Select Menu


Μερικά χρήσιμα νούμερα που πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας

του Όθωνα Κουμαρέλλα

Τον τελευταίο καιρό, όλη η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα περιστρέφεται γύρω από την απόφαση της ευρωομάδας της 5ης Δεκεμβρίου και στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.


Από αυτήν τη ρύθμιση υποτίθεται, ότι εξαρτώνται πολλά για την Ελλάδα, από τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό «πρόγραμμα», έως την παραμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση, ή την πρόωρη προσφυγή σε εκλογές και από την ένταξή μας στην περίφημη ποσοτική χαλάρωση του κ. Ντράγκι μέχρι την έξοδό μας στις «αγορές» αργότερα μέσα στο 2017. 

Φυσικά όλα αυτά τα «θαυμαστά» προϋποθέτουν τη δική μας καρτερική συμμετοχή με το να στερούμαστε ολοένα και πιο πολλά και να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα σε μια ατέρμονα διαδικασία θυσιών, που θα έχουν όμως ως «αντίδωρο» μετά την αξιολόγηση και τις αποφάσεις που θα προκύψουν, είτε την παραμονή του κ. Τσίπρα στη διακυβέρνηση, είτε την άνοδο του κ. Μητσοτάκη. Μη μου πείτε, «εξαιρετική» προοπτική για όλους μας, είτε το ένα, είτε το άλλο, που αξίζει το κόπο όλη αυτή η… κουβέντα….

Ωστόσο ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα στοιχεία και να δούμε ποιο είναι αυτό το χρέος που θα μας το «ρυθμίζουν» (αν), βραχυπροθέσμως, μεσοπροθέσμως και ίσως μακροπροθέσμως, προς αγαλλίαση των δημοσιογράφων και των πολιτικών, που θα έχουν να συζητούν στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις, στην προσπάθειά τους να πείσουν, ότι όλα αυτά που μας συμβαίνουν καλώς γίνονται. Αφού δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς κι εμείς οφείλουμε να υπομένουμε και να λέμε κι ευχαριστώ στους «αλληλέγγυους» ευρωπαϊκούς θεσμούς, που μόνο για το καλό μας πράττουν και μας βοηθούν από «παράταιροι» να γίνουμε «κανονικοί»….

Το χρέος της Ελλάδας λοιπόν στις 31 Δεκεμβρίου 2001, που μπήκαμε στο ευρώ, ανέρχονταν σε 145 δις ευρώ. 

Μόλις σε επτά (7) χρόνια - στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 - το χρέος ξεπετάχτηκε στα 300 δις ευρώ! Υπερδιπλασιάστηκε!

Έξι (6) χρόνια μνημονίων, λιτότητας και καταναγκασμών και το χρέος ανέρχεται σε 325 περίπου δις ευρώ. Πιο μεγάλο ακόμα!

Τα πρώτα 7 χρόνια μέχρι το 2010 -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- είχαμε πληρώσει, επίσης, περίπου 450 δις ευρώ σε τόκους και σε χρεολύσια, ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα πληρώσαμε -ούτε λίγο, ούτε πολύ- άλλα 260 δις ευρώ!

Συνολικά από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε πληρώσει πάνω από 710 δις ευρώ για το χρέος, ενώ χρωστάμε άλλα 325 δις. Δηλαδή, για ένα αρχικό χρέος 145 δις έχουμε πληρώσει και μας ζητούν να πληρώσουμε ακόμα πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ (1,035 τρις για την ακρίβεια - άρθρο)!!!!

Ακόμα και ούτε 1 ευρώ εάν δεν πληρώναμε όλο αυτό το διάστημα από το 2002 μέχρι σήμερα για το αρχικό χρέος, αυτό ανατοκιζόμενο ετησίως με ένα μέσο επιτόκιο πχ 6% (υποτίθεται ότι με την είσοδό μας στην ΟΝΕ πετύχαμε πολύ χαμηλότερα επιτόκια, συνεπώς το 6% που υπολογίζω είναι εξ αρχής υπερβολικό), το χρέος μας σήμερα θα ανέρχονταν το πολύ σε 347 δις ευρώ.

Αν συνυπολογίσουμε και τα ελλείμματα της πρώτης 7ετίας στην ΟΝΕ (2002-2009) που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία δεν ξεπερνούν τα 60-70 δις ευρώ -αλλά δανειζόμασταν για να τα καλύψουμε-, τα οποία -πάλι αν δεν πληρώναμε τίποτα στο μεσοδιάστημα- ανατοκιζόμενα με το ίδιο μεσοσταθμικό επιτόκιο 6% θα είχαν φτάσει σήμερα περίπου στα 138 δις ευρώ, τότε το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας, αν δεν είχαμε πληρώσει ούτε 1 ευρώ μέχρι σήμερα θα ανέρχονταν σε 347+138 = 485 δις ευρώ (προσοχή, με συνυπολογισμό των τόκων)!.

Επειδή όμως εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε «μπαταχτζήδες», όμως είμαστε ωραίοι κι ως γνωστόν οι ωραίοι έχουν χρέη, τους πληρώναμε ανελλιπώς και συνεχίζουμε να τους πληρώνουμε, έχοντας φορέσει ένα «καπέλο» 1035-485 = 550 δις ευρώ, μόνον!!!!

Κι όλα αυτά διότι εκχωρήθηκε το εκδοτικό δικαίωμα του νομίσματος σε ξένα κέντρα (ευρωπαϊκούς «θεσμούς» τους λέμε τώρα) κι έτσι ο μόνος τρόπος αποπληρωμής του αρχικού χρέους των 145 δις (που ήταν κατά 80% δραχμικό και μετετράπη σε μία μόνο νύκτα σε σκληρό συνάλλαγμα), ήταν ο νέος δανεισμός με νέα επιτοκιακή επιβάρυνση (πανοτόκια), που σηματοδότησε με μαθηματική ακρίβεια αυτή την εκθετική εκτίναξή του.

550 δις ευρώ απ’ ευθείας τοκογλυφική επιβάρυνση στο χρέος, εξ αιτίας της προδοτικής εκχώρησης του εκδοτικού δικαιώματος, χωρίς να συνυπολογίσουμε καθόλου το τεράστιο κόστος της αποπαραγωγικοποίησης της εθνικής οικονομίας, την τεράστια ανεργία, τη φτώχεια, τους θανάτους, τη δημογραφική κατάρρευση, τη μετανάστευση των νέων και τόσα άλλα που ουκ έστιν αριθμός και χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην κατεχόμενη Ελλάδα. Οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι το συνολικό κόστος των επισυμβάντων καταστροφών στη χώρα λόγω της παραμονής μας στην ευρωζώνη και της μέχρι τώρα πληρωμής του παράνομου χρέους ξεπερνά ήδη το 1,5 τρις σε ευρώ!

Αυτό είναι το κόστος του ευρώ και ο λογαριασμός που καλούμαστε να πληρώσουμε για να το χρησιμοποιούμε. Και αυτό το χρέος θα μας "ρυθμίσουν" οι υποτιθέμενοι σωτήρες μας, δεσμεύοντας τον λαό μας με μέτρα λιτότητας έως το 2060! 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top