το ίδιο θέμα: φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. «Δημιουργός» της είναι ο Ερβέ Φαλτσιανί, προστατευόμενος σήμερα από μυστικές υπηρεσίες γιατί έδωσε λίστες και στις αμερικανικές και στις γερμανικές και στις γαλλικές Αρχές.

Η «λίστα Λαγκάρντ» για την Ελλάδα περιλαμβάνει επιφανή μέλη της πολιτικής, επιχειρηματικής, δημοσιογραφικής, τραπεζικής και κρατικής ελίτ. Το ίδιο θέμα όμως έχει και το σκάνδαλο Panama Papers. Χιλιάδες εταιρείες, εκατομμύρια έγγραφα που διακινήθηκαν μέσω του (δικηγορικού;) γραφείου Mossack Fonseca. Ανάμεσα τους τεράστια ονόματα της παγκόσμιας πολιτικής. Από τον πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ της Κίνας ως τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας αλλά και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Ποροσένκο, τον αστέρα του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι και πολλούς άλλους διάσημους – φέρεται μέσω ανθρώπων του στενού του περιβάλλοντος να εμπλέκεται ακόμα και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Άπαντες δηλώνουν ότι δεν ωφελήθηκαν από φόρους, ήδη όμως παραιτήθηκε ο… αθώος πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γκουνλάουγκσον, που είχε μαζέψει στον Παναμά εκατομμύρια μέσω της συζύγου του.

Ελληνικό άρωμα

Ας μείνουμε όμως στην ελληνική πλευρά των Panama Papers, η οποία περιλαμβάνει εκατοντάδες εταιρείες και δεκάδες πρόσωπα. Περιέργως, έγινε γνωστό μόνο το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου, όπως και αυτά των Κωνσταντίνου Λαναρά και Σπύρου Μεταξά ως μελών Διοικητικού Συμβουλίου εταιρείας στον Παναμά. Δήλωση έκανε μόνο ο Παπασταύρου και -φυσικά…- είπε, ότι δεν διέπραξε καμία απολύτως παράβαση. Το ίδιο είχε υποστηρίξει και όταν το όνομά του είχε αποκαλυφθεί στη «λίστα Λαγκάρντ» και πήγε και πλήρωσε 3,3 εκατ. ευρώ για λογαριασμό του Σάμπυ Μιωνή, που ήταν, λέει, πελάτης του σε λογαριασμούς της λίστας. Στη «λίστα Λαγκάρντ» υπάρχει κι ένας λογαριασμός-μαμούθ ύψους άνω των 0,5 δις ευρώ, στον οποίο «μετέχει» και ο Μιωνή.

Την ίδια ώρα, τα ελληνικά ΜΜΕ αναλύουν εξονυχιστικά όποιον εμπλέκεται στα Panama Papers πέραν των Ελλήνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραδοσιακά θεωρούμενη πιο σοβαρή εφημερίδα στο φύλλο της Τετάρτης δεν είχε ούτε λέξη για την… ταμπακιέρα, ανέφερε, ωστόσο, και την τελευταία λεπτομέρεια που αφορά στα ξαδέλφια του Ποροσένκο. Ασφαλώς και παρουσίαζε τα Panama Papers ως σκάνδαλο, αλλά περιοριζόταν στην εκτός Ελλάδας διάστασή τους. Στην ίδια πάνω κάτω γραμμή κινήθηκαν και τα λοιπά λεγάμενα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία, αντιθέτως, αφιέρωσαν «σεντόνια» για κάποιον «γραφικό» που παρείσφρησε στο Μαξίμου.

Πώς «μπλέκονται» τα δύο

Στην παρούσα έρευνα συνδέουμε όλα αυτά τα δεδομένα με την «καρδιά» του τραπεζικού και πολιτικού συστήματος, όπως και τη «λίστα Λαγκάρντ» με τα Panama Papers. Για αρχή, η απλή συμμετοχή σε offshore (και) του Παναμά δεν είναι παράνομη. Μέχρι πριν από λίγο καιρό εταιρείες που σχετίζονται με μεγάλες τράπεζες, μέσω κοινών προσώπων στα Διοικητικά Συμβούλια, διαφήμιζαν τις «άκρες» που έχουν στον Παναμά ή σε άλλες χώρες χαμηλής φορολογίας. «Το ενδεχόμενο Grexit είναι ανεπιθύμητο, αλλά εμείς ως εταιρεία έχουμε λάβει τα μέτρα μας και δεν θα υποστούμε καμία συνέπεια/ φθορά» έγραφε πριν από έναν χρόνο στέλεχος εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και πρόσωπα που σχετίζονται με παλαιότερα ελληνικά σκάνδαλα (βλ. Νηογνώμων) και με εταιρεία στον Παναμά, τη LAMA SA. Πρόεδρος της εταιρείας που δεν φοβάται και έχει «άκρες» στον Παναμά, μέσω άλλης εταιρείας, είναι ο… αντιπρόεδρος μεγάλης συστημικής ελληνικής τράπεζας! Αν ελέγξει κανείς τα αποθετήρια αυτών των εταιρειών, φανταζόμαστε ότι θα τα βρει όλα νόμιμα και δεν θα βρει πουθενά πολιτικούς αναμεμειγμένους. Μια και λέει όμως αυτά που λέει ο Ομπάμα, δεν πρέπει να γίνει ένας έλεγχος για να του… βουλώσουμε το στόμα;

Αν πάμε στο κεφάλαιο «πολιτικοί και offshore» έχουμε να σημειώσουμε διάφορα. Στην Ελλάδα υπάρχει μια Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), όπως και σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποστολή των Επιτροπών αυτών είναι να συμβουλεύουν τις κυβερνήσεις ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνουν – περικοπές σε συντάξεις, μισθούς, Ταμεία κ.ο.κ. Τη δική μας τη συμβουλεύονται όλοι σχεδόν οι σημερινοί υπουργοί. Πρόεδρός της είναι ο εφοπλιστής Βερνίκος, παλαιός αγωνιστής της Αριστερός. Είναι ο ίδιος που είχε παραιτηθεί από υφυπουργός Ναυτιλίας επί Σαμαρά (και Βενιζέλου βεβαίως) γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε αντιπολίτευση, είχε αποδείξει ότι είχε μια offshore.

«Δεν έχουμε τίποτα προσωπικά εναντίον του νέου Υφυπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Γ. Βερνίκου. Αντίθετα, τρέφουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την αγωνιστική του στάση ενάντια στη χούντα και για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Όμως ο νόμος 3849/20ΊΟ (άρθρο 6) είναι σαφής. Απαγορεύεται ρητά υπουργοί και εν γένει πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Προβλέπονται, μάλιστα, βαρύτατες ποινές και χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης του νόμου αυτού. Όμως με την Υπουργική Απόφαση 3122.1/4566/24886 εγκρίθηκε η εγκατάσταση γραφείου ή υποκαταστήματος στην Ελλάδα της εταιρείας Vernicos Offshore Group SA με έδρα τα νησιά Μάρσαλ. Εάν έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με αυτή την εταιρεία, αυτή η ιδιότητα αποτελεί απόλυτο κώλυμα για την υπουργοποίησή του. Δεν θα πρέπει άμεσα να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον κ. υφυπουργό;» σημείωνε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα δείτε και τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΟΚΕ έχει τη VOG (Vernikos Offshore Group)! Σήμερα είναι πρόεδρος της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής. Νόμιμα μεν, ηθικά όμως;…

Παπασταύρου και σία…

Με τα δεδομένα αυτά, και μέχρι να έρθει το τσουνάμι των αποκαλύψεων από τον Παναμά, ήμασταν μια ωραία ατμόσφαιρα! Δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωνε ότι θα ήθελε για να φτιάξει ένα ελληνικό κράτος σοβαρό και νοικοκυρεμένο «δέκα Παπασταύρου» -αφορμή, η ανάμειξη του ονόματος του συμβούλου του στη «λίστα Λαγκάρντ».

Κι ενώ τα πάντα ήταν αγγελικά πλασμένα, με τον πρώην πρωθυπουργό να έχει παράσχει την απίστευτη (συγ)κάλυψη στον Παπασταύρου, τον οποίο είχε διορίσει με επιθυμία της Γερμανίας «συντονιστή του νοικοκυρέματος της Ελλάδας», ξεσπάει τώρα το παγκόσμιο τσουνάμι από τον Παναμά. Όλοι νόμιμοι δηλώνουν εκεί, αλλά ήδη ένας πρωθυπουργός έφυγε και θα τον ακολουθήσουν πολλοί ακόμη στην αποστρατεία.

Το πρώτο όνομα που αποκαλύπτεται από ελληνικής πλευράς ως «επιμελητή» εταιρειών στον Παναμά είναι του Παπασταύρου, ο οποίος, φυσικά, δηλώνει ξανά απλός… νοικοκύρης με εντολή άλλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτουμε, από ελληνικής πλευράς θα αποκαλυφθούν ως δραστηριοποιούμενοι στον Παναμά:

• Κορυφαία τραπεζικά στελέχη μέσω εταιρειών.
• Εφοπλιστές που έχουν όνομα με… σημασία.
• Εταιρείες ιδιοκτησίας προσώπων που σχετίζονται με μεγάλα έργα από το 2004 μέχρι και θυγατρικές τραπεζών.
• Φυσικά πρόσωπα με μεγάλη επιρροή στη ζωή της χώρας, όπως, δηλαδή, ο Παπασταύρου.

Η τριάδα του Παναμά και ο Φαλτσιανί

Στην -ως τώρα νόμιμη- αλυσίδα που αποκαλύπτεται το όνομα του Παπασταύρου εμπλέκεται σε Διοικητικό Συμβούλιο διαχείρισης εταιρειών στον Παναμά και ο ίδιος δηλώνει ότι όλα είναι νόμιμα. Μαζί του στο Δ.Σ. αυτό και άλλα δύο «βαριά ονόματα». Ο Σπύρος Μεταξάς, το όνομα του οποίου ενεπλάκη (με κατηγορητήριο και ένταλμα) στα Εξοπλιστικά, παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη με συνήγορο τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο και έφυγε ικανοποιημένος, λέγοντας ότι τον εμπλέκει ο Αντώνης Κάντας για να έχει την εύνοια της Δικαιοσύνης. Το δεύτερο όνομα με μεγάλη σημασία είναι του πρώην «τραπεζίτη» Κωνσταντίνου Λαναρά, της… γνωστής οικογένειας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Λαναράς ήταν στο ίδιο τμήμα της ελβετικής τράπεζας στο οποίο πήγε ο Φαλτσιανί, όταν ο πρώτος βρέθηκε (τυχαία;) εκτός τράπεζας για να συνεργαστεί με τον Όμιλο του Σάμπυ Μιωνή.

Σύμφωνα με τα γνωστά στοιχεία, είναι γεννημένος στη Γενεύη και, κατά το βιογραφικό του, εργάστηκε σε νεαρή ηλικία στην ελβετική θυγατρική της Republic National Bank of New York που εξαγοράστηκε το 1999 από την HSBC Holdings Pic και μετονομάστηκε στη σημερινή HSBC Private Bank (Suisse). Γνωρίζει άριστα πρόσωπα και καταστάσεις, καθώς κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και εκπροσώπου της τράπεζας σε όλα τα επιχειρησιακά ζητήματα και σε θέματα πληροφορικής είναι λογικό να είχε επαφές και γνωριμίες με σημαντικούς πελάτες (και όχι μόνο) των τραπεζικών ιδρυμάτων. Μάλιστα, ο κ. Λαναράς επόπτευε και το Τμήμα Πληροφορικής, όπου εργάστηκε από το 2006 (χωρίς να συμπέσουν χρονικά) ο Φαλτσιανί που υπέκλεψε τα στοιχεία των πελατών της HSBC.

Τον Μάιο του 2005 η σχέση των Μιωνή και Λαναρά είχε γίνει τόσο στενή, αλλά και η ανάπτυξη της CMA τόσο μεγάλη, ώστε το τραπεζικό στέλεχος κρίνει επαγγελματικά συμφέρουσα τη μετακίνησή του στο fund του Σάμπυ Μιωνή. Ο Κ. Λαναράς ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της CMA Γενεύης, όπου παρέμεινε μέχρι και τα τέλη του καλοκαιριού του 2009.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν η αποχώρησή του από τη CMA έχει ή όχι σχέση (αν και συμπίπτει χρονικά) με «ανησυχίες» για την υπόθεση Φαλτσιανί. Γιατί η διαρροή των στοιχείων έγινε μεν δημόσια γνωστή το καλοκαίρι του 2010, οδηγώντας, μεταξύ άλλων, στο βιαστικό κλείσιμο της CMA, αλλά είχε αρχίσει να συζητείται έντονα στους τραπεζικούς (και όχι μόνο) διαδρόμους και νωρίτερα…

Το όνομα του Μιωνή και μιας διαχειρίστριας (Μ. Παντελή) εμφανίζονται στον περίφημο λογαριασμό των 550 εκατ. της «λίστας Ααγκάρντ».

Ενόψει των εξελίξεων στον Παναμά, διευκρινίζοντας ότι ως τώρα δεν έχει βεβαιωθεί παραβίαση νόμων, παραθέτουμε ονόματα προσώπων και εταιρειών και λογαριασμούς με τεράστια ποσά:

• Sunflower Corporation Ltd (27.514.000 δολάρια) με λογαριασμό που ενημερώθηκε για τελευταία φορά το 2005 στην Αθήνα (έδρα ΡΟ Box 662, Tortola Virgin Islands). Η εταιρεία αυτή (Sunflower 86th NY Corp.) εντοπίζεται επίσης στο 270 Madison Avenue Fifth Floor New York, New York 10016 και έχει mailing address: Sabby Mionis c/o Belkin Burden Wenig (νομική εταιρεία).

• Berklay Global Ltd (161.802.709 δολάρια), Ιρλανδία, με ενημέρωση κατάθεσης που αρχίζει από τον Νοέμβριο του 2005ί Πρόκειται για παράγωγο της Capital Management Advisors (CMA) διάρκειας 15 χρόνων που συνδέεται με κεφάλαια ασφαλιστικών εταιρειών και το διαχειρίστηκε ο Μιωνή από το Λουξεμβούργο με τη Societe Generale.

• CMA Technology Venture Partners Ltd (αρχικό ποσό 2.152.458 δολάρια), Δουβλίνο.

Το μαχαίρι στο κόκαλο

Μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε με εξομολογητική διάθεση σε υπεράνω υποψίας πρόσωπο ότι η βρωμιά που θα αποκαλυφθεί στην Ελλάδα είναι τεράστια και πως ο ίδιος δεν σκοπεύει να κάνει πίσω. Η υπόθεση Ψυχάρη και όσες αποκαλύφθηκαν μέχρι τώρα είναι μόνο ένας μικρός προθάλαμος των όσων θα αποκαλυφθούν. Δεν είπε περισσότερα σε αυτή τη συζήτηση που έγινε σε ανύποπτο τόπο, τη μεθεπομένη της αποκάλυψης των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου, αλλά φάνηκε να διαθέτει βαθύτατη ενημέρωση. Μία μέρα μετά «έσκασε» το σκάνδαλο του Παναμά με πρώτο όνομα τον Παπασταύρου, αλλά δεκάδες ακόμα στο σκοτάδι.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top