Select Menu


Τρίτη πρωί στο θέατρο 'Αγγέλων Βήμα', στη Σατωβριάνδου πίσω από την Ομόνοια.
Ο Πάνος Κοκκινόπουλος δίνει τις τελευταίες(;) οδηγίες στους τεχνικούς της παράστασης 'Frozen' που θα έκανε πρεμιέρα μία μέρα μετά, την Τετάρτη 6/2. Ήρεμος, καπνίζει το πούρο του και κοιτάζει την άδεια σκηνή. Λες κι έχει σκηνοθετήσει 17 παραστάσεις. Δεν έχει. Το 'Frozen' είναι η πρώτη του.

Μπαίνοντας στο ασανσέρ για να κατέβουμε στον 2ο όροφο ενός εκ των πιο κλασικά όμορφων θεάτρων του κέντρου, τον ρωτάω 'Έτοιμοι;'. 'Ποτέ. Στο θέατρο ποτέ δεν είσαι έτοιμος. Μην νομίζετε, τώρα τα μαθαίνω κι εγώ', μου απαντά και πατάει το 2 μέσα στο ασανσέρ.

Το γεγονός ότι διάλεξε το 'Frozen' της Byrony Lavery με κεντρικούς χαρακτήρες έναν παιδόφιλο serial killer, τη μάνα ενός 10χρονου θύματός του και μία ψυχίατρο φαντάζει τόσο τυπικά 'Κοκκινόπουλος'. Και είναι. Άλλωστε, όταν έχεις κολλήσει με την μουσική και τις αποκλίνουσες συμπεριφορές πρωταγωνιστών σε '3ους Νόμους' και 'Κόκκινους Κύκλους', σχεδόν απαιτείς κάτι τέτοιο από το θεατρικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη. Η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση.

Το 'Frozen' και ο Πάνος Κοκκινόπουλος στο θέατρο


"Δεν είναι θρίλερ η παράσταση. Είναι ένα θαυμάσιο, μοντέρνο έργο που είπα ότι θέλω να κάνω με το που το διάβασα. Μόνο θεατρικό θα μπορούσε να γίνει. Πρόκειται για μια σειρά από μονολόγους που μπλέκονται μεταξύ τους. Το έργο μιλάει για τη συγχώρεση κι αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον σε μια εποχή που δεν υπάρχει συγχώρεση για τίποτα"

"Το έργο σίγουρα δεν είναι χριστιανικό"

"Από παλιά ήθελα να κάνω θέατρο γιατί μ' αρέσει να δουλεύω με ηθοποιούς. Σκεφτόμουν ότι η μόνη διαφορά του θεάτρου σε σχέση με το σινεμά είναι ότι απλά δουλεύεις χωρίς κάμερες και μηχανήματα. Δεν είναι έτσι. Είναι πολύ πιο πολύπλοκο. Τώρα κατανοώ ότι το θέατρο είναι το αντίθετο του σινεμά"

"Όταν μεταφράζαμε τη Lavery, συνειδητοποίησα πόσο πλούσια είναι η αγγλική γλώσσα. Το να μεταφράσεις από τα αγγλικά στα ελληνικά έχει αναλογία 1 προς 2. Μια λέξη αγγλική είναι συνήθως δύο ελληνικές. 'Frozen' τι σημαίνει; Χιλιάδες πράγματα. Σταματημένος, κολλημένος, παγωμένος, μες στον πάγο. Πώς θα το πεις στα νέα ελληνικά; Το άφησα 'Frozen'"

"Προτιμώ τους serial killers παρά τους πολιτικούς. Οι μεν είναι αποδεδειγμένα άρρωστοι, οι άλλοι είναι άρρωστοι και μας διοικούν κιόλας"

"Εν δυνάμει δολοφόνοι είμαστε όλοι. Απόδειξη ο πόλεμος, που σκοτώνεις με την ευλογία του κράτους χωρίς να είσαι δολοφόνος. Ο καθένας μπορεί να ξεπεράσει τα όριά του"
Τα μαύρα μεσάνυχτα που είχαν όλοι για την Παναγιώτα Βλαντή

"Την Παναγιώτα την αγαπάω και την πιστεύω πολύ. Έχει απίστευτες δυνατότητες και μπορεί να κάνει κι άλλα, καλύτερα. Είναι πάντα ο πρώτος άνθρωπος που ψάχνω για μια δουλειά. Μου αρέσει να βάζω κόντρα ρόλους. Όποτε έλεγα σε κάποιον για το έργο, νόμιζε ότι η Βλαντή θα κάνει την ψυχίατρο. Όχι, θα κάνει τη μάνα. Γιατί ξέρω ότι μπορεί να την κάνει καλά"

"Όπως ήξερα ότι μπορεί να κάνει τη Συλβί στα ‘Μαύρα Μεσάνυχτα'. Όλοι απορούσαν πώς θα καταφέρει να κάνει την κακιά. Ούτε στο MEGA ήθελαν, αλλά μετά την αποθέωναν"

"Τη δεύτερη χρονιά στα 'Μεσάνυχτα', μου ερχόταν να βαρέσω το κεφάλι μου στον τοίχο από τη βαρεμάρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μου άρεσε, αλλά τι άλλο να κάνεις από ένα σημείο και μετά; Δεν υπήρχε κάτι δημιουργικό"

Η μουσική του Κοκκινόπουλου και ο ίδιος για τη μουσική του



"Πήγαινα στις συναυλίες του David Eugene Edrwards (σ.σ. τραγουδιστή των 16 Horsepower και Wovenhand που έβαζε κατά κόρον στον 'Κόκκινο Κύκλο'), κι έρχονταν όλοι και με ευχαριστούσαν που έμαθαν από εμένα τη μουσική του"

"Η αλήθεια είναι πως τους 16 Horsepower μου τους σύστησε η κόρη μου, όταν ήταν σε μια φάση που άκουγε τέτοια"

"Οι στίχοι του μιλάνε για τον Θεό. Είναι ένας Χριστιανός που ζει με τη γυναίκα και τα παιδιά του στην Ιταλία. Σαφώς και είναι μια απόκοσμη φιγούρα. O ήχος της μουσικής του είναι τελείως διαφορετικός και μοναδικός. Τα τραγούδια του δεν είναι ποτέ κουπλέ και ρεφρέν. Μοιάζουν με μίνι όπερες, είναι ιστορίες με συνεχείς μουσικές αλλαγές"

"Η όπερα και ο Μότσαρτ είναι οι άλλες μουσικές μου λατρείες. Μυήθηκα στην όπερα στη Γαλλία, από την πρώτη μου γυναίκα. Έχω παρακολουθήσει πολύ Μότσαρτ.
Η αγαπημένη μου όπερα είναι ο Μαγικός Αυλός"

Ο σεβασμός στον δάσκαλο Άλφρεντ Χίτσκοκ

"Τρεις είναι οι αγαπημένοι μου σκηνοθέτες. Χίτσκοκ, Χίτσκοκ, Χίτσκοκ. Εντάξει, υπάρχουν κι άλλοι, αλλά αυτός είναι για μένα ο μεγαλύτερος δάσκαλος στην ιστορία του σινεμά. Είναι ο άνθρωπος που δεν ήταν διανοούμενος και κατάφερε να γίνει ο δάσκαλος των δασκάλων"

"Ξεκίνησε απ' τον βωβό κι έκανε τα πάντα. Τι να πω. Μακάρι να μπορούσα να κάνω ένα καρέ του"

"Ο Χίτσκοκ έχει καταφέρει να κάνει από το πιο γρήγορο κατς στην ιστορία του σινεμά στο 'Ψυχώ' μέχρι το πιο αργό, το απόλυτο μονοπλάνο"

"Δείτε τι έγινε με τα 'Πουλιά'. Λέει ο Χίτσκοκ ότι μια εποχή τα πουλιά αποφασίζουν να επιτεθούν στους ανθρώπους. Δεν υπάρχει πιο μη ρεαλιστικό από αυτό. Κάνει λοιπόν μια ταινία που από ένα σημείο κι έπειτα ξεχνάς τελείως το πλαίσιο και παρασύρεσαι στην ιστορία. Ο Χίτσκοκ ανέκαθεν έπαιζε με τον θεατή σαν τη γάτα με το ποντίκι"

Τα Όσκαρ και οι σύγχρονοι δημιουργοί

"Περίεργη υπόθεση ο Affleck, ένας ξενέρωτος ζεν πρεμιέ που γίνεται σκηνοθέτης. Το 'Argo' δεν το είδα ακόμα, αλλά 'Η Πόλη' δεν ήταν κακή ταινία. Ο λυρικός Spielberg του 'Lincoln' δεν μου λέει τίποτα"

"Αυτός που έχει πετύχει το απόλυτο σχετικά με τα μη ρεαλιστικά πλαίσια είναι ο Lars von Trier στο 'Dogville', που σημείωνε με κιμωλία τα σπίτια. Είχα πάθει σοκ. Η ιστορία σε παρέσυρε τόσο που δεν πρόσεχες καθόλου την έλλειψη σκηνικών"


"Μεγαλοφυής σκηνοθέτης ο Trier. Τρελός, αλλά μεγαλοφυής"

"Eκτιμώ πολύ και τον Ρουμάνο, τον Μουντζίου. Τι ωραίος είναι αυτός. Εκτιμώ τους σκηνοθέτες που μπορούν να φτιάχνουν κόσμους. Ο Αγγελόπουλος ήταν ο σπουδαιότερος Έλληνας σκηνοθέτης ακριβώς γιατί έφτιαχνε κόσμους. Είτε λειτουργούσες μέσα τους είτε σε πετούσαν έξω, το σίγουρο είναι ότι τους έφτιαχνε. Εδώ, ο Lynch δεν καταλάβαινε ούτε ο ίδιος τι έκανε στο τέλος, γι' αυτό σταμάτησε. Αυτοί είναι δημιουργοί"

Το διαλεκτικό ποδόσφαιρο της Μπαρτσελόνα

"Είχα έναν καθηγητή κινηματογράφου στο Παρίσι (σ.σ. το πρώτο πτυχίο του εκεί ήταν στο Σινεμά και το δεύτερο στην Ψυχανάλυση) που έλεγε πως για να γίνουμε σκηνοθέτες πρέπει να μελετήσουμε ποδόσφαιρο ή ράγκμπι, γιατί είναι τα πιο διαλεκτικά αθλήματα και εκεί μετράνε οι σχέσεις και όχι η ατομική ικανότητα. Οι καλές ομάδες είναι τα καλά σύνολα. Η Μπαρτσελόνα το έχει αναγάγει σε επιστήμη όλο αυτό. Θα το έκανε και χωρίς τον Μέσι"

"Έχω κόψει το γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός με πληγώνει"

Το πούρο του σκηνοθέτη έφτανε στα τελειώματα -αν μπορώ να καταλάβω καλά από πούρα. Ο τόνος του και στα 50 λεπτά της συνέντευξης ήταν ο ίδιος, ενώ ο πληθυντικός δεν εγκατέλειψε ποτέ κάποιον από τους δυο μας. Καταλαβαίνοντας από τα off the record της κουβέντας ότι ο Πάνος Κοκκινόπουλος είναι μανιακός 'κατεβαστής'-καταναλωτής σειρών(;), άφησα το πιο geek μέρος για το τέλος. Την επόμενη φορά, θα πάρω και τον Δημητρόπουλο μαζί. Μέχρι τότε όμως:

"Κατεβάζω τα πάντα. Το 'Wire' δεν μ' άρεσε πολύ. H σειρά που μου έχει αρέσει περισσότερο απ' όλες ήταν το 'Sopranos'. Το θεωρώ κορυφή. Πολύ καλό είναι και το 'Boardwalk Εmpire'"

"Με το Game of Thrones (επίσης ανακάλυψη της κόρης μου) διασκεδάζω απίστευτα. Είναι ένα τελείως βέβηλο κείμενο ενός σεναριογράφου που είναι κατά του happy ending"

"Με το 'Dexter' έχω αρχίσει να βαριέμαι γιατί έγινε σαπούνι, αλλά το παρακολουθώ γιατί έχω μια έφεση στο αντικείμενο. Το 'Homeland' το βρήκα πολύ απλοϊκό, το ισραηλινό θα είναι πιο ενδιαφέρον. Με ποια λογική ένας Αμερικάνος πεζοναύτης γίνεται Αλ Κάιντα;

Μου αρέσει πολύ και το 'Big Bang Theory', τρελαίνομαι με όλους τους χαρακτήρες, γελάω πάρα πολύ μ’ αυτούς τους nerds. Θέλω αλλά δεν έχω προλάβει να δω το 'Breaking Bad'"

Τον ενημερώνω ότι είναι συγκλονιστικό. Μου λέει "ναι, ναι, το έχω ακούσει, μάντεψε, το έχει δει η κόρη μου". Μάντεψε, ο Πάνος Κοκκινόπουλος μου μίλησε τελικά στον ενικό.

www.oneman.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top