Select Menu


Η Ελλάδα ψήφισε συντριπτικά κατά της συμφωνίας που θα επέτρεπε στην ΕΕ να τη χρηματοδοτεί. Τώρα πρέπει να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και ίσως την ΕΕ, αλλιώς όλοι θα απαιτήσουν τα όμοια και οι υποψήφιες προς ένταξη ανατολικές χώρες θα αποκτήσουν λάθος ενταξιακά κριτήρια.

Του Leonid Bershidsky

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε ότι μπορούσε για να πείσει τους Έλληνες να ψηφίσουν Όχι στην πρόταση των δανειστών. «Σήμερα γιορτάζουμε τη νίκη της δημοκρατίας. Αύριο θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την εθνική μας προσπάθεια για να επιτύχουμε συμφωνία», έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μέρος της προσπάθειας του Τσίπρα είναι και το αίτημά του προς τον υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη να παραιτηθεί.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπαίνουν σε μεγάλο πειρασμό να καταπιούν το δόλωμα. Ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Ολάντ θέλουν να γίνουν οι ηγέτες που δεν κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή την Ευρωζώνη. Εξάλλου ακόμα και το ΔΝΤ θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο. Άρα γιατί να διατηρείται η φαντασίωση περί της πλήρους αποπληρωμής του; Γιατί να μην περικοπεί με αντάλλαγμα τη δέσμευση Τσίπρα περί εφαρμογής μεταρρυθμίσεων;

Υπάρχει και η γεωπολιτική πλευρά του ζητήματος. Οι ΗΠΑ ανησυχούν πως η Ελλάδα μπορεί να διασπάσει την ευρωπαϊκή ενότητα έναντι της Ρωσίας και πιέζουν τη Μέρκελ να βρει έναν τρόπο να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, στην νοτιοανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, εκεί που η Ρωσία δραστηριοποιείται τελευταία και ο Τσίπρας ήταν καλοδεχούμενος στη Μόσχα.

Όμως η Μέρκελ μπορεί να πείσει το εσωτερικό της ακροατήριο μόνο λέγοντας πως η αυστηρότητα έναντι της Ελλάδας θα ενισχύσει την Ευρωζώνη και θα αποτελεί προειδοποίηση προς άλλους που θέλουν να βαδίσουν στο ίδιο μονοπάτι. «Αλλιώς, όλοι θα λένε, πως αφού οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να επιλύσουν το ελληνικό πρόβλημα, η Μέρκελ έχει αποτύχει και θα αναρωτιούνται, πώς θα χειριστεί τη δυτικοποίηση της Ουκρανίας, όπου έχει για αντίπαλο τον Πούτιν;», γράφει Γερμανός πολιτικός αναλυτής.

Πρέπει να γίνει κατανοητό το γιατί οι ανατολικές χώρες μέλη της Ευρωζώνης είναι οι μεγαλύτεροι πολέμιοι των ελληνικών αιτημάτων. Θα μπορούσε να πει κανείς πως δεν θέλουν η Ελλάδα να βοηθηθεί να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο ζωής που αυτές δεν έχουν. Πάντως η κατά κεφαλή έκθεσή των χωρών αυτών σε τυχόν ελληνική έξοδο είναι υψηλότερη από ότι της Γαλλίας ή της Γερμανίας.

Ο πραγματικός όμως λόγος είναι πως οι χώρες αυτές έχουν πιεστεί ιδιαίτερα για να καλύψουν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ. Αντίθετα η Ελλάδα για να εισέλθει στην Ευρωζώνη, απλώς είπε ψέματα σχετικά με το έλλειμμα του προϋπολογισμού της. «Η άρνηση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα δεν σημαίνει πως οι Έλληνες θα πάρουν ευκολότερα χρήματα», δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, μετά το ελληνικό δημοψήφισμα.

Αν λοιπόν οι ηγέτες της ΕΕ υποχωρήσουν στις ελληνικές απαιτήσεις, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά θα γίνουν ορατά και στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Θα είναι επίσης εμφανή στην Ουκρανία, η οποία, πραγματικά, πολεμάει για την ευρωπαϊκή της προοπτική. Στην Ουκρανία η ελληνική κρίση δεν προκαλεί καμία συμπάθεια καθώς εκεί κόβονται συντάξεις και αυξάνεται η τιμή της ενέργειας για να πληρώσει το ΔΝΤ, κάτι που η κυβέρνηση Τσίπρα αρνείται να κάνει.

«Η Ελλάδα βρέθηκε απομονωμένη λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς της και της προσπάθειάς της να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο. Αν λοιπόν ο Τσίπρας καταφέρει να πάρει χρήματα από την Ευρώπη θα αποδειχτεί ότι η έντιμη προσπάθεια των άλλων χωρών δεν έχει νόημα. Θα αποδειχθεί ότι οι κανόνες της ΕΕ δεν ισχύουν και όλα είναι ένα πολιτικό παιχνίδι. Το αυτό ισχύει και για χώρες όπως η Ισπανία, όπου η τυχόν επιτυχία του Τσίπρα θα ενθαρρύνει αντίστοιχες λαϊκίστικες φωνές στον ευρωπαϊκό Νότο.

Μπορείς να διαγράψεις τα χρέη σου, καθώς πολλές χώρες υποστηρίζουν χρεοκοπημένες χώρες. Θα μπορείς να ψηφίσεις για να υποχρεώσεις άλλες χώρες να πληρώσουν για σένα. Αν αυτό είναι το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος θα αποτελέσει ένα παρανοϊκό μήνυμα για την υπόλοιπη Ευρώπη, εντός και εκτός της ΕΕ.

Μετάφραση:www.defence-point.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top