Select Menu

Του ΡΑΧΜΑΝ ΑΜΠΑΣ
Ο ισραηλινός τύπος -ειδικότερα η «Μααρίφ», καθώς και ο λιβανέζικος- ειδικότερα η φιλοσυριακή «Αλ Σαφίρ» -ασχολούνται εκτενώς με ρεπορτάζ και αναλύσεις με την επιλογή του Ισραήλ εξαγωγής φυσικού αερίου από τη θαλάσσια περιοχή Λεβιάθαν προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας.

Οπως παρατηρούν, όλο και πιο συχνές γίνονται οι επαφές και συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών γι' αυτό το σκοπό. Η αρχή έγινε στην Αθήνα, με την επίσκεψη του Νετανιάχου τον περασμένο Αύγουστο και με την πρόσφατη παρουσία του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, επικεφαλής ελληνικού κλιμακίου, όπου φαίνεται ότι το θέμα παίρνει τελική μορφή. Επίσης κάνουν λόγο ότι η Αθήνα προτείνει στο Τελ Αβίβ να υπογράψει την ειδική συνθήκη του φυσικού αερίου της Ε.Ε., καθώς αυτή θα ασκήσει πιέσεις ώστε να δεχθούν οι ευρωπαίοι εταίροι της να χρηματοδοτήσουν το έργο!

Παρά την ελληνική επιθυμία για το έργο, η Αθήνα καταλαβαίνει την περιπλοκότητά του, γι' αυτό το λόγο μάλιστα ζήτησε μια γεωπολιτική μελέτη, γιατί φοβάται την αντίδραση της Αγκυρας, που θα υποστηρίξει το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου στη διεκδίκηση δικαιωμάτων επί του Λεβιάθαν. Σύμφωνα με την «Αλ Σαφίρ», η Αγκυρα επίσης είναι πρόθυμη να υποστηρίξει δικαιώματα και άλλων κρατών της περιοχής, ειδικότερα του Λιβάνου, με το σκεπτικό ότι η περιοχή είναι εκτός των χωρικών υδάτων του Ισραήλ.

Δείγμα της πολιτικο-οικονομικής σημασίας του έργου, αποτελεί η δήλωση του ισραηλινού υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν: «Λόγω της γεωγραφικής γειτνίασης με την Ελλάδα που είναι μέλος της Ε.Ε., φυσικά αυτή θα 'ναι η πύλη μας προς την Ευρώπη, όχι στον τομέα του φυσικού αερίου μόνο, αλλά θα 'ναι η γέφυρα για όλα τα ισραηλινά προϊόντα προς την Ευρώπη». 

Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top