Select Menu


Ο Κώστας Βάρναλης στο εμπνευσμένο του κείμενο «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη», βάζει τα παραπάνω λόγια στο στόμα του αθηναίου φιλοσόφου που έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Ολόκληρο το κείμενο του Βάρναλη μοιάζει ανατριχιαστικά επίκαιρο καθώς θέτει την αθηναϊκή Δημοκρατία αντιμέτωπη με τη δημοκρατικότητά της, κάτι που συμβαίνει και στις μέρες, καθώς η δημοκρατικότητα της ελληνικής Δημοκρατίας αμφισβητείται διαρκώς.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα:

«Όχι! Δε φοβηθήκατε το Σωκράτη, μα θελήσατε να φοβίσετε τους άλλους με το θάνατό του. Η δημοκρατία σας δε στέκεται καλά στα πόδια της. Τα μακροτείχια της Αθήνας και του Περαία κοίτονται χάμου, ναν τα κλαίς.

«Καράβια δεν έχετε, Συμμάχους να πλερώνουνε χαράτσι να τρώτε, δεν έχετε. Μεταξύ σας μ’ όλους τους σκοτωμούς και τις εξορίες που κάνατε, κρύβονται πολλοί, που νοσταλγούνε τον καλό καιρό της τυραννίας. Γιατί χάνουνε τώρα τα όσα κερδίζανε τότες, όπως κι εσείς προσπαθείτε να ξαναβγάλετε τώρα τα όσα χάσατε τότες.

«Όποιος είναι στα πράματα φοβάται την αλλαγή. Κι ο πεσμένος την αποθυμάει και την ετοιμάζει με κάθε τρόπο. Ο κοσμάκης στέκεται στη μέση και πλερώνει τα σπασμένα. Το ίδιο δυστυχεί με τα παράνομα και με τα νόμιμα καθεστώτα και με την τυρρανία και με τη λεφτεριά.

«Για να μην καταλαβαίνει και να μην αντιστέκεται, του λέτε ψέματα και τον φοβερίζετε. Είναι λαοί, που ζούνε στα δάση, δεν έχουνε νόμους, τρώνε τις ψείρες τους, όμως αγαπάνε τη λεφτεριά τους. Βάρβαροι λαοί! Εμείς ζούμε στην ωραιότερη πολιτεία του κόσμου, έχουμε τους σοφότερους νόμους, δεν τρώμε τις ψείρες μας κι αγαπάμε τους κατεργαραίους που μας τρώνε.

«Οι Τριάντα σκοτώνανε κι αρπάζανε δίχως προσκήατα. Καταργήσανε νόμους, δικαστήρια, λαοσυνάξεις – την κυριαρχία του λαού! Και κάνανε βουλή δικιά τους από μπράβους και μαχαιροβγάλτες. «Και τούτον εμείς θανατούμεν» – μια κι όξω. Ξέρανε πως θα μένανε λίγο και βιαζόντανε.

«Σεις θέλετε να μείνετε για πάντα και μεταχειρίζεστε κάποια προσκήματα. Και γι αυτό σκεφτήκατε να περιορίσετε τα πολιτικά δικαιώματα μονάχα σ’ όσους έχουνε χτήματα κ’ είναι κι από σόι, για να κρατήσετε μακρυά από το Ταμείο πέντε χιλιάδες φτωχούς.

«Κείνοι μποδίσανε τη λεφτεριά του λόγου και τη διδασκαλία της ρητορικής. Εσείς πάτε να μποδίσετε τη λεφτεριά της σκέψης και τη διδασκαλία της φιλοσοφίας. Από εκείνους επήρατε το φτηνό και σύντομο θανατικό μέσο, το βρωμόχορτο, που με ποτίζετε σήμερα.

«Η δημοκρατία σας είναι, καθως βλέπετε, μασκαρεμένη τυραννία.»

Πηγή: Κώστα Βάρναλη – ΠΕΖΟΣ ΛΟΓΟΣ – «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη», εκδ. Κέδρος, 1937, σελ. 43 – 44.  (Για την αντιγραφή: Πετροβούβαλος/Αβέρωφ)

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top