Select Menu


Mια μίνι έρευνα-ανάλυση για το πως θα εξελιχθεί η Ελληνική Οικονομία και τι σχεδιάζει η Τρόϊκα πίσω από την πλάτη μας, με μαθηματική ακρίβεια!!! Τα πλέον αισιόδοξα σενάρια των Τροικανών οι περισσότεροι από εσάς ΔΕΝ θα τα ζήσετε! (Και σύμφωνα πάντα με τα "δικά τους πειραγμένα" στοιχεία!!!)

Γράφει ο οικονομολόγος Γιώργος Γ. Αδαλής

Κατά καιρούς κάνω μερικές μίνι-έρευνες, για να διαπιστώσω που πάει η οικονομία μας και κυρίως για να δω αν μπορούν να εφαρμοστούν πολιτικές που προέρχονται είτε από προτάσεις δικές μου είτε από προτάσεις άλλων οικονομολόγων!

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μερικά ευκολονόητα συμπεράσματα για να μπορείτε να γνωρίζετε το μέγεθος των ψεμάτων που σας λένε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι οικονομικοί υπουργοί του!
Το 2010, είχα αρθρογραφήσει έντονα και είχα δώσει άπειρες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, σχετικά με την δομή της Ελληνικής Οικονομίας και είχα εκθέσει την άποψή μου, κι εξηγούσα γιατί πίστευα ότι αυτή θα αποσυντεθεί εις τα εξ ων συνετέθη !

Συγκεκριμένα, αναλύοντας την σύνθεση του ΑΕΠ της χώρας μας και προσμετρώντας τις επιπτώσεις που θα έχουν πάνω σε αυτό οι πολιτικές της Τρόικα και της τότε Κυβέρνησης ΓΑΠ, είχα πει όσο πιο έντονα μπορούσα ότι ο λόγος για τον οποίο μας σέρνουν εκτός αγορών είναι πρόστυχος και εντελώς ψευδής! Συγκεκριμένα είχα πει ότι με πρόσχημα ότι η Ελλάδα έχει ποσοστό 129% δείκτη δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ, μας πέταξαν εκτός αγορών με σκοπό να μετασχηματίσουν την Ελληνική οικονομία και κοινωνία σε ένα πειραματόζωο !

Τους λόγους τους έχω εξηγήσει!

Απευθυνόμενους προς τους ηλιθίους των Βρυξελών και τους πανηλίθιους του Μαξίμου, είχα αποκαλύψει -πολύ πρώιμα ίσως- ότι η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης δεν μπορεί να επιτύχει σε μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. λόγω των απαγορεύσεων στο σκέλος της παρέμβασης στις τιμές των αγαθών(απαγορεύεται ρητώς και δια ροπάλου στην Ε.Ε.)!

Ξεκίνησαν λοιπόν με ένα ψέμα που δυστυχώς δεν το κατάλαβε ο Ελληνικός λαός και πίστεψε ότι θα αμείβεται λιγότερο αλλά η "χασούρα" του θα ισοφαριστεί από την ανάλογη πτώση στις τιμές των αγαθών, κάτι το οποίο φυσικά δεν έγινε ποτέ και ούτε πρόκειται να συμβεί στο μέλλον!

Είχα προβλέψει λοιπόν τότε, ότι η πτώση ου ΑΕΠ θα είναι δραματική και από τα 232,5 δις ευρώ που είχε φτάσει το έτος 2008, θα φτάσει το 2020 να είναι κάτω από τα επίπεδα των 150 δις ευρώ!
Σήμερα, αποδεικνύεται ότι είχα κάνει ολόσωστη πρόβλεψη, γιατί σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία από το 2009 και μετά το ΑΕΠ καταρρέει κάθε χρόνο με τον εξής ρυθμό:
  • Το 2010 έφτασε τα 222.2 δις
  • Το 2011 στα 208.5
  • Το 2012 στα 195
  • Το 2013 στα 185
  • Το 2014 στα 184
  • Και το 2015 αναμένεται στα 177 
Η πτώση για τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμη χειρότερη!

Και αυτά είναι σύμφωνα με τα δικά τους επίσημα στοιχεία, τα οποία φυσικά και αμφισβητώ ως "πειραγμένα" και συγκεκριμένα θεωρώ ότι ειδικά για τα έτη 2013 και 2014 έπεσε πολύ δάχτυλο στα στατιστικά προκειμένου να μας παρουσιάσουν τα νούμερα που σας παραθέτω! Επι της ουσίας το πραγματικό ΑΕΠ είναι ήδη κατά 10 δις ευρώ μικρότερο! Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα στο οποίο δεν θα σταθώ σήμερα!

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν έκανα μερικούς υπολογισμούς χρησιμοποιώντας τα "δικά τους στοιχεία" και όχι αυτά που εγώ θεωρώ πλησιέστερα στην πραγματικότητα!

Σας τους παρουσιάζω λοιπόν:

Κατά τα έτη της περιόδου 2008-2014 το ΑΕΠ της χώρας κατέγραψε σε απόλυτους αριθμούς μια τρομακτική απώλεια της τάξης των 176.5 δισεκαομυριων ευρώ!!!

Επι της ουσίας δηλαδή, οι πολιτικές που επέβαλαν οι δανειστές μας, γύρισαν τη χώρα πίσω στα έτη 1998-1999 σε ότι αφορά στο ΑΕΠ μας!!!!

Στην επίμαχη λοιπόν αυτή επταετία, εξανεμίστηκε συνολικά ένα ολόκληρο ΑΕΠ μιας χρονιάς! Σε καιρό ειρήνης, ουδέποτε έχει καταγραφεί διεθνώς μια τέτοια ανάλογη καταστροφή! Σε καμία χώρα του πλανήτη ακόμη και υπανάπτυκτη ή υποσαχάρια!!! Το χειρότερο; Τέτοια οικονομική καταστροφή δεν έχει σημειωθεί ακόμη και σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση!!!

Το χειρότερο είναι, ότι επειδή το ΑΕΠ αποτελεί το πηλίκο του κλάσματος του δείκτη δημοσίου χρέους/ΑΕΠ, το ποσοστό αυτό ήταν φυσιολογικό , να εκτιναχτεί και από τα 129% που ήταν το 2010, να φτάνει σήμερα και να ξεπερνά το 170% !!!

Αρα, πως θα μας βγάλουν στις αγορές ξανά όταν ο λόγος για τον οποίο "μπήκαμε" στα μνημόνια , όχι απλά εξακολουθεί να υπάρχει αλλά είναι ακόμη χειρότερος;;;

Προσέξτε λοιπόν να δείτε:

H πλήρη αποτυχία των πολιτικών του Σόιμπλε, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του ΔΝΤ, δεν φαίνεται μόνο στα πρόσωπα των Ελλήνων! Κυρίως φαίνεται στους δείκτες της Ελληνικής οικονομίας η οποία εξαϋλώνεται και εξανεμίζεται μέρα με την μέρα! Λεπτό προς λεπτό!!

Για το λόγο αυτό, στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις του Μαΐου του 2016 , και προκειμένου να ξεπεράσουν το "εμπόδιο του 170%", ήταν η πρώτη φορά που καμία πλευρά των δανειστών ΔΕΝ επικαλέστηκε αυτόν τον δείκτη! Λες και τον ξέχασαν εντελώς από τα κείμενα τους! Και ασχολούνται μόνο με τον δείκτη του πρωτογενούς ελλείμματος ως πανάκεια και φάρμακο για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας!!!

Πρόκειται για ένα άλλο ψέμα με το οποίο θα ποτίσουν τον Ελληνικό λαό και θα ζητήσουν από αυτόν νέες θυσίες!

Θα σας πουν λοιπόν ότι στην επόμενη τριετία θα έρθει η ανάπτυξη γιατί η χώρα θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα!

Δηλαδή, ενώ η παραγωγή και η κατανάλωση στη χώρα θα πέφτει, το ΑΕΠ ως "πίτα" θα μειώνεται ΑΛΛΑ τελικά, η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την ... εκλογίκευση των δημοσιονομικών εσόδων στη χώρα και την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής!

ΜΕ αυτό ως δεδομένο λοιπόν και κυρίως ότι επενδύσεις δεν πρόκειται να γίνουν στον πρωτογενή ή δευτερογενή τομέα της Ελληνικής Οικονομίας , οι δανειστές μας, παρέα με την αριστερά του Τσίπρα και την δεξιά του Κυριάκου προωθούν ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα στηριχτεί στην υπεροφορολόγηση και την κατάρρευση μισθών και συντάξεων! Θα σας ζητήσουν να κάνετε υπομονή ως το 2022, γιατί η σωτηρία θα έρθει εντελώς ξαφνικά και οι κόποι σας δεν θα πάνε χαμένοι! Και λέω ως το '22, γιατί την χρονιά αυτή, πρόκειται να καταρρεύσει ολοσχερώς ακόμη και ο παραμικρός σχεδιασμός τους για την Ελλάδα και ο λαός θα ξεσηκωθεί (να το θυμάστε αυτό)!

Κάνω λοιπόν σήμερα την υπέρτατη υπόθεση εργασίας, ότι όλα θα πάνε τέλεια στους σχεδιασμούς τους και δεν θα υπάρξει κάποιο μεγάλο αρνητικό γεγονός ή κάποιος αστάθμητος παράγοντας καθώς και ότι αυτή την φορά οι δανειστές έχουν ... δίκιο! (Πράγμα που δεν το πιστεύω όυτε κατ ελάχιστο)! Αλλά δέχομαι ότι όλοι οι σχεδιασμοί τους θα "πιάσουν" τους στόχους τους και η τύχη θα είναι με το μέρος τους!!!

Προσέξτε λοιπόν,

Παίρνω ως τιμή ΒΑΣΗΣ του ΑΕΠ το ποσό των 177 δις ευρώ για το 2016 :

Αν όλα πάνε καλά και έχουμε από το 2017 και μετά, ΑΥΞΗΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ που μεσοσταθμικά θα κυμανθούν στο 1.5% (αύξηση του ΑΕΠ/έτος), ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΎΜΕ ΕΙΚΟΣΙ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ, για να φτάσουμε ξανά στα επίπεδα του ΑΕΠ του έτους 2008! Δηλαδή στα 238 δις ευρώ! ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 1.5% ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ 2008! ΑΥΤΟ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟ ΕΤΟΣ ... 2037 !!!!!


Αν οι ρυθμοί ανάπτυξης κυμανθούν χαμηλότερα, (μεσοσταθμικά πάντα) στο 1%, τότε θα χρειαστουν ΤΡΙΑΝΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ, για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2008! Θα επιστρέψουμε δηλαδή στο σημείο αυτό το ΕΤΟΣ 2047 !!!

Αν μεσοσταθμικά οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αναιμικοί, και ακουμπάνε το 0.5%, τότε φίλες και φίλοι θα χρειαστούν ΠΕΝΗΝΤΑΟΚΤΩ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΑΕΠ ΤΟΥ 2008!!! ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ... 2075 !!!!!!!!

ΠΟΣΟΙ απο σας θα ζείτε άραγε το ... 2075 ;;;

Φοράω λοιπόν την μπέρτα της υπερ-αισιοδοξίας , γίνομαι ολίγον ... Τσίπρας ή Σαμαράς και με την μπέρτα αυτήν, ως άλλος ένας οικονομικός σούπερμαν(!), θα σας πάω σε ένα extreme παράδειγμα υπερ-αισιόδοξης οικονομικής θεώρησης που διακρίνει τους συριζαίους και τους νεοφιλελέδες !!! (Βλέπετε συναγωνίζονται σε ηλιθιότητα αυτοί οι πάλαι ποτέ αντίπαλοι πόλοι της ελληνικής πολιτικής σκηνής)!

Ας υποθέσουμε ότι έχω άδικο στα ποσοστά ανάπτυξης και από τον Δεκέμβριο και μετά αρχίζουν να καταφθάνουν κατά χιλιάδες οι επενδυτές και στην Ελλάδα επικρατεί ένας τρελός οργασμός ανάπτυξης, μεγαλύτερος από τον σημερινό της Κίνας και της Τουρκίας και σαφώς μεγαλύτερος του Μ.Ο. της Ευρωζώνης! Αντί για τους "επενδυτές" του καθηγητή Δημήτρη Μάρδα , αρχίζουν και καταφθάνουν πραγματικοί επενδυτές που "γουστάρουν" επενδύσεις με ... 29% φόρο και 24% ΦΠΑ!!!

Και πετυχαίνουμε τρελούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4.5% ανά έτος!

Ακόμη και στην τρελή αυτή υπόθεση, θα χρειαστούμε ΟΚΤΩ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ για να φτάσουμε εκεί που ξεκινήσαμε. Στο έτος 2008! Θα πρέπει να περιμένουμε δηλαδή το έτος 2025, έτσι ώστε να μειώσουμε ξανά φόρους και να αυξήσουμε ξανά μισθούς και συντάξεις!

Αντέχει αλήθεια κανείς σας μέχρι το 2025 ;;;

Η αλήθεια είναι , και αν θέλετε και η προσωπική μου εκτίμηση, ότι αν δεν αλλάξει πολιτικό προσωπικό η Ελλάδα, και δεν καταργηθούν τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο, η ανάπτυξη στη χώρα θα έρθει μετά το έτος 2075 και σίγουρα πριν το έτος 2085 !!!

Οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές δεν θα ζείτε τότε για να την απολαύσετε!!!

Αλλά αν συμβούν όλα αυτά και δεν επιβάλει ο λαός την αυτορρύθμιση στην Ελληνική Οικονομία, για ένα πράγμα είμαι σίγουρος!

Οταν θα ... έρθει η ανάπτυξη, όσοι ζουν για να την απολαύσουν ΔΕΝ θα ονομάζονται Ελληνες και ΔΕΝ θα υπάρχει η χώρα που σήμερα ονομάζεται ΕΛΛΑΔΑ !!!

Γιώργος Γ. Αδαλής, οικονομολόγος

ΥΓ1. Ελπίζω σήμερα να σας βοήθησα να καταλάβετε την αντιστοιχία της πραγματικής οικονομίας με τον νόμο που επιτρέπει το πλιάτσικο στη χώρα για τα επόμενα 99 χρόνια! Την καληνύχτα μου στον κύριο Βούτση , στην κυρία Βαγενά και στον κύριο Τσίπρα! Την καληνύχτα μου και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον μοναδικό άνθρωπο στον πλανήτη, που με τρία τηλεφωνήματα μπορεί να ρίξει αυτή την κυβέρνηση!!!

ΥΓ2 Γιατί ακόμη και οι πιο ασήμαντες πολιτικές δηλώσεις , έχουν μεγάλο νόημα, αν αυτές ... ακολουθούν την μυρωδιά του χρήματος !!!

Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top