Select Menu


Η μεγαλύτερη στα χρονικά διαρροή απόρρητων εγγράφων από τη «μυστική» εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών Mossack Fonseca αποκαλύπτει αρχεία που αφορούν την περίοδο 1977-2015 και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων 140 πολιτικούς από 50 και πλέον χώρες, αρχηγους κρατών, πρωθυπουργούς, επιχειρηματίες, παράγοντες του αθλητισμού, καθώς και δικτάτορες και εγκληματίες, που εκμεταλλεύονται τους φορολογικούς παραδείσους για να κρύψουν τον πλούτο τους.

Τα περισσότερα από 11,5 εκατ. έγγραφα (ή 2,6 terrabytes δεδομένων), γνωστά και ως «The Panama Papers», που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν πως μια παγκόσμια βιομηχανία καθοδηγούμενη από τράπεζες-κολοσσούς, νομικές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία και εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, διαχειρίζονται μυστικά τις περιουσίες των πλουσιότερων και διασημότερων προσωπικοτήτων στον κόσμο!


Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέλη της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αλλά και αθλητές όπως ο Λίονελ Μέσι και διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού όπως ο Μισέλ Πλατινί.


Σημείο ελληνικού ενδιαφέροντος στη σελίδα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών-Δημοσιογράφων αποτελεί η αναφορά στον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταυρο Παπασταύρου (αναλυτικά παρακάτω).

Το νήμα συνεχίζει να ξετυλίγεται με υπεράκτιες εταιρείες που ελέγχονται από τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και τα παιδιά του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν. Περιλαμβάνουν επίσης τουλάχιστον 33 ανθρώπους και εταιρείες που περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, λόγω των αποδεικτικών στοιχείων ότι έχουν συνεργαστεί με το μεξικάνικο καρτέλ των ναρκωτικών, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ ή κράτη όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Μία από αυτές τις εταιρείες παρείχε καύσιμα σε πολεμικά αεροσκάφη της συριακής κυβέρνησης που βομβάρδισαν και σκότωσαν χιλιάδες σύρους πολίτες, σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ.

Κάντε κλικ πάνω στον χάρτη για να δείτε τα στοιχεία ανά χώρα:


Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ευρήματα της έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και περισσότερων από 100 μέσων ενημέρωσης, που διήρκησε περίπου έναν χρόνο.


Ακολουθεί το αποκαλυπτικό δημοσίευμα απο το protagon.gr,το οποίο είχε πρόσβαση στα αρχεία της διαρροής ως ένα από τα συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης:

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν πόσο βαθιά ριζωμένες στον κόσμο των offshore είναι οι επιβλαβείς πρακτικές και η εγκληματικότητα», δήλωσε ο Γκάμπριελ Ζούκμαν, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και συγγραφέας του βιβλίου «The Hidden Wealth of Nations: The Scourge of Tax Havens» (Ο Κρυφός Πλούτος των Εθνών: Η Μάστιγα των Φορολογικών Παραδείσων). Ο Ζούκμαν, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά με την έρευνα του ICIJ και των συνεργαζόμενων μέσων ενημέρωσης, τόνισε ότι η διαρροή εγγράφων πρέπει να παρακινήσει τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν «συγκεκριμένες κυρώσεις» εναντίον των δικαιοδοσιών και των θεσμών που προωθούν το υπεράκτιο απόρρητο.

Ο πρόεδρος Σι, ο Ποροσένκο και ο πατέρας του Κάμερον


Στα έγγραφα υπάρχουν στοιχεία μέχρι και για ηγέτες κρατών που έχουν αγκαλιάσει και ασπαστεί μέτρα κατά της διαφθοράς. Τα αρχεία αποκαλύπτουν υπεράκτιες εταιρείες που συνδέονται με την οικογένεια του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Ζιπίνγκ, ο οποίος έχει ορκιστεί να πολεμήσει τους «στρατούς της διαφθοράς», καθώς και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος έχει τοποθετηθεί ως μεταρρυθμιστής σε μια χώρα που συγκλονίστηκε από σκάνδαλα διαφθοράς . Τα αρχεία περιέχουν επίσης νέες λεπτομέρειες για τις υπεράκτιες συναλλαγές του αποβιώσαντος πατέρα του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, πρωτοστάτη στις πιέσεις για τη μεταρρύθμιση των φορολογικών παραδείσων.

Το υπεράκτιο σύμπαν της διαφθοράς

Τα δεδομένα που διέρρευσαν καλύπτουν ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων δεκαετιών, από το 1977 μέχρι το τέλος του 2015. Αποκαλύπτουν μία εκ των έσω εικόνα του υπεράκτιου σύμπαντος που ποτέ δεν έχει ξαναειδωθεί, παρέχοντας μέρα με τη μέρα, δεκαετία με την δεκαετία πληροφορίες για τους τρόπους με τους οποίους σκοτεινής προέλευσης χρήμα ρέει μέσα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εκτρέφοντας έγκλημα και απογυμνώνοντας τα δημόσια ταμεία κρατών από φορολογικά έσοδα.

Οι περισσότερες από τις υπηρεσίες που προσφέρει η υπεράκτια βιομηχανία είναι νόμιμες εφόσον τηρείται η σχετική νομοθεσία που την διέπει. Ομως, τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και άλλοι παράγοντες του offshore στερεώματος συχνά αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν νομικές διαδικασίες που βεβαιώνουν ότι οι πελάτες τους δεν εμπλέκονται σε εγκληματικές οργανώσεις, φοροδιαφυγή ή πολιτική διαφθορά. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα στοιχεία δείχνουν ότι μεσάζοντες των offshore έχουν προστατέψει τους εαυτούς τους και τους πελάτες τους αποκρύπτοντας ύποπτες συναλλαγές ή αλλοιώνοντας επίσημα αρχεία.

Τα έγγραφα καθιστούν σαφές ότι οι μεγάλες τράπεζες παίζουν βασικό ρόλο στην δημιουργία offshore, των οποίων τα ίχνη είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανιχνευθούν στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, στον Παναμά και σε άλλα φορολογικά κρησφύγετα. Στα αρχεία περιλαμβάνονται περισσότερες από 15.600 υπεράκτιες εταιρείες που οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει για πελάτες τους που θέλουν να καλύψουν τις οικονομικές υποθέσεις τους. Ανάμεσα στις χιλιάδες offshore που εντοπίστηκαν, χιλιάδες δημιουργήθηκαν από διεθνείς τραπεζικούς κολοσσούς όπως η UBS και HSBC.

Ο κύκλος του Πούτιν


Στα Panama Papers αποκαλύπτεται ένα μοτίβο συγκεκαλυμμένων ελιγμών από τράπεζες, επιχειρήσεις και άτομα που συνδέονται με τον ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα αρχεία που διέρρευσαν δείχνουν ότι υπεράκτιες εταιρείες που σχετίζονται με το δίκτυο αυτό κινούσαν κατά τις συναλλαγές τους ποσά ύψους έως και 200 εκατομμυρίων δολαρίων τη φορά. Συνεργάτες του Πούτιν συγκάλυπταν πληρωμές, άλλαζαν τις ημερομηνίες εγγράφων και αποκτούσαν κρυφή επιρροή σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης και αυτοκινητοβιομηχανίες, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Mossack Fonseca, το δικηγορικό γραφείο-άρχοντας των offshore

Η διαρροή των αρχείων -την οποία ερεύνησε μία ομάδα περισσότερων από 370 δημοσιογράφων από 76 χώρες- προέρχεται από ένα ελάχιστα γνωστό αλλά πανίσχυρο δικηγορικό γραφείο με κύρια έδρα στον Παναμά: την Mossack Fonseca, που διατηρεί υποκαταστήματα στο Χονγκ Κονγκ, το Μαϊάμι, τη Ζυρίχη και σε τουλάχιστον 35 ακόμα μέρη στον πλανήτη.

Η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία είναι ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς offshore στον κόσμο, εταιρικών δομών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκρύψουν την κυριότητα περιουσιακών στοιχείων. Στα εσωτερικά αρχεία της Mossack Fonseca εντοπίζονται πληροφορίες για 214.488 υπεράκτιες εταιρείες και ιδρύματα, τα οποία συνδέονται με ανθρώπους σε περισσότερες από 200 χώρες.

Το πλήρες σετ του υλικού που διέρρευσε περιλαμβάνει ηλεκτρονικά μηνύματα, οικονομικά αρχεία, αντίγραφα διαβατηρίων και αρχεία επιχειρήσεων, όπου αποκαλύπτονται οι μυστικοί ιδιοκτήτες εταιρειών και κάτοχοι τραπεζικών λογαριαασμών σε 21 υπεράκτια κέντρα, από τη Νεβάδα έως την Σιγκαπούρη και έως τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Εμπόριο διαμαντιών, αγορά τέχνης και βασιλικό αίμα…

«Δάκτυλοι» της Mossack Fonseca εντοπίζονται στο εμπόριο διαμαντιών της Αφρικής, στη διεθνή αγορά τέχνης και άλλους τομείς που ευδοκιμούν κάτω από ένα πέπλο μυστικότητας. Η δικηγορική εταιρεία έχει εξυπηρετήσει τόσο βασιλικό αίμα στη Μέση Ανατολή που μπορεί να γεμίσει ένα παλάτι. Δύο βασιλιάδες, ο Μοχάμεντ VI του Μαρόκου και ο Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, απέκτησαν πολυτελή γιοτ με τη βοήθεια της Mossack Fonseca.

Στην Ισλανδία, τα αρχεία της Mossack Fonseca δείχνουν πώς ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον και η σύζυγός του κατείχαν κρυφά μια υπεράκτια εταιρεία, η οποία διέθετε τραπεζικά ομόλογα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας.

Γουότεργκέϊτ, κροίσοι και ο Τσάκι Τσαν

Επίσης, στην διαρροή περιλαμβάνονται στοιχεία για καταδικασμένο σε ξέπλυμα χρήματος ιδιώτη ο οποίος ισχυρίστηκε ότι διοργάνωσε παράνομη εκστρατεία για τη συγκέντρωση 50.000 δολαρίων, που χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή των διαρρηκτών του Γουότεργκεϊτ. Ακόμα περιλαμβάνονται 29 δισεκατομμυριούχοι από τη λίστα του περιοδικού Forbes των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου – μέχρι και ο σταρ του σινεμά Τσάκι Τσαν, ο οποίος διατηρούσε τουλάχιστον έξι offshore μέσω της δικηγορικής εταιρείας.

Οπως ισχύει και για πολλούς άλλους πελάτες της Mossack Fonseca, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι o Τσάκι Τσαν χρησιμοποιούσε τις υπεράκτιες εταιρείες του για ανάρμοστους σκοπούς. Το να είναι κανείς ιδιοκτήτης μίας offshore δεν είναι παράνομo. Για ορισμένες διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές, είναι μια λογική επιλογή.

Ωστόσο, τα αρχεία της Mossack δείχνουν ότι στους πελάτες της συμπεριλαμβάνονται και άτομα που εμπλέκονταν σε πυραμίδες Ponzi, έμποροι ναρκωτικών, φοροφυγάδες και τουλάχιστον ένα άτομο που είχε καταδικαστεί σε φυλακή για σεξουαλικά εγκλήματα: ένας αμερικανός επιχειρηματίας που ταξίδευε στη Ρωσία για να επιδίδεται σε σεξουαλικές επαφές με ανήλικα ορφανά υπέγραψε τα έγγραφα για μια υπεράκτια εταιρεία, ενώ εξέτιε την ποινή φυλάκισης του στο Νιου Τζέρσι.

Στενό μαρκάρισμα στον Λιονέλ Μέσι

Στα αρχεία περιλαμβάνονται και νέες λεπτομέρειες για μεγάλα σκάνδαλα, από την διαβόητη ληστεία του χρυσού στην Μεγάλη Βρετανία έως την υπόθεση δωροδοκιών που συγκλόνισε την FIFA. Το όνομα του καλύτερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο, του Λιονέλ Μέσι, επίσης εντοπίζεται στα έγγραφα. Με την παναμέζικη εταιρεία Mega Star Enterprises Inc, που συστάθηκε για λογαριασμό του από την Mossack Fonseca, προστίθεται μία νέα παρουσία στη λίστα των εικονικών εταιρειών με τις οποίες συνδέεται ο Μέσι. Ο διάσημος ποδοσφαιριστής είναι σήμερα στο μικροσκόπιο των αρχών της Ισπανίας για υπόθεση φοροδιαφυγής μέσω των υπεράκτιων δραστηριοτήτων του.

Είτε πρόκειται για διάσημους είτε για αγνώστους, η Mossack Fonseca εργάζεται σκληρά για να προστατεύσει τα μυστικά των πελατών της. Στην πολιτεία της Νεβάδα, όπως φαίνεται από αρχεία αλληλογραφίας, η δικηγορική εταιρεία προσπάθησε να προστατεύσει τον εαυτό της και τους πελάτες της από νομικούς ελέγχους δικαστηρίου των ΗΠΑ εξαφανίζοντας τα έντυπα αρχεία από το υποκατάστημά της στο Λας Βέγκας. Επιπλέον επιστράτευσε τεχνολογικούς γκουρού για να διαγράψουν ηλεκτρονικά έγγραφα από κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές

Τι απάντησε η εταιρεία

Στην διαρροή αποκαλύπτεται επίσης ότι η Mossack Fonseca προσέφερε τακτικά υπηρεσίες «προχρονολόγησης» εγγράφων offshore. Με αυτό τον τρόπο βοηθούσε τους πελάτες της σε οικονομικές τους υποθέσεις. Ήταν δε μία τόσο κοινή πρακτική που, το 2007, σε ανταλλαγή email, οι υπάλληλοί της δικηγορικής εταιρεία κάνουν λόγο για θέσπιση τιμολογιακής πολιτικής – προτείνεται μάλιστα οι πελάτες να πληρώνουν 8,75 δολάρια για κάθε μήνα που μετακινούνται οι ημερομηνίες ενός εγγράφου πίσω στο χρόνο!

Σε γραπτή απάντησή της στις ερωτήσεις του ICIJ και των συνεργαζόμενων μέσων ενημέρωσης, η Mossack Fonseca δήλωσε ότι «δεν ευνοεί ή παροτρύνει παράνομες πράξεις». Η δικηγορική εταιρεία ανέφερε: «Οι ισχυρισμοί σας ότι παρέχουμε στους μετόχους δομές που υποτίθεται ότι σχεδιάστηκαν για να κρύβουν την ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών είναι απόλυτα αβάσιμοι και ψευδείς». Η Mossack Fonseca προσέθεσε ότι η προχρονολόγηση εγγράφων «είναι μια βάσιμη και αποδεκτή πρακτική» που είναι «κοινή στον κλάδο μας και στόχος της δεν είναι η κάλυψη ή η απόκρυψη παράνομων πράξεων». Η δικηγορική εταιρεία είπε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με συγκεκριμένους πελάτες επειδή είναι υποχρεωμένη να τηρεί την σχέση εμπιστευτικότητας με τους πελάτες της.

Στα άδυτα μίας βιομηχανίας με μυστικές πρακτικές


Οι αποκαλύψεις από τη διαρροή των εγγράφων της Mossack Fonseca σχηματίζουν την μεγάλη εικόνα και συμπληρώνουν τα στοιχεία των προηγούμενων διαρροών για τον κόσμο των offshore, τις οποίες επεξεργάστηκε το ICIJ και οι συνεργάτες του τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στη μεγαλύτερη συνεργασία μέσων ενημέρωσης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, δημοσιογράφοι που εργάζονται σε περισσότερες από 25 γλώσσες «έσκαβαν» επί ένα χρόνο στα εσωτερικά αρχεία της Mossack Fonseca και εντόπισαν μυστικές συναλλαγές των πελατών της δικηγορικής εταιρείας σε όλο τον κόσμο. Οι δημοσιογράφοι ερευνητές αντάλλαζαν πληροφορίες και κυνήγησαν αποκλειστικά θέματα, χρησιμοποιώντας εταιρικές εγγραφές, μητρώα περιουσιακών στοιχείων, χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις, δικαστικά έγγραφα και συνεντεύξεις με ειδικούς σε θέματα μαύρου χρήματος και κρατικούς αξιωματούχους.

Δημοσιογράφοι της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung έλαβαν εκατομμύρια αρχεία από εμπιστευτική πηγή και τα μοιράστηκαν με το ICIJ και τα συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης. Τα εμπλεκόμενα στη έρευνα μέσα ενημέρωσης δεν πλήρωσαν για να αποκτήσουν πρόσβαση στα έγγραφα.

Το σύνολο των αρχείων που ελήφθησαν από το ICIJ και τα συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης προσφέρει αρκετά περισσότερα από ένα στιγμιότυπο των μεθόδων ενός δικηγορικού γραφείου ή έναν κατάλογο με πελάτες και εταιρείες. Αποτελεί μία σε βάθος ματιά στον κόσμο μίας βιομηχανίας που κοπιάζει για να κρατήσει τις πρακτικές της μυστικές. Και αποκαλύπτει γιατί παραπαίουν οι προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του συστήματος.

Η ιστορία της Mossack Fonseca είναι, από πολλές απόψεις, η ιστορία του ίδιου του συστήματος των offshore.

Μεσάζοντες, οι πραγματικοί πελάτες

Από τη βάση της στον Παναμά, ένα από τα κορυφαία κέντρα οικονομικού απορρήτου στον πλανήτη, η Mossack Fonseca αναλαμβάνει την ίδρυση offshore στον Παναμά, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και σε άλλα φορολογικά κρησφύγετα όπως οι Σεϋχέλλες, η Σαμόα, η Βρετανική Ανγκουίλα και πολλά ακόμα.

Η παναμέζικη δικηγορική εταιρεία έχει συνεργαστεί στενά με μεγάλες τράπεζες και μεγάλες δικηγορικά γραφεία σε χώρες όπως η Ολλανδία, το Μεξικό, οι ΗΠΑ και η Ελβετία, βοηθώντας τους πελάτες να μετακινούν χρήματα ή να μειώνουν δραστικά τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, όπως φαίνεται από τα αρχεία.

H Mossack Fonseca λέει ότι αυτοί οι μεσάζοντες είναι οι πραγματικοί πελάτες της και όχι εκείνοι που χρησιμοποιούν υπεράκτιες εταιρείες. Η δικηγορική εταιρεία υποστηρίζει ότι οι μεσάζοντες παρέχουν πρόσθετα στρώματα εποπτείας στη διαδικασία ελέγχου νέων πελατών. Οσο για τις δικές της διαδικασίες, η Mossack Fonseca αναφέρει συχνά υπερβαίνει «τους υφιστάμενους κανόνες και τα πρότυπα με τα οποία εμείς και άλλοι δεσμεύονται».

Εμπλοκή Σταύρου Παπασταύρου

Στη σελίδα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών-Δημοσιογράφων για το σκάνδαλο, δική του καταχώρηση έχει και ο Σταύρος Παπασταύρου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, συμμετείχε από το 2005 έως το 2014 στο ΔΣ των εταιρειών του Παναμά Green Shamrock Foundation και Diman Foundation ενώ από το 2006 έγινε αντιπρόεδρος του ιδρύματος Aisios που υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Η καταχώρηση για τον Παπασταύρου:


«Λίγο μετά από τον ερχομό του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, μετά τις εκλογές του Ιουνίου το 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις» σημειώνεται στο ρεπορτάζ. «Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου κατέληξε να γίνει επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» γράφει στο δημοσίευμα.

Στη συνέχεια παρατίθεται περιληπτικά η ιστορία της εμπλοκής του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, όπου εντοπίστηκε με λογαριασμό 5,4 εκ. δολάρια και αναγκάστηκε να καταβάλει τελικά το πρόστιμο που του είχε καταλογιστεί από τις φορολογικές αρχές ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή. «Έχει ορκιστεί να αποδείξει ότι το πρόστιμο ήταν άδικο και να ανακληθεί» καταλήγει.

Στην απάντησή του προς τους δημοσιογράφους που έκαναν την έρευνα ο Σταύρος Παπασταύρου είπε αρχικά ότι δεν θυμόταν τις εταιρείες. Αργότερα πάντως… θυμήθηκε και υποστήριξε ότι το έκανε για «λογαριασμό δυο οικογενειακών φίλων» χωρίς να αποκομίσει οικονομικά οφέλη και ως εκ τούτου δεν είχε υποχρέωση να δηλώσει τη συμμετοχή του στις φορολογικές αρχές.

Αργότερα υποστήριξε ότι τα ΔΣ ήταν προορισμένα να λειτουργούν μόνο αν πέθαινε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κάτι που δεν συνέβη ποτέ για καμία από τις τρεις εταιρείες. Νομική εταιρεία που εκπροσωπεί το ίδρυμα Aisios σημείωσε ότι ο Σταύρος Παπασταύρου παραιτήθηκε το 2012 και ποτέ δεν είχε δικαίωμα στα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος, ούτε έλαβε ποτέ καμιά αμοιβή.


Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top