Select Menu


Συνεχίζεται στο Αιγαίο ο «πόλεμος» διαρκούς αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με τις NAVTEX και τις NOTAM που εκδίδει καθημερινά η Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί τον ελληνικό εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα, και απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Ένα από τα τελευταία περιστατικά είναι η ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακόμη και νότια της Κρήτης, καθώς παρά το γεγονός ότι η Αθήνα δια του αρμοδίου Κέντρου του Ηρακλείου με την NAVTEX 260/2016 ακύρωσε την τουρκική αναγγελία, η τουρκική NAVTEX 141/16 παραμένει σε ισχύ.

Συγκεκριμένα: οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν NAVTEX για την πραγματοποίηση εργασιών πόντισης καλωδίων σε μια μεγάλη περιοχή που αφορά κυρίως την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου αλλά και σε περιοχές νότια της Κρήτης, αμφισβητώντας πλήρως την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην κρίσιμη αυτή περιοχή. Τις εργασίες πόντισης θα πραγματοποιήσει το σκάφος CS TELIRI και θα διαρκέσουν μέχρι τις 6 Απριλίου.

Οι ελληνικές αρχές στις 22 Φεβρουαρίου που ήταν η ημέρα έναρξης ισχύος της τουρκικής αναγγελίας, εξεδωσαν NAVTEX με την οποία επισημαίνεται ότι η NAVTEX 141/16 μεταδόθηκε από «αναρμόδιο» σταθμό και περιγράφεται όλη η περιοχή στην οποία υπάρχει η επικάλυψη της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην ελληνική NAVTEX επισημαίνεται ότι οι «μοναδικοί εγκεκριμένοι από τον ΙΜΟ και ΙΗΟ σταθμοί NAVTEX είναι οι ελληνικοί σταθμοί Λήμνος (L), Ηράκλειο (Η), και Κέρκυρα (Κ).Στα πλαίσια εφαρμογής του GMDSS για εκπομπές πληροφοριών ναυτιλιακής ασφάλειας και πληροφοριών Ερευνας και Διάσωσης για ολόκληρη την ελληνική περιοχή αρμοδιότητας NAVTEX» και καλεί όλους τους ναυτιλομένους να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Πειραιά.

Συγχρόνως όμως η Τουρκία με διαρκείς ΝΟΤΑΜ επιχειρεί ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ για την επίτευξη συμφωνίας για τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργοποιηθεί η Νατοϊκή Δύναμη στο Αιγαίο, να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ετσι με την ΝΟΤΑΜ Α0917/16 η Τουρκία χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ελληνική «πρακτική» καθορισμού των χωρικών υδάτων σε 6 ν.μ. και του εναέριου χώρου στα 10 ν.μ. που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης του Διεθνούς εναέριου χώρου, καθώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ο εναέριος χώρος επί του οποίου ένα κράτος μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα περιορίζεται σε εκείνη την περιοχή που εκτείνεται πάνω από την επικράτεια του και τα χωρικά ύδατα του. Για τους λόγους αυτούς η ελληνική απαίτηση είναι άκυρη και μη αποδεκτή». Η συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ έχει διάρκεια από 1 Μαρτίου μέχρι τις 28 Απριλίου και εκδόθηκε στις 25 Φεβρουαρίου.

Με μια άλλη ΝΟΤΑΜ Α0888/16 (24 Φεβρουαρίου) η Τουρκία απαντώντας σε ελληνικές ΝΟΤΑΜ επέμεινε στην διεξαγωγή ασκήσεων που είχε εξαγγείλει από τον Ιανουάριο σε μεγάλες περιοχές του Αιγαίου που επικαλύπτουν ελληνικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας και πάλι ότι η περιοχή μεταξύ 6 και 10 ν.μ. είναι διεθνής εναέριος χώρος και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει ο σχεδιασμός για την διεξαγωγή της τουρκικής άσκησης

Στις 23 Φεβρουαρίου η τουρκική ΝΟΤΑΜ Α0875/16 με αφορμή ελληνική άσκηση, επανάφερε το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Συγκεκριμένα η Τουρκία αναφέρει ότι με την άσκηση παραβιάζεται η υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της απόφασης των Εξι Δυνάμεων του 1914 και της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και συνεπώς δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό ασκήσεων τα νησιά ‘Αγιος Ευστράτιος και Θάσος».

Ολες αυτές οι απαράδεκτες τουρκικές αιτιάσεις απαντήθηκαν αρμοδίως από τις ελληνικές αρχές αλλά πάντως αποκαλύπτουν τις τουρκικές προθέσεις και διαθέσεις…

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top