Select Menu


Ανοίγει όπου νά'ναι η Έκθεση. Της Θεσσαλονίκης. Εκεί που αρμόδιοι κι αναρμόδιοι, επίδοξοι και δοξασμένοι θα εκθέσουν, κυριολεκτικά, ξανά, την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός μας στην έκθεση αυτή, θα μας αναγγείλει ότι φταίνε οι προηγούμενοι που απέτυχε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που αυτός μας έδωσε. 

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια «έκθεση της Ελλάδας» σε διεθνές επίπεδο, που θα λάβει χώρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σε μια «ιδιωτική εκδήλωση». Εκεί θα βρεθούν όλοι μαζί, οι χαρούμενοι κυβερνητικοί της πρώτης φοράς αριστερά, και οι επίδοξοι της πρώτης φοράς κεντροδεξιάς δεξιάς. Εκεί αυτοί θα χαρούν με τους σπουδαίους λόγους τους, και θα βγούνε όλοι πρώτοι.

Ο πρωθυπουργός μας, ύστερα από μισή κυβερνητική θητεία, μια πορεία γεμάτη πισωγυρίσματα και αναιρέσεις, γεμάτη ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και κυρίως γεμάτη από ανεδαφικούς κι αδιέξοδους πολιτικούς οραματισμούς και πειραματισμούς, θα εκθέσει και πάλι, στο διεθνές πολιτικό στερέωμα, την Ελλάδα.

Oμως, τί ντροπή να διαλαλείς, λίγο καιρό πιο πρίν, πως θα αλλάξεις την ζωή των ταπεινών και καταφρονεμένων, κι ύστερα, στον ίδιο τόπο, να μιλάς χαμογελαστός και χορτασμένος, ευτυχής και μαζί με την παρέα σου, μπροστά σε άδεια μάτια. Σε χαμένες θέσεις εργασίας, σε χαμένες εστίες παραγωγής, σε κλειστά σπίτια, σε ρημαγμένα νοικοκυριά. Σε μοναχούς γερόντους, σε μικροσυνταξιούχους που συντηρούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους από το υστέρημά τους.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Δεν σας ζητάμε τον λόγο γι' αυτά μας τα βάσανα, που τ' αποχτήσαμε καιρό πριν. Σας ζητάμε τον λόγο για τις ανεδαφικές και για τις ψεύτικες υποσχέσεις που μας δώσατε.

Σας ζητάμε τον λόγο για την συνειδητή άγνοια και την έλλειψη συναίσθησης της πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας που είχατε, την ώρα που δίνατε αυτές τις υποσχέσεις.

Σας ζητάμε τον λόγο που μας σύρατε σε διελκυνστίνδα διαπραγματεύσεων που όχι μόνο καθυστέρησαν την οικονομική ανασυγκρότηση, αλλ' απέδειξαν πως δεν είχατε κανένα δημιουργικό όραμα για την χώρα. Είχατε μόνο όραμα για την απόκτηση της εξουσίας και την αποσύνθεση της ελληνικής κοινωνίας, για να ξεμπερδέψετε με το παλιό.

Σας ζητάμε τον λόγο γιατί εσείς λέγοντας «παλιό», υφαρπάξατε πολιτική συναίνεση πλανερά κατευθύνοντας την κατανόησή μας στην παλαιά, την πελατειακή νοοτροπία του πολιτικού κατεστημένου, που συστηματικά, μας κατερράκωνε και μας καταδυνάστευε. Και το κάνατε σκοπίμως και συστηματικά, κατά κόρον επαναλαμβάνοντας το «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς.

Σας ζητάμε τον λόγο, γιατί εσείς, στ' αλήθεια, μας κρύψατε πως σαν «παλιό» εννοούσατε την παράδοση, την ταυτότητα, την προοπτική και την ιστορία μας. Και βαλθήκατε (Φιληκά και με τον Μπαλτά) να μας αφελληνίσετε. Να μας εξοβελίσετε από τα χώματά μας. Κι έτσι, εύκολα και χωρίς να προβάλουμε καμμιά αντίσταση να μας αρπάξετε τους κόπους και τις στερήσεις μας. Και όλα αυτά, για την εξυπηρέτηση των στόχων σας και των παραταξιακών σας επιδιώξεων, κόντρα στα πανεθνικά αιτήματα.

Σας ζητάμε τον λόγο για τις αλυσιτελείς, τις έωλες πολιτικές σας. Για τις «πωλητικές» πρακτικές που δεν τις σταματήσατε. Αλλά τις εντατικοποιήσατε. Και μας εξαφανίσατε.

Κι αντί για τις προοπτικές που μας υποσχεθήκατε, κάνατε τον βίο μας αβίωτο, την καθημερινότητά μας ανυπόφορη, το αύριό μας απροσδιόριστο, θολό και αδιερεύνητο. Συνεχίσατε το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Ωθήσατε τους νέους να βρούνε δουλειά σε άλλες χώρες και κάθε μέρα επινοείτε έναν καινούργιο φόρο ή μια καινούργια μείωση αποδοχών. Κάνατε την χώρα ένα τόπο γεμάτον κάκοσμα απορρίμματα κι απόβλητα. Δεν είστε η πολιτική λύση του ελληνικού προβλήματος.

Μην μας εκθέτετε περισότερο!

Η ανέχεια, η ντροπή και η αγανάκτηση, θίγουν το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, όπως και η αναποτελεσματικότητά του.

Κύριε πρωθυπουργέ μου,

Όλα τούτα, τα γράφω για λόγους φιλότιμου και ιστορίας. Αυτά, και τα δυο (το φιλότιμο δηλ. και η ιστορία), δεν ικανοποιούνται χωρίς έργο. Ούτε καταργούνται με νόμο. Υπάρχουν εσαεί, και ή διαψεύδονται ή ισχυροποιούνται.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top