Select Menu


Σύμφωνα με το Russia Today μια μελέτη από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) υποστηρίζει ότι έως και 100 εκατομμύρια Αμερικανοί θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια σε περίπτωση μαγνητικής καταιγίδας στο διάστημα, που στη συνέχεια θα χτυπούσε το ηλεκτρικό δίκτυο και θα ανάγκαζε άλλες υποδομές να μην λειτουργούν.

Ένα εσωτερικό ενημερωτικό δελτίο, που συντάχθηκε το 2012, από την μόλις δημιουργηθείσα Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) του DHS , σημείωσε ότι η ζημιά και οι επιπτώσεις από μια μελλοντική ηλιακή καταιγίδα δεν είναι γνωστές.

Διαστημικός καιρός σημαίνει τις συνθήκες πάνω στον ήλιο, στο διάστημα, στην ανώτερη ατμόσφαιρα ή στο μαγνητικό πεδίο της γης, που μπορεί να επηρεάσουν τα τεχνολογικά συστήματα στο έδαφος και να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή πάνω στη γη.

Η έκθεση αναφέρει ότι « μία μαζική έκρηξη στο στέμμα " του Ηλίου θα μπορούσε πρώτα να ανιχνευτεί από δορυφόρους , θα έφτανε στη γη σε 24 έως 72 ώρες και θα επηρεάζε μέχρι και 100 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι μεγαλύτερες από αυτές τις καταιγίδες ονομάζονται G-5 και θα μπορούσαν να αναστατώσουν τη λειτουργία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, τους δορυφόρους του GPS, τα αεροσκάφη, τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις, τις δορυφορικές επιχειρήσεις,τα καλώδια επικοινωνιών και τους αγωγούς διανομής αερίου.

"Το εξαιρετικό γεγονός με τον γεωμαγνητικό διαστημικό καιρό θα προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων (περίπου 100 εκατομμύρια άτομα) σε πολλές περιοχές ,σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ λόγω των γεωμαγνητικών επαγωγικών ρευμάτων που βλάπτουν τους μετασχηματιστές υψηλής τάσης, ειδικά κατά μήκος των παράκτιων περιοχών , "αναφέρει η έκθεση.

Μόλις οι μετασχηματιστές και οι γραμμές μετάδοσης τεθούν εκτός λειτουργίας , πολλά άλλα συστήματα που λειτουργούν με ηλεκτρισμό θα πάψουν να εργάζονται, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ύδρευσης , των ψυγείων , των συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών και των συστημάτων διανομής καυσίμων.

Η έκθεση προβλέπει ότι εντός 36 ωρών από το πέρασμα της καταιγίδας , 65 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και πάλι, και μετά από δύο εβδομάδες άλλα 25 εκατομμύρια θα επανασυνδεθούν , αλλά για τους υπόλοιπους δέκα εκατομμύρια ανθρώπους σε έξι πολιτείες θα χρειαστούν δύο μήνες για να αποκατασταθεί η ισχύς σε αυτούς, αν και δεν εξηγεί τους λόγους.

Ωστόσο, υπάρχει κάποια διαφωνία σχετικά με τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που θα επηρεαστούν, καθώς και στο έγγραφο σημειώνεται ότι το 2011 οι ειδικοί της DHS δεν πείστηκαν για τις τρομερές συνέπειες μιας προγενέστερης μελέτης.

Αλλά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι συνέπειές της θα είναι τεράστιες και άγνωστες.

" Αυτό συμβαίνει σπάνια, δεν μπορεί να προβλεφθεί, η πλήρης προστασία απ' αυτό το ενδεχόμενο είναι απίστευτα ακριβή και οι πιθανές επιπτώσεις κυμαίνονται από μία άβολη έως και κατακλυσμική κατάσταση " δήλωσε ο Mark Sauter, ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Εσωτερική Ασφάλεια : Ένας πλήρης οδηγός, ο οποίος κατάφερε να πάρει στα χέρια του την έκθεση χρησιμοποιώντας το Νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφορίας.

Σημείωσε ότι πάνω από 200 σελίδες από την έκθεση της FEMA ήταν μαυρισμένες (απόρρητες).

"Αυτό κάνει κάποιον να αναρωτιέται γιατί η FEMA αρνείται να απελευθερώσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος από μία διαστημική καταιγίδα .

Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα η κυβέρνηση με δέκα εκατομμύρια ή πολύ περισσότερους Αμερικανούς χωρίς ηλεκτρική ενέργεια για δύο μήνες ή και περισσότερο? " ρώτησε ο Sauter.

Αμφισβήτησε εάν η κυβέρνηση λαμβάνει στα σοβαρά την απειλή ή απλώς διεκπεραιώνει το θέμα με γραφειοκρατικές κινήσεις , ελπίζοντας ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν θα συμβεί.

Υπήρξαν δύο μεγάλες ηλιακές καταιγίδες το 1859 και το 1921, αλλά η ηλεκτρική ενέργεια ήταν πολύ λιγότερο διαδεδομένη απ' ό, τι σήμερα και επομένως η επίδρασή τους ήταν πολύ πιο περιορισμένη.

Σε μία περίοδο μεγάλων κοινωνικών αναταραχών στις ΗΠΑ, από γεγονότα όπως αυτά που συνέβησαν πρόσφατα στο Fergusson, δεν είναι καθόλου περίεργο να βγαίνουν στη δημοσιότητα κυβερνητικά σχέδια αντιμετώπισης μεγάλων φυσικών καταστροφών.

Θα πρέπει όμως να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί αυτή την φορά.

Ο λόγος: Tα "φυσικά" φαινόμενα όπως οι ηλιακές καταιγίδες, που αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο, θα μπορούσαν να προκύψουν και τεχνητά από την χρήση πυρηνικών όπλων, που επιδιώκουν την δημιουργία ηλεκτρομαγνητικού παλμού μεγάλης έντασης.

Τα φαινόμενα που θα παρατηρηθούν από την χρήση παρόμοιων όπλων θα είναι πιο έντονα από μία φυσική ηλιακή καταιγίδα, γιατί το φαινόμενο θα γίνει πολύ κοντά στην επιφάνεια της γης.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που 200 σελίδες της έκθεσης δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα.

Τα περιεχόμενα αυτών των σελίδων θα απαριθμούσαν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για ειδικότερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιπτώσεις μίας μαγνητικής ηλιακής καταιγίδας σήμερα δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια, καθώς τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία ενός παρόμοιου γεγονότος αναφέρονται στις 10 Μαρτίου 1989, κάτι που σκόπιμα δεν αναφέρει το άρθρο.

Τότε είχε πληγεί το ηλεκτρικό δίκτυο στο Quebec του Καναδά και προκάλεσε ένα συνολικό black out, που κράτησε 12 ώρες.

Στη σημερινή εποχή ανάλογα και με την περιοχή που θα χτυπηθεί, πολύ περισσότερα προβλήματα θα προκύψουν.

Ας πάρουμε κατ' αρχή όλα τα σημερινά αυτοκίνητα. Διαθέτουν μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν διάφορα προβλήματα λειτουργίας.

'Ολο το επίγειο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας θα μπορούσε να καταρρεύσει, καθώς οι σταθμοί του θα μείνουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια και θα κλείσουν με εντελώς τυχαίο τρόπο.

Επιπλέον οι συχνότητες που χρησιμοποιούν οι σταθμοί για την επικοινωνία τους με τα κάθε είδους κινητά τηλέφωνα θα μπλοκάρουν και οι επικοινωνίες θα νεκρωθούν.

Και όλα αυτά θα συμβούν , ενώ συγχρόνως το δίκτυο θα φορτωθεί από τις χιλιάδες κλήσεις των συνδρομητών για βοήθεια από τις λιγοστές τεχνικές υπηρεσίες, που θα βρίσκονται σε λειτουργία.

Μεγάλο κίνδυνο θα αντιμετωπίσουν και οι εγκαταστάσεις μεταφοράς καυσίμων και φυσικού αερίου.

Σκεφθείτε ότι σε κάθε σταθμό ανεφοδιασμού βενζίνης υπάρχει και σήμερα προειδοποίηση να μην χρησιμοποιείτε τα κινητά σας όταν βρίσκεστε σ' αυτούς.

Αν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος από την ασθενή ακτινοβολία του κινητού σας, σκεφθείτε τι θα συμβεί αν η ακτινοβολία είναι χιλιάδες φορές ισχυρότερη παντού.

Οι μετασχηματιστές θα υπερθερμανθούν επικίνδυνα και πολλοί απ' αυτούς θα καταστραφούν ολοκληρωτικά.

Για την αντικατάσταση τους θα απαιτηθεί πολύς χρόνος . Η μεταφορά των νέων μετασχηματιστών θα είναι μία επίπονη διαδικασία, αν δεν λειτουργούν γερανοί και συστήματα μεταφορών όπως πχ τα τραίνα.

Οι ψυκτικές και θερμαντικές εγκαταστάσεις, που συντηρούν μέγαλες ποσότητες ευπαθών τροφίμων ή ζωντανούς οργανισμούς θα έχουν μεγάλο πρόβλημα να ηλεκτροδοτηθούν με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.

Χιλιάδες ζώα θα μείνουν διψασμένα , νηστικά και παγωμένα , όταν οι αυτόματες εγκαταστάσεις διατροφής, ύδρευσης και θέρμανσης σταματήσουν για πάνω από 36 ώρες.

Τα υδραγωγεία κάθε είδους θα πάψουν να προμηθεύουν νερό, καθώς οι ηλεκτρικές αντλίες τους θα σταματήσουν.

Μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα μείνουν χωρίς συστήματα αυτόματου ποτίσματος, καθώς οι βλάβες θα είναι διάσπαρτες και θα πρέπει να εντοπισθούν για να επιδιορθωθούν.

Ακόμα και αν υπάρχουν εφεδρικές ηλεκτρικές γεννήτριες, όσες απ' αυτές λειτουργούν με την τεχνολογία των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών επηρεάζονται σοβαρά από την ύπαρξη εξωτερικών ισχυρών και ασταθών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Γιατί όμως αναφέρονται σήμερα στην πιθανότητα μεγάλης ηλιακής καταιγίδας?

Βρισκόμαστε στον Ηλιακό κύκλο Νο 24, που άρχισε τον Ιανουάριο του 2008.

Οι ηλιακοί κύκλοι διαρκούν κατά μέσο όρο 11,1 έτη, αλλά έχει παρατηρηθεί από το 1755 μχ ηλιακός κύκλος που διάρκεσε και μόνο 9 έτη.

Ο ηλιακός κύκλος βρίσκεται στην κορυφή του συνήθως στη μέση της περιόδου των 11,1 ετών.

'Αρα αν ο κύκλος ξεκίνησε το 2008 η κορύφωση του θα είναι μετά από 5,5 χρόνια, δηλαδή στα μέσα του 2013.

Αν προσέξετε το σχεδιάγραμμα Νο 1 και φαντασθείτε την προέκταση του από το 2008 προς το 2014 θα βρισκόμαστε σε μία περιοχή που θα μοιάζει με το κέντρο της καμπύλης των ετών 2001 και 2002, δηλαδή σε επίκινδυνη χρονική περιοχή για την εμφάνιση μεγάλων ηλιακών καταιγίδων .

Αυτό οι επιστήμονες το γνωρίζουν και ανησυχούν.

Το αν έχουν δίκιο ή όχι θα το διαπιστώσουμε μάλλον έως τις 3 Ιανουαρίου 2015 , όταν η γη θα βρεθεί στο περιήλιο, δηλαδή στην μικρότερη δυνατή απόσταση από τον Ήλιο κατά την διάρκεια του γήινου έτους.

Τον μικρότερο κίνδυνο τον αντιμετωπίζουμε όταν η Γη βρίσκεται στο αφήλιο , δηλαδή στις 4 Ιουλίου 2015.

'Οποτε αν είμαστε τυχεροί η ηλιακή καταιγίδα θα ξεσπάσει στις αρχές του Μαρτίου 2015 και οι ζημιές θα περιοριστούν στο μισό (όπως έγινε στις 10 Μαρτίου του 1998 στο Quebec)...

Θα είμαστε όμως?

Son Ofeon

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top