Select Menu

Βραβεία Pulitzer: Τρείς Έλληνες ανάμεσα στους νικητές

Γιάννης Μπεχράκης, Άλκης Κωνσταντινίδης, Αλέξανδρος Αβραμίδης, όλοι τους Έλληνες και όλοι τους μοναδικοί φωτογράφοι. Τιμήθηκαν με το πιο διάσημο βραβείο Pulitzer από το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη.

Τόσο το πρακτορείο ειδήσεων Reuters όσο και η εφημερίδα New York Times τιμήθηκαν από κοινού με τα βραβεία Pulitzer στην κατηγορία για φωτογραφία «Breaking News», για τη φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Επικεφαλής της ομάδας του Reuters για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι Γιάννης Μπεχράκης. Mαζί με άλλους φωτογράφους του Reuters - Άλκης Κωνσταντινίδης και Αλέξανδρος Αβραμίδης - αποτύπωσαν συγκλονιστικά την προσφυγική κρίση με τον φακό τους.

O Γιάννης Μπεχράκης έγραψε στο Facebook:



«Για μένα το πιο σπουδαίο είναι ότι γινόμαστε οι φωνές των ανθρώπων που μας χρειάζονται». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Μπεχράκης , ένας από τους τρεις Έλληνες φωτογράφους που τιμήθηκαν με το βραβείο Πούλιτζερ.


Ο Αλκης Κωνσταντινίδης και ο Γιάννης Μπεχράκης

Η εφημερίδα Los Angeles Times διακρίθηκε, επίσης, στην κατηγορία «Breaking News για την κάλυψη της σφαγής στο Σαν Μπερναντίνο, ενώ οι εφημερίδες Tampa Bay Times και Sarasota Herald - Tribune μοιράστηκαν το βραβείο για «Ερευνητική Δημοσιογραφία».

Η λίστα με τους νικητές των βραβείων και στις 21 κατηγορίες ανακοινώθηκε στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, στην 100η απονομή των Πούλιτζερ, της υψηλότερης διάκρισης που δίνεται κάθε χρόνο σε έντυπα μέσα ενημέρωσης.

ΦΩΤΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ

«Νομίζω είναι το πρώτο Πούλιτζερ που έρχεται στην Ελλάδα» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Γιάννης Μπεχράκης. «Χαίρομαι διπλά γιατί είναι μία επαγγελματική αναγνώριση υψηλού επιπέδου και για μένα και για την ομάδα μου». Αναφερόμενος στους άλλους δύο Έλληνες τιμώμενους σχολίασε: «Τα παιδιά είναι καταπληκτικά, έχουν πολύ ταλέντο, πολύ πάθος και πιστεύουν πολύ σε αυτό που κάνουν».

Όπως τόνισε, «το σημαντικό είναι αυτό που κάναμε φέτος μαζί με αυτά τα παιδιά. Με πολλές προσωπικές θυσίες καταφέραμε αυτό που θέλαμε, που ήταν να γίνουμε η φωνή αυτών των ανθρώπων που ερχόντουσαν σε μία κουκίδα γης στο Αιγαίο βλέποντάς την σαν την τελευταία τους ελπίδα. Οι άνθρωποι στα νησιά τους καλωσόρισαν, τους έδειξαν αγάπη και εμείς οι δημοσιογράφοι που ήμασταν εκεί για πάρα πολύ καιρό γίναμε τελικά σωσίβια για αυτούς. Ακούστηκε η φωνή τους μέσα από τις φωτογραφίες και τα κείμενά μας. Με αυτό τον τρόπο δείξαμε τι γίνεται στο κόσμο».

ΦΩΤΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ

Τα στιγμιότυπα της προσφυγικής κρίσης που αποτύπωσαν με το φακό τους οι φωτογράφοι αποτέλεσαν αφορμή ώστε πολύς κόσμος να έρθει από διάφορα μέρη του κόσμου για να βοηθήσει, εξηγεί ο κ. Μπεχράκης. «Πολλές φορές ήρθαν άνθρωποι και μου είπαν: είδα μία φωτογραφία σου και σκέφτηκα ότι πρέπει να έρθω να βοηθήσω».

ΦΩΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

ΦΩΤΟ ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Λίγα λόγια για τα βραβεία Pulitzer

To βραβείο είναι ένα βραβείο ύψιστης τιμής για την δημοσιογραφία, την λογοτεχνία και την μουσική σύνθεση. Απονεμήθηκε πρώτη φορά το 1917 στο όνομα του Τζόζεφ Πούλιτζερ ο οποίος είχε κάνει περιουσία ως εκδότης εφημερίδας. Τα βραβεία απονέμει το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Τα βραβεία δίνονται κάθε χρόνο και περιλαμβάνουν 21 κατηγορίες. Κάθε ένας από τους νικητές παίρνει 10.000 δολάρια.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top