Select Menu

Την απάντηση στο προ 37 ετών αίτημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»,  οι Έλληνες την έλαβαν από το σύνολο του μεταπολιτευτικού πολιτικού τους συστήματος, που με πράξεις και παραλείψεις, οδήγησαν την χώρα στην απόλυτη χρεοκοπία.

Το αποκορύφωμα, ήλθε χθες, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, όταν πληροφορηθήκαμε πως η τρίτη δόση του δανείου δεν θα εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο, αλλά τον Ιανουάριο του 2011.

Καταβλήθηκε προσπάθεια να παρουσιαστεί το γεγονός ως μια γραφειοκρατική διαδικασία, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική και προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις, όπως αυτή της Κομισιόν, αλλά και του ίδιου του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή και με το υπουργείο των Οικονομικών, δεν πρόκειται για γραφειοκρατικό θέμα, αλλά για απόφαση σύμφωνα με την οποία η τρίτη δόση πρέπει να επικυρωθεί από το Εκοφίν του Δεκεμβρίου και στη βάση της αξιολόγησης του Προγράμματος εφαρμογής του Μνημονίου.

Αυτό δεν ήταν γνωστό στην Ελλάδα. Αυτό που στην Ελλάδα γνωρίζαμε είναι ότι οι δόσεις εκταμιεύονται με βάση τους ελέγχους των εκπροσώπων της τρόικας και όχι κατόπιν ελέγχου όλων των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Εκτός και αν οι ελεγκτές της τρόικας έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.

έβαια, στην ανακοίνωση του υπουργείου των Οικονομικών αναφέρεται ότι η αξιολόγηση ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα και «δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον λόγο αυτό η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δε δημιουργεί απολύτως κανένα ταμειακό πρόβλημα στη χώρα μας».

Προκύπτει επίσης από τις ανακοινώσεις ότι η τρίτη δόση τελεί υπό αίρεση και όσον αφορά στο ΔΝΤ, αφού η απόφαση για το μέρος της δικής του εκταμίευσης θα ληφθεί από το Διοικητικό του Συμβούλιο εντός του Δεκεμβρίου, οπότε και θα γίνει η εκταμίευση.

Αυτό, όμως, σημαίνει ότι ήδη έχει διαρραγεί ο ενιαίος και πολυδιαφημισμένος μηχανισμός στήριξης: Το ευρωπαϊκό μέρος του δανείου θα εκταμιευθεί τον Ιανουάριο, ενώ αυτό που λαμβάνουμε από το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο!

Από την πλευρά της. Η Αυστρία προχώρησε χθες σε αναδίπλωση, επισημαίνοντας όμως ότι θα περιμένει να δει τα ακριβή στοιχεία τον Δεκέμβριο.

Χαμήλωσαν και οι τόνοι του «ελληνογερμανικού πολέμου», αφού έχει καταστεί πλέον σαφές ότι η Μέρκελ προβαίνει στις (απαράδεκτες) δηλώσεις της για εσωτερικούς λόγους.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι χθες δημοσιεύθηκε σε όλον τον γερμανικό Τύπο ευχαριστήρια επιστολή της καγκελαρίου προς τους Γερμανούς, επειδή βοήθησαν την Γερμανία να ξεπεράσει την κρίση καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Μάλιστα, το κόστος αυτής της επιχείρησης προσέγγισης του λαού έφθασε τα 2,8 εκ ευρώ.
 
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top