Select Menu


Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Φοροδιαφυγή …..ανίκατη μάχαν». Τότε, τα συγκυβερνώντα κόμματα μας είχαν υποσχεθεί ότι θα πατάξουν αμείλικτα την φοροδιαφυγή .

Όμως, καθ’ όλο αυτό το διάστημα της τετραετίας, η φοροδιαφυγή, όχι μόνον δεν περιορίστηκε, αλλά ενδυναμώθηκε, παρ’ όλες τις “προσπάθειες” που έκαναν και εξακολουθούν ασκόπως να κάνουν, για την καταπολέμησή της, οι πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες επιμένουν να εξουσιάζουν τη χώρα μας .

Και αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο, γιατί η μέθοδος την οποία εφάρμοσαν και εξακολουθεί ακόμα να την εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, παρ’ όλο ότι έχει αποτύχει παταγωδώς, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, λίαν επιεικώς, παιδαριώδης, αν δεν αποκρύπτει κάποια μακροπρόθεσμη σκοπιμότητα .

Δεν είναι λοιπόν η φοροδιαφυγή ακαταμάχητη, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι πολιτικοί μας ηγέτες, αλλά το σύστημα το οποίο έχουν επινοήσει για τον περιορισμό της , είναι εντελώς αναποτελεσματικό . Είναι το αιώνιο σύστημα της επιβολής, ουσιαστικά, μόνον χρηματικών προστίμων σε όλους τους παραβάτες των φορολογικών διατάξεων, που αποφεύγουν συστηματικά να αποδίδουν στο κράτος τους οφειλόμενους φόρους .

Δεν θα ασχοληθώ εδώ, με το τι έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, γιατί δεν έκαναν απολύτως τίποτα . Ας δούμε όμως τι κάνει τώρα η κυβέρνηση, η οποία – τουλάχιστον η “αριστερή” της πτέρυγα -εμφορείται από ένα διακαές πάθος να εφαρμόσει επιτέλους κοινωνική δικαιοσύνη και θα έπρεπε προς τούτο να ξεκινήσει, επιλύοντας αυτό το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, ώστε να εξομαλυνθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών και να εναρμονιστούν με το άρθρο 4, παραγρ. 2 και 5, του Συντάγματος .

Μόλις ανήλθε, η δικομματική αυτή κυβέρνηση στην εξουσία, ο αναπληρωτής Υπουργός των Οικονομικών, γεμάτος αυτοπεποίθηση, μιας και γνώριζε άριστα από παλαιότερα τα φορολογικά, ως συνδικαλιστής φοροτεχνικός, μας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει το μεγάλο θαύμα και θα συντρίψει επί τέλους αυτό το τέρας της φοροδιαφυγής, γιατί θα είχε φαίνεται στο μυαλό του κάποια φαεινή ιδέα. ‘Όμως, οι ημέρες περνούσαν και πέρασαν ακόμη και αρκετοί μήνες, για να αντιληφθούμε τελικά και εμείς, ποιο ήταν αυτό το τρομερό όπλο, που θα χρησιμοποιούσε για να εξοντώσει αυτό το τέρας .

Είδαμε λοιπόν, με μεγάλη έκπληξη αλλά και πολλή απογοήτευση, ότι εξακολουθεί και αυτός να εφαρμόζει το ίδιο σύστημα επιβολής προστίμων, που ήταν εξαιρετικά προσφιλές και σε όλους τους προκατόχους του και μάλιστα, σε ένα πρώτο στάδιο, έκρινε ότι τα επιβαλλόμενα πρόστιμα ήσαν πολύ τσουχτερά και δεν μπορούσαν οι παραβάτες να τα αντέξουν, γι’ αυτό και τα χαμήλωσε, αλλά πολύ γρήγορα σκέφθηκε να τα επαναφέρει σε υψηλότερα επίπεδα.

Φαίνεται λοιπόν, ότι όλοι αυτοί οι σοφοί εγκέφαλοι, που πέρασαν από το αρμόδιο αυτό Υπουργείο, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουν καταλάβει ένα πολύ απλό πράγμα : Ότι ο επιχειρηματίας ο οποίος αποκρύπτει το εισόδημά του, καθ’ οιονδήποτε τρόπο και δεν αποδίδει τον οφειλόμενο φόρο, θα συνεχίσει να το κάνει, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι το όφελος που θα αποκομίσει, καθ’ όλο το διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών ελέγχων – αν του γίνουν ποτέ δύο – θα είναι πολλαπλασίως μεγαλύτερο από το επιβαλλόμενο πρόστιμο . Εξ’ άλλου δεν έχουν την ικανότητα ούτε να τα εισπράξουν, γιατί είναι γνωστό ότι, μέχρι σήμερα, υπάρχουν περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτα πρόστιμα .

Δεν θα τους υποδείξω βέβαια εγώ, τι πρέπει να κάνουν, αλλά νομίζω ότι το σύστημα θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό, αν μετά από μία πολύ απλή νομοθετική ρύθμιση, επιβάλλεται στους φοροφυγάδες επιχειρηματίες κλείσιμο της επιχείρησης για ένα τουλάχιστον εξάμηνο και σε περίπτωση υποτροπής, οριστική αφαίρεση της αδείας άσκησης του επαγγέλματος και οριστικό αποκλεισμό της συνταξιοδότησής τους, από δημόσιο ασφαλιστικό φορέα .

Παράλληλα βέβαια, θα πρέπει να τους ελέγχουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους, τουλάχιστον στις τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού, αφού δεν μπορούν να ελέγξουν εκείνους που έχουν φυγαδεύσει τα “μαύρα” εισοδήματά τους στους φορολογικούς παραδείσους και να τους δημεύουν, με συνοπτικές διαδικασίες, όλα τα αδήλωτα εισοδήματά τους. Δεν θα χρειαστεί έτσι να τους φιλοξενούν στις φυλακές, αφού η πληρότητά τους είναι πάντα εξασφαλισμένη .

Ας σοβαρευτούν λοιπόν κάποτε οι πολιτικοί μας ηγέτες, για να αντιληφθούν ότι, αν πράγματι κόπτονται για την Δημοκρατία, η Δημοκρατία δεν ευδοκιμεί όταν την τροφοδοτείς με λίπασμα την ατιμωρησία και την αναξιοκρατία, αλλά μόνον με κοινωνική δικαιοσύνη, η οποία μπορεί να παρασχεθεί στον ελληνικό λαό πολύ απλά : Εφαρμόζοντας απαρεγκλίτως όλες τις διατάξεις του Συντάγματος, τις οποίες αυτοί συστηματικά και ανεξέλεγκτα καταστρατηγούν, και δεν θα χρειαστεί καθόλου να κοπιάσουν τώρα και να μαλλιοτραβηχτούν, για την αναθεώρησή του, παρά μόνον όταν αποφασίσουν να καταργήσουν τα προνόμιά τους .

Αιμίλιος Κομίνης
Διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top