Select Menu


Αν η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν συνετιστούν και θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ή δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα στην ΕΕ, τότε οι ΗΠΑ θα επέμβουν υπέρ της ΕΕ.


Αυτή ήταν και η βασική διαβεβαίωση Κέρι προς τους 28 Υπουργούς Εξωτερικών, τα κράτη μέλη και την Κομισιόν κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές και Ευρωπαίους διπλωμάτες. 

Στο ΚΥΠΕ μεταφέρθηκε η φράση: “αν ο Ερντογάν δεν ηρεμήσει και μας δημιουργεί προβλήματα, θα βάλουμε τους Αμερικάνους να καθαρίσουν” – φράση που αποτυπώνει την πραγματική ισορροπία δυνάμεων και την πραγματική ιεράρχηση των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή. 

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο ΚΥΠΕ, η ΕΕ, εκτιμά ότι η βασικότερη πιθανότητα είναι ο Ερντογάν να εκμεταλλευτεί για μια παρατεταμένη περίοδο τη δημοφιλία του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, να εκκαθαρίσει πλήρως το κράτος και το στρατό και αναδειχθεί σε απόλυτο κυρίαρχο. 

“We expect and we hope – περιμένουμε και ελπίζουμε”, είναι οι δύο λέξεις κλειδιά της κοινής δήλωσης του Συμβουλίου, επισημαίνει Ευρωπαίος διπλωμάτης. 

Υπάρχει άλλωστε η εκτίμηση ότι ο Ερντογάν, παρά τα όσα λέει, στην πραγματικότητα χρειάζεται την ΕΕ πολύ περισσότερο από όσο παραδέχεται. Χρειάζεται την άμεση επένδυση των Ευρωπαίων, το κεφάλαιο που φτάνει από την Ευρώπη, τις θέσεις εργασίας, το εμπόριο τον τουρισμό, τη σταθερότητα που του δημιουργούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και την αμέριστη διπλωματική στήριξη που απολαμβάνει τόσα χρόνια.

“Ο Ερντογάν έχει μαλώσει με όλο τον κόσμο, με τη Συρία, το Ισραήλ, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, μόνο η ΕΕ του έχει μείνει ακριβώς γιατί τη χρειάζεται”, εκτιμούν στις Βρυξέλλες. 

Ο Ερντογάν υπάρχει και είναι δημοφιλής, έχει πολιτικό μέλλον, παρόν και παρελθόν γιατί “η οικονομική ευμάρεια με την οποία είναι συνυφασμένο το όνομά του και η περίοδος του στην εξουσία, χτίστηκε με ευρωπαϊκά λεφτά” και αυτό φαίνεται στις συζητήσεις που έχει με Γιούνκερ, Τουσκ, Μέρκελ. 

Το ίδιο συμβαίνει και όταν διαβουλεύονται οι Υπουργοί του, οι οποίοι ξεκινάνε πάντα τις συζητήσεις με “νταηλίκια” και ηρεμούν στην επίκληση των οικονομικών στοιχείων. 

Αν μη τι άλλο, ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η ΕΕ βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ και άνθρωποι που γνωρίζουν επισημαίνουν ότι ο Κέρι δεν μίλησε καθόλου τυχαία για την απόβαση στη Νορμανδία, το D- Day, τη Bastogne, τα συμμαχικά νεκροταφεία στο Λουξεμβούργο και τα λοιπά. 

Αθανάσιος Αθανασίου, KYΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top