Select Menu


Μιλώντας γενικά, η μάθηση είναι η διαδικασία, κατά την οποία κάποιος αποκτά όχι μόνο γνώσεις, δεξιότητες αλλά συμπεριφορές και αξίες. Μια από τις προϋποθέσεις της μάθησης αποτελεί η ικανότητα του μαθητή για μάθηση.

Για να περιγράψουμε τη μείωση της ικανότητας του μαθητή για μάθηση, χρησιμοποιούμε τον όρο μαθησιακές δυσκολίες. O Samuel Kirk είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο ¨δυσκολίες μάθησης¨ το 1962. Με τον όρο αυτό περιέγραφε τις ποικίλες δυσκολίες του παιδιού στο μαθησιακό χώρο. Σε συγκέντρωση γονέων σε ομιλία του το 1963 χαρακτηριστικά τονίζει ότι « Πρόσφατα έχω χρησιμοποιήσει τον όρο ‘Δυσκολίες Μάθησης’ για να περιγράψω μια ομάδα παιδιών που έχουν διαταραχές στην ανάπτυξη της γλώσσας, της ομιλίας, της ανάγνωσης και των δεξιοτήτων επικοινωνίας».

Γενικά θα λέγαμε ότι οι δυσκολίες μάθησης συναντώνται σε παιδιά με κανονική ή ανώτερη νοημοσύνη, με σημαντικές δυσκολίες στην πρόσκτηση και χρήση ικανοτήτων γραφής, ανάγνωσης, ομιλίας, συλλογισμού και μαθηματικών ικανοτήτων. 

Η ανάγνωση μάλιστα θεωρείται ως η πλέον σοβαρή δυσκολία των παιδιών και σε κάποιες περιπτώσεις συνυπάρχει με διάσπαση ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα ( ΔΕΠ- Υ). Ένας ακόμη ορισμός που έδωσε ο Samuel Kirk (1968) είναι ότι « Η δυσκολία μάθησης αναφέρεται σε ειδική επιβράδυνση ή διαταραχή σε μια ή περισσότερες διεργασίες που σχετίζονται με την ομιλία, τη γλώσσα, την αντίληψη, τη συμπεριφορά, την ανάγνωση, την ορθογραφημένη γραφή, τη γραφή ή την αριθμητική». (σ. 398)

Η διάγνωση των δυσκολιών μάθησης του παιδιού γίνεται από ομάδα ειδικών που απαρτίζουν τα κέντρα διαφοροδιάγνωσης και Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ). 

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι κρίνεται απαραίτητη η πρώιμη διάγνωση και η αποδοχή των δυσκολιών μάθησης από το σχολείο και την οικογένεια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών αλλά και των κοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών διαταραχών του παιδιού.

Stella kag

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top