Select Menu


Μέχρι πριν λίγα χρόνια το δημόσιο αποτελούσε το παράδεισο για τους πολίτες. Όλοι ήθελαν να δουλέψουν στο δημόσιο, γιατί τους παρείχε μια σταθερότητα, οικονομική και εργασιακή. Πλέον, το δημόσιο έχει χρεοκοπήσει και η χώρα χρειάζεται να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Η ανάπτυξη δεν έρχεται από το δημόσιο, αλλά από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που παράγει . Το δημόσιο πρέπει να φροντίζει για την καλή λειτουργία του κράτους. Πρέπει να είναι νοικοκυρεμένο και σύγχρονο. Η ανάπτυξη ,όμως , θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα μέσα από διττή διάσταση. Από την μία η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει να φέρει επενδύσεις και από την άλλη ο κάθε νέος Έλληνας πρέπει να έχει στο μυαλό του την επιχειρηματικότητα για την δημιουργία μιας δικής του καινοτόμας ιδέας. Έτσι, το κράτος ευεργετείται ως εξής. Μειώνεται η ανεργία με τις νέες θέσεις που δημιουργούνται και αυξάνονται τα έσοδα του κράτους μέσω της φορολογίας στις νέες επιχειρήσεις.

Η λύση, λοιπόν, στην κρίση είναι η επιχειρηματικότητα. Οι νέοι πρέπει να κάνουν την αρχή και να σταματήσουν να ονειρεύονται βολέματα. Το δημόσιο είναι άκρως σημαντικό, γιατί εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του κράτους. Πρέπει να είναι ,όμως, σύγχρονο και ευρωπαικό και όχι προοπτική για όσους θέλουν να πληρώνονται και να κάθονται.

Όσοι και να διοριστούν στο δημόσιο, ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει, πολύ απλά γιατί αυτή είναι δουλειά του ιδιωτικού τομέα. Οι Έλληνες πρέπει να πάνε κόντρα στα ρουσφέτια και στα βολέματα που τους έμαθαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και να μάθουν αυτό που ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Ο δημόσιος τομέας συντηρεί και ο ιδιωτικός παράγει. Και οι δύο τομείς είναι εξίσου σημαντικοί, αλλά όταν έχουμε ύφεση τόσα χρόνια, προφανώς πρέπει να δοθεί το βάρος στον ιδιωτικό τομέα.

Επενδύσεις από το εξωτερικό, κίνητρα της πολιτείας σε νέους ανθρώπους για επιχειρηματικές ιδέες και δίκαιη φορολόγηση στις επιχειρήσεις τους, αλλαγή νοοτροπίας των Ελλήνων σχετικά με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτά είναι τα σημεία που θα οδηγήσουν την οικονομία να κινείται με αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Πάνος Πουρνάρας, 
Τελειόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top