Select Menu


Έχουμε πάρα πολλές φορές διαπιστώσει αλλά και αναφερθεί με άρθρα μας στην προσπάθεια της ΕΕ να θέσει ως συνδιαχειριστή του Αιγαίου την Τουρκία χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

Τουλάχιστον αυτό προβάλλει σαν επίσημη δικαιολογία. Η Ελλάδα από τη μεριά της έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αυτό όμως που παρατηρούμε είναι μια συνεχιζόμενη προσπάθεια με άλλους τρόπους να πετύχουν τον αντικειμενικό τους στόχο. Αναμενόμενο βέβαια ότι θα επιμείνουν μέχρι να το περάσουν, όμως δεν θα φανταζόμασταν ότι στην προσπάθεια τους θα είχαν συνεργάτη έναν Έλληνα και μάλιστα έμπειρο διπλωμάτη.

Έτσι είδαμε σύμφωνα με τον Ελληνικό και ξένο τύπο το σχέδιο για τη νέα Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG) που θα αναλάβει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η ζώνη Σέγκεν και το οποίο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο παρουσίασε στην ε/φ ΝΕΑ με υπερηφάνεια ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας παραδέχεται ότι η νέα Υπηρεσία θα αντικαταστήσει τη Frontex και θα μπορεί να παρεμβαίνει στα σύνορα χωρίς σχετικό αίτημα από κράτος μέλος. Η νέα Υπηρεσία, η οποία θα στελεχώνεται και από τα εθνικά σώματα που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των συνόρων, θα μπορεί ακόμη να παρεμβαίνει στην πρόληψη καταστάσεων κρίσης, αλλά και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες θεωρεί ελλιπή τη φύλαξη των συνόρων.

Δήλωσε μάλιστα απόλυτα φυσιολογικά ότι, «Το νόημα είναι να μοιραστούμε τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων. Αυτό που θα ισχύει για τα εξωτερικά σύνορα στην ιταλική ή πολωνική πλευρά θα ισχύει και για την ελληνική».

Θεωρούμε ότι ο κ. Αβραμόπουλος ή πολύ αφελής είναι ή κάτι άλλο … και θα θέλαμε να τον ρωτήσουμε, άραγε κ. Επίτροπε δεν καταλαβαίνετε ότι αυτή η συμφωνία είναι το πρώτο βήμα ώστε να δοθεί η διαχείριση των συνόρων μας στην ΕΕ και εκείνη με τη σειρά της σε κάποιο χρόνο που θα θεωρήσει κατάλληλο, να κάνει το επόμενο βήμα που θα είναι να συνεργασθεί με την Τουρκία χωρίς να χρειάζεται πλέον να ρωτήσει την Ελλάδα. Η μόνη χώρα που έχει θέμα είναι η Ελλάδα οι υπόλοιποι Ιταλοί , Πολωνοί ,… σίγουρα θα είναι πολύ ευχαριστημένοι και ίσως επιμείνουν μάλιστα σε ένα σχέδιο που προφανώς επηρεάζει αρνητικά μόνο την Ελλάδα. Θα μπορούσε η ΕΕ να διαθέσει μέσα και δυνάμεις υπό Ελληνική Διοίκηση που θα έχει την απόλυτη κυριαρχία και αυτό θα ήταν το Εθνικό Συμφέρον. Ελπίζουμε η Ελληνική Κυβέρνηση να μην πέσει στην παγίδα Αβραμόπουλου και να απαιτήσει την αλλαγή αυτών των αρνητικών για τη χώρα μας δεδομένων.

Χρήστος Καλογερόπουλος
Βαλκάνιος Στρατηγικός Αναλυτής, 
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top