Select Menu


Στην προχθεσινή συζήτηση για την προκήρυξη δημοψηφίσματος έγινε ένα σοβαρό επεισόδιο κατά την ομιλία του κου Σαμαρά , με αφορμή την παραβίαση του άρθρου 66 του κανονισμού της Βουλής.

Το επεισόδιο αυτό οδήγησε σε χάβρα και τελικά σε ολιγόλεπτη αποχώρηση σύσσωμου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.



Δείτε τη σκηνή στο παρακάτω βίντεο.

Το σύνθημα το δίνει ο κος Σαμαράς με τη φράση "θεσμική παρωδία"...


Τι όμως εννοούσε κο κος Σαμαράς και προς τι η χάβρα της κοινοβουλευτικής του ομάδας?

'Oλα εξηγούνται εύκολα , αν θυμηθούμε μία πρόσφατη λεπτομέρεια.

Ο σημερινός Πρόεδρος Δημοκρατίας έκανε πρόσφατα μία δήλωση ότι δεν θα ήθελε να είναι Πρόεδρος σε μία χώρα, που δεν θα είχε νόμισμα το ευρώ.

Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να έχει πολλές ερμηνείες, αλλά η σημαντικότερη ακούγεται σαν μία απειλή παραίτησης του, αν η χώρα αποφάσιζε να βγει από το ευρώ.

'Ενα παρόμοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε φυσιολογικά να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές εντός δύο μηνών.

Στη περίπτωση αυτή οι εκλογές θα διεξάγονταν με λίστα και οι διαφωνούντες με την ηγεσία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να βρεθούν στις τελευταίες θέσεις του ψηφοδελτίου τους.

'Ετσι ο κος Σαμαράς θα ένιωθε ακόμα ισχυρός απέναντι σε οποιαδήποτε αντίπαλο του στην αρχηγία της ΝΔ.

Αλλά δυστυχώς για εκείνον υπάρχει το άρθρο 34 του Συντάγματος.


Το άρθρο αυτό ορίζει ότι, αν παραιτηθεί , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναπληρώνεται προσωρινά από τον Πρόεδρο της Βουλής, δηλαδή την κα Κωνσταντοπούλου.

Αυτό μάλιστα θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και αν η βουλή είχε ήδη διαλυθεί...

Η Βουλή στη περίπτωση αυτή αποφασίζει αν συντρέχει λόγος αντικατάστασης του παραιτηθέντος Προέδρου Δημοκρατίας εντός δεκαημέρου από την παραίτηση , με πλειοψηφία 180 βουλευτές.

Οι 180 βουλευτές δεν αρκούν για την εκλογή νέου Πρόεδρου Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή, όπου χρειάζονται 200 ψήφοι για την εκλογή νέου Προέδρου.

Οπότε λογικά θα πρόεκυπταν και πάλι εκλογές με λίστα.

Αλλά 180 ψήφοι είναι αρκετοί για να αποφασίσουν ότι δεν χρειάζεται τώρα εκλογή νέου Προέδρου, αλλά αρκεί η αναπλήρωση του, όπως προβλέπεται.

Στο ίδιο άρθρο ορίζεται ως μέγιστος χρόνος αναπλήρωσης του Προέδρου το εξάμηνο από την αρχή της αναπλήρωσης του.

Αν λοιπόν υπάρχουν 180 βουλευτές για να το υποστηρίξουν με την ψήφο τους, η εκλογή νέου Προέδρου μπορεί να αναβληθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015.

Σημειώνω εδώ ότι για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 συγκεντρώθηκαν ήδη 178 θετικές ψήφοι...

Στη συνέχεια θα εφαρμοσθούν τα οριζόμενα στο άρθρο 32 του Συντάγματος, ίσως στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2015.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ίσως στις 31 Δεκεμβρίου 2015 χωρίς την ανάδειξη Προέδρου, λόγω αδυναμίας συγκέντρωσης των απαιτούμενων 180 βουλευτών.

Τότε θα προκηρυχθούν εκλογές σ' ένα μήνα , οι οποίες θα γίνουν με λίστα.

Το ισχύον εκλογικό σύστημα προβλέπει εντολές με λίστα μέχρι να συμπληρωθεί δεκαοκτάμηνο από τις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή έως και τις 25 Ιουλίου 2016...

Στο διάστημα της "αναπλήρωσης" του Προέδρου, η κα Κωνσταντοπούλου θα ήταν υπεύθυνη για την διαδικασία των διερευνητικών εντολών σε περίπτωση καταψήφισης ή παραίτησης της εκάστοτε κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος η Πρόεδρος μπορεί να διαλύσει τη Βουλή , αν έχουν καταψηφιστεί απ' αυτήν ή έχουν παραιτηθεί δύο κυβερνήσεις και " η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα".

Μπορεί επίσης να προκαλέσει όποτε θέλει πρόωρες εκλογές "προκειμένου να αντιμετωπισθεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας "

Είναι η έξοδος από το ευρώ εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας?

Εσείς θα το κρίνετε με την ψήφο σας στις 5 Ιουλίου 2015...

H Βουλή, που θα πρόεκυπτε από την παραπάνω διαδικασία πρόωρων εκλογών, θα μπορούσε να μην διαλύεται επί 12 μήνες, υπό ορισμένες προυποθέσεις.

Αν η κυβέρνηση που θα προέκυπτε ήταν Εθνική κυβέρνηση συνεργασίας ειδικού σκοπού, οι προυποθέσεις αυτές θα τηρούνταν σχεδόν σε κάθε περίπτωση...


Τώρα γνωρίζετε όλοι τους φόβους της ΝΔ και τα επόμενα βήματα , που θα ακολουθήσουν τυχόν παραίτηση του κου Παυλόπουλου.

Όποιος λοιπόν τολμάει ας παίξει με τους θεσμούς....

Θα πάρει δώρο την κα Κωνσταντοπούλου ως αναπληρώτρια Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον το τι θα μπορούσε να κάνει η επικεφαλής της επιτροπής λογισικού ελέγχου του χρέους, αν συνέπιπτε να είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου...

Σας έχουν ενημερώσει τα μνημονιακά τσιράκια σας γι' αυτές τις λεπτμέρειες, κύριοι της τρόικας?

Φαντάζομαι όχι, γι' αυτό ήταν όλα νευριασμένα και φωνακλάδικα χθες κατά την διαδικασία...

Για το δημοψήφισμα δεν έγραψα τίποτα , γιατί το άρθρο 44 του Συντάγματος μιλάει για δημοψήφισμα, συναρτώντας το κυρίως με ψηφισμένο ήδη νόμο ή με βάση πρόταση του Υπουργικού Συμβούλίου.

Απ' όσα όλοι γνωρίζουμε, τα μέτρα των δανειστών δεν έχουν κατατεθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

'Η μήπως έχουν κατατεθεί με τη μορφή ανυπόγραφης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου , αλλά δεν θα τα μάθουμε παρά 40 ημέρες αργότερα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όταν θα πρέπει να έρθουν για επικύρωση και από τη Βουλή ?


Son Ofeon

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top