Select Menu


Δεδομένης, πλέον, της υποταγής της Ελλάδας στα σχέδια των δανειστών και της υποχρέωσης των Ελλήνων πολιτών να πληρώσουν ξανά από τη τσέπη τους τα... σπασμένα των πολιτικών και της ανικανότητάς τους, καθίσταται περισσότερο από ποτέ αναγκαία, η πραγματική απόδοση ευθυνών έναντι εκείνων που πρωταγωνίστησαν σε οικονομικά και όχι μόνο σκάνδαλα.

Γυρνώντας πίσω στο χρόνο, εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι τα σκάνδαλα αυτά είναι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, πολλά εκ των οποίων έχουν μπει κατά καιρούς στο στόχαστρο της δικαιοσύνης, αλλά -συνήθως- όταν οι πρωταγωνιστές είναι πρόσωπα που κινούνται στο χώρο της πολιτικής ή σχετίζονται με πολιτικούς, τότε η απόδοση ευθυνών ή... χάνεται ή καθυστερεί τόσο όσο απαιτείται προκειμένου οι όποιες ποινικές ευθύνες να παραγραφούν.

Ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια των τελευταίων ετών, το οποίο έχει απασχολήσει την ελληνική δικαιοσύνη, δίχως όμως αποτέλεσμα ικανό να ανταποκριθεί στη σοβαρότητα των σκανδάλων που έχουν καταγραφεί, φέρει την υπογραφή του... Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Προφανώς και θα έμοιαζε αδιανόητο σε ένα σοβαρό κράτος, ένας οργανισμός εθελοντικής δράσης και προσφοράς προς τους συμπολίτες μας, να βρίσκεται χρόνια τώρα στο επίκεντρο των ερευνών, για τα πεπραγμένα της διοίκησης Μαρτίνη, την οποία οι μνημονιακές κυβερνήσεις έφτασαν στο σημείο να... καλύψουν με νόμο, φροντίζοντας να απαλλάξουν τα μέλη της από ποινικές ευθύνες για όσα έπραξαν κατά τη διάρκεια της θητείας τος. Και δυστυχώς δεν ήταν λίγα...

Από τις υποθέσεις που μπήκαν στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Υγείας, αλλά και της ελληνικής δικαιοσύνης, η σχέση... εργασίας της Αλεξίας Μπακογιάννη, κόρης της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία εμφανιζόταν σύμφωνα με δημοσιεύματα να εισπράττει μέσω της εταιρείας δημοσίων σχέσεων που διαθέτει, 320.000 ευρώ το χρόνο, για να προσφέρει υπηρεσίες προβολής των δράσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Μπορεί να είναι χιλιάδες οι συμπολίτες μας που ακόμα και σήμερα που τα μνημόνια έχουν διαλύσει τα πάντα, προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και άλλοι πολλοί ενισχύουν οικονομικά και αφιλοκερδώς τον ΕΕΣ, ωστόσο φαίνεται ότι αυτό το είδος της προσφοράς προς την πατρίδα για την κ. Αλεξία Μπακογιάννη, δεν συμπεριλαμβανόταν στην «ατζέντα» της δράσης της.

Διαβάστε αναλυτικά όσα δημοσίευσε το www.olympia.gr αναφορικά με τα όσα καταγράφονται στην έκθεση το αποτελεσμάτων του ελέγχου που πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, για τον έρανο του 2009, όταν η εταιρεία της κ. Μπακογιάννη, ανέπτυξε μονοπωλιακή σχέση με τον Ερυθρό Σταυρό, επί προεδρίας του κ. Ανδρέα Μαρτίνη, μέσω απευθείας αναθέσεων και υπογραφής συμβάσεων, χωρίς προηγούμενες αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό πόσο αναγκαίο είναι σήμερα, όταν ο ελληνικός λαός καλείται ξανά να υποστεί τις αβάσταχτες συνέπειες της εφαρμογής ενός τρίτου μνημονίου για τη σωτηρία της πατρίδας, να πέσει άπλετο φως και να αποδοθούν -επιτέλους- οι όποιες ευθύνες σε όλους όσοι κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα, οδηγώντας την Ελλάδα στην πτώχευση.

Και αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από τη στιγμή που και αυτή... υποτάχθηκε στα μνημόνια, μη έχοντας άλλες επιλογές και ξεχνώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, να τηρήσει τουλάχιστον τη βασική δέσμευσή της για τη διαλεύκανση όλων αυτών των σκοτεινών υποθέσεων. Γιατί, μέχρι στιγμής... άνθρακες ο θησαυρός!

Διαβάστε αναλυτικά όσα γράφαμε για τις... παροχές της εταιρείας της κ. Αλεξίας Μπακογιάννη προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό...
«Αμοιβή της τάξης των 320.000 ευρώ τον χρόνο εισέπραττε η κόρη της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ν.Δ., κα Αλεξία Μπακογιάννη, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για τις υπηρεσίες της ως «σαμαρείτισσα» δημοσίων σχέσεων.

Κόντρα στο πνεύμα της εθελοντικής προσφοράς που χαρακτηρίζει το έργο του ΕΕΣ, η εταιρεία της κυρίας Μπακογιάννη, ανέπτυξε μονοπωλιακή επαγγελματική σχέση με τον οργανισμό επί προεδρίας του κ. Ανδρέα Μαρτίνη, μέσω απευθείας αναθέσεων και υπογραφής συμβάσεων, χωρίς προηγούμενες αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων. Πράξεις που ερευνώνται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Αιχμή αυτής της σχέσης υπήρξε η διαφημιστική προβολή του ετήσιου Πανελληνίου Εράνου του Ερυθρού Σταυρού, έργο για το οποίο η επιχειρηματίας έλαβε μόνο κατά τη χρονιά του 2009 το 20% του συνολικού ποσού που συγκεντρώθηκε από το υστέρημα των πολιτών!

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε πόρισμα-φωτιά του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, για το οποίο είναι ενήμερη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε σχέση με τα πεπραγμένα της διοίκησης Μαρτίνη, αναφορικά με τη διενέργεια του Πανελληνίου Εράνου και τη διαχείριση των εσόδων.

Κεντρικό σημείο στην έκθεση αποτελεσμάτων ελέγχου για τον έρανο του 2009, ύστερα από εντολή του γενικού επιθεωρητή, κ. Μιχάλη Σαμπατακάκη, αποτελεί το καθεστώς συνεργασίας του οργανισμού με την εταιρεία, AIA RELATE Α.Ε. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της οποίας είναι η κυρία Μπακογιάννη.

Ειδικότερα, το 2009 συγκεντρώθηκαν από προσφορές συμπατριωτών μας συνολικά 1.357.073,89 ευρώ, με το καθαρό ποσό να είναι τελικώς της τάξης του 1.045.038,62 ευρώ.

Αιτία, η μεγαλύτερη δαπάνη των εξόδων, αυτή της διαφημιστικής προβολής του εράνου που ανατέθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία αντί του ποσού των 235.476,69 ευρώ. Το έργο αυτό περιελάμβανε δημιουργία ραδιοφωνικού σποτ και μετάδοσή του σε επιλεγμένους σταθμούς της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, «το ύψος της ανωτέρω δαπάνης κρίνεται αρκετά υψηλό και θα πρέπει ο ΕΕΣ να αξιολογήσει αν είναι αποδοτική σε σχέση με την αύξηση του προϊόντος του εράνου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, η δαπάνη αυτή θα πρέπει να μειωθεί ή να εξαλειφθεί».

Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι ότι διαπιστώθηκε πως «δεν τηρήθηκε οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία για την προβολή του εράνου έτους 2009, όπως περιγράφεται στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 11817/21.09.2005 απόφαση του ΚΔΣ/ΕΕΣ για “δαπάνες από 200.000 ευρώ και άνω, θα γίνεται ανοικτός διαγωνισμός με δημοσίευση στο Επιμελητήριο και στο δήμο Αθηναίων».

Παράλληλα, η κυρία Μπακογιάννη εκτός της προβολής του εράνου την πενταετία 2006-2011 «έτρεχε» και τον γενικότερο σχεδιασμό επικοινωνιακής πολιτικής, την ανάπτυξη εταιρικής εικόνας και διαχείρισης φήμης, τη διαχείριση κρίσεων και την εκπόνηση προγραμμάτων ενεργοποίησης της εσωτερικής επικοινωνίας συνολικά του ΕΕΣ.

Η από 4/9/2006 σχετική σύμβαση παροχής υπηρεσιών μεταξύ του οργανισμού και της AIA RELATE A.E., ύψους 84.000 ευρώ ετησίως, υπογράφηκε λίγους μόνο μήνες μετά τη σύσταση της εταιρείας, στην οποία συμμετείχε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και ο γιος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, νυν δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Η σύμβαση αυτή, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «έχει ημερομηνία υπογραφής προγενέστερη της απόφασης του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΣ και παρατάθηκε για 4 έτη μέχρι 31.08.2011 έναντι ποσού 352.800 ευρώ». Μάλιστα, «στα συμφωνητικά παράτασης που μας χορηγήθηκαν δεν αναφέρεται εγκριτική απόφαση του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΣ». Αυτή η πλευρά των δραστηριοτήτων του ΕΕΣ έχει αποτελέσει, εκτός της δικαστικής διερεύνησης, και αφορμή διεθνούς διασυρμού της χώρας μας.

Ήδη από την αρχή του έτους ο πρωθυπουργός τότε, κ. Αντώνης Σαμαράς, έχει γίνει αποδέκτης επιστολής-καταπέλτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού στην οποία γίνεται αναφορά για την άρνηση της διοίκησης Μαρτίνη για παροχή των οικονομικών στοιχείων του ΕΕΣ στη διεθνή ομοσπονδία, βάσει των καταστατικών του υποχρεώσεων. Σε αυτό το κλίμα η Δικαιοσύνη καλείται να ορίσει το προσεχές διάστημα προσωρινή διοίκηση στον «ακέφαλο» οργανισμό, μετά την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου του, ώστε να αλλάξει σελίδα στην ιστορική του διαδρομή.

Έρανος για… μισθοδοσία και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ο έλεγχος για το αν τα απολογιστικά στοιχεία του εράνου ήταν σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται στο ισχύον νομικό-θεσμικό πλαίσιο έφερε στο φως και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του ΕΕΣ, το 1877, οι βασικοί σκοποί και στόχοι του οργανισμού σε καιρό ειρήνης είναι η αρωγή και η συμπαράσταση στα θύματα θεομηνιών και επιδημιών, καθώς και η αυτόνομη ή σε συνεργασία με το κράτος και κοινωνικούς φορείς ανθρωπιστική δραστηριότητα. Επιπλέον, όπως ορίζεται στη σχετική υπουργική απόφαση χορήγησης άδειας για τη διενέργεια του εράνου, «το καθαρό προϊόν του εράνου θα διατεθεί αποκλειστικά για τους εθνικούς κοινωφελείς και ανθρωπιστικούς σκοπούς του ΕΕΣ».

Παρ’ όλα αυτά, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι «η διάθεση του προϊόντος του εράνου δεν αφορά αποκλειστικά εθνικούς κοινωφελείς και ανθρωπιστικούς σκοπούς όπως ορίζονται στη χορήγηση άδειας, αλλά σε δράσεις ευρύτερου αντικειμένου, όπως μισθοδοσία προσωπικού, χορηγίες σε ιδρύματα, συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων ιεράς μονής, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κ.ά.».

Μεταξύ αυτών και η αθλοθέτηση βραβείων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ποσού 131.495,20 ευρώ.

Ο Ερυθρός Σταυρός δηλαδή με τα χρήματα που έδωσαν οι Ελληνες πολίτες για αναξιοπαθούντες πρόσφερε 26.000 ευρώ στην ελληνική ταινία άνω των 45΄ που απέσπασε το βραβείο κοινού και αντίστοιχα 18.000 ευρώ στην ταινία με διάρκεια μικρότερη των 45 λεπτών».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top