Select Menu


Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου, Αριστείδης Χατζής, όχι, δεν συνυπέγραψε μια επιστολή υπέρ του "Ναι" ή του "Όχι", όχι, δεν εξέφρασε απλώς δημόσια κατόπιν ενδεχομένης ερώτησης τι θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα, όχι, δεν εξέφερε απλώς ουδέτερα την γνώμη του σε σχέση με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, αλλά θεώρησε θεμιτότατο να υπαγορεύσει ΔΗΜΟΣΙΑ στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του ΤΙ να ψηφίσουν στο Δημοψήφισμα της Κυριακής.

Αντιμετωπίζει τους/τις φοιτητές/τριες, χωρίς δυστυχώς να είναι ο μόνος στον χώρο του, σαν άβουλα καθοδηγούμενα πλάσματα, αγνοώντας πλήρως ότι είναι ενήλικες, κάνοντας πλήρη κατάχρηση της θέσης και του ρόλου του, και μετά εμείς ακόμη αναρωτιόμαστε γιατί η πολιτική ζωή της χώρας είναι στην κατάσταση που βρίσκεται!

Τους παραδίδει ως.... βιβλιογραφία πρόσφατα δημοσιεύματα εφημερίδων και ιστοσελίδων τηλεοπτικών καναλιών ενώ, στο τέλος της επιστολής του, παρακαλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του να απευθύνουν τα σχόλια τους σε εκείνον ιδιωτικά, αφού βέβαια εκείνος έκανε την υπαγόρεσή του δημόσια.

Για αποκορύφωμα, εγείρει το πλήρως ιστορικά τεκμηριωμένο ιστορικά επιχείρημα:

"Το ΟΧΙ του 1940 ήταν ένα όχι στον φασισμό και τον ναζισμό. Το «όχι» του 2015 είναι ένα «όχι» που στηρίζουν οι νεοναζί [...]"

Μάλλον σαν Καθηγητής Πανεπιστημίου, που είναι, του διαφεύγει ότι το "ΟΧΙ" του 1940 το είχε πει ο Ιωάννης Μεταξάς, δικτάτορας που διατηρούσε αδελφικές σχέσεις με το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας. Θα μπορούσε να έχει πει κάλλιστα "ΝΑΙ", απλώς τον εμπόδισαν συγκεκριμένα βασιλικά πολιτικά συμφέροντα. Το αποτέλεσμα ήταν να αγκαλιάσει το "ΟΧΙ" ο λαός και στρατός, καθώς συνέπιπτε τυχαία με την επιθυμία του.

Ολόκληρη η διαδικτυακή επιστολή του:

Aristides Hatzis

Γράμμα στις φοιτήτριες και τους φοιτητές μου

Με το κείμενο αυτό απευθύνομαι στις φοιτήτριες και τους φοιτητές μου. Στο τμήμα ΜΙΘΕ και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ, στη ΔΕΟ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου αλλά και στις χιλιάδες φοιτήτριες και φοιτητές που έχουν παρακολουθήσει μαθήματά μου σε άλλα ιδρύματα, είναι απλώς φίλες και φίλοι μου στο Facebook ή ακολουθούν τη σελίδα μου στο ίδιο μέσο.

Όλες αυτές τις ημέρες παρακολουθείτε τον αγώνα που δίνω υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη. Γι’ αυτό σας γράφω και σήμερα. Για να σας ζητήσω να στηρίξετε την Κυριακή την επιλογή που θα διασφαλίσει την παραμονή μας στην κοινότητα των ευρωπαϊκών λαών. Να ψηφίσετε δηλαδή ΝΑΙ στην ΕΥΡΩΠΗ.

Γνωρίζετε πολύ καλά τις απόψεις μου, δεν τις έχω κρύψει ποτέ. Ξέρετε επίσης ότι δεν είχα ποτέ και δεν έχω ούτε τώρα καμία σύνδεση με κανένα πολιτικό κόμμα. Αλλά και ούτε πρόκειται να έχω. Αγωνίζομαι μόνο για τις ιδέες μου.

Θα σας εξηγήσω, όσο πιο σύντομα μπορώ, γιατί πρέπει να ψηφίσετε ΝΑΙ. Θα σας το εξηγήσω γιατί εσείς μου το ζητήσατε με εκατοντάδες μηνύματα αλλά και γιατί σας το οφείλω.

Σας θυμίζω καταρχήν ότι μέχρι πρόσφατα είχα (αφελώς) εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Θεωρούσα βέβαιο ότι δεν θα θέσει τη χώρα σε κίνδυνο. Πολλές/οί από εσάς δημόσια στις σελίδες μου ή μέσω μηνυμάτων μου εκφράσατε τις αντιρρήσεις σας. Όμως δεν με πείθατε. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι μια ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προκαλέσει εκούσια τόσο μεγάλη ζημιά στη χώρα. Ασκούσα σκληρή κριτική σε όσους το υποστήριζαν.

Θυμίζω επίσης ότι ήμουν πάντα υπέρ του δημοψηφίσματος. Θεωρούσα ότι η ελληνική κυβέρνηση, αφού καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους, διασφαλίζοντας τη θέση μας στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό. Να του ζητήσει να εγκρίνει τη συμφωνία.

Όμως αυτό το δημοψήφισμα με τον τρόπο που οργανώθηκε είναι καταστροφικό:

(α) Είναι θεσμικά απαράδεκτο! Δεν γίνεται με θέμα μια συμφωνία αλλά ούτε το αντίθετο. Κυριολεκτικά δεν έχει θέμα, δεν έχει αντικείμενο. Είναι ένα θεσμικό καραγκιοζιλίκι! Αφήνει ελάχιστες ημέρες στις ελληνίδες και τους έλληνες να αποφασίσουν. Το ψηφοδέλτιο τοποθετεί το ΟΧΙ πάνω από το ΝΑΙ! (ψάξτε μόνες/οι σας στο google για να διαπιστώσετε πώς τοποθετούνται σε ολόκληρο τον κόσμο!) και κυρίως διαστρεβλώνει τους κανόνες του παιχνιδιού. Για όλα αυτά όμως αρμοδιότερος να μιλήσει είναι ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νίκος Αλιβιζάτος, δηλαδή ο κορυφαίος έλληνας συνταγματολόγος:
http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp…

(β) Η ανερμάτιστη διαπραγμάτευση, η κατάρρευση των συνομιλιών και η καιροσκοπική στάση της κυβέρνησης οδήγησε τη χώρα σε μια πρωτοφανή κατάσταση κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά. Με κλειστές τράπεζες, με ελέγχους κεφαλαίων, με απλήρωτους συνταξιούχους, και κυρίως με ένα σχίσμα στην ελληνική κοινωνία. Ένα σχίσμα που θα το πληρώσουμε ακριβά στο μέλλον.

Γιατί θα πρέπει να ψηφίσετε ΝΑΙ;

Γιατί αυτή η κυβέρνηση έδειξε ότι όχι μόνο δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία μέσα σε πέντε μήνες, αλλά καταρράκωσε το διεθνές κύρος της χώρας, οδήγησε σε πρωτοφανείς καταστάσεις στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, δίχασε όσο καμία άλλη και το χειρότερο: αντιμετώπισε και τελικά μετέτρεψε σε αντιπάλους της Ελλάδος πολλούς Ευρωπαίους.

Το σύνολο της Ευρώπης είναι εναντίον μας. Χάσαμε τη στήριξη ακόμα και παραδοσιακών φίλων μας. Όχι μόνο πολιτικών, κυρίως των λαών. Η Ελλάδα είναι περισσότερο αντιδημοφιλής παρά ποτέ σε κάθε δημοσκόπηση που γίνεται σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Ενώ οι ευρωπαϊκοί λαοί μας αντιμετώπιζαν με φιλία και κατανόηση και πίεζαν τις κυβερνήσεις τους να μας βοηθήσουν, σήμερα είναι θυμωμένοι μαζί μας. Διότι επιτρέψαμε σε μια κυβέρνηση πέντε μηνών να καταστρέψει τους δεσμούς που είχαν δημιουργηθεί επί δύο αιώνες.

Εάν αυτή η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και εντολή για σύγκρουση τότε θα επιβραβεύσουμε αυτήν την πολιτική. Και θα βρεθούμε εκτός Ευρώπης. Η κυβέρνηση εξοπλισμένη με μία ψήφο που ζητά σύγκρουση με την Ευρώπη θα μας οδηγήσει, όχι απλώς εκτός Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά κυριολεκτικά στον τρίτο κόσμο.

Αλλά ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση λέει την αλήθεια (αν και έχει διαψευστεί ήδη στα πάντα). Ας υποθέσουμε ότι θα προσπαθήσει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη με κάθε θυσία και να πετύχει συμφωνία μέσα σε 48 ώρες... Αυτό σημαίνει ότι θα υπογράψει μια συμφωνία παρόμοια ή και χειρότερη από αυτή που μας ζητά να απορρίψουμε. Πώς θα το δικαιολογήσει αυτό στον ελληνικό λαό; Ή μήπως οι Ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν απέναντι σε μια κυβέρνηση που θα έχει μαζί της το 51% του λαού και εναντίον της το 49%; Και το 90% να είχε πίσω της, αυτό δεν τους δεσμεύει καθόλου. Διότι οι αποφάσεις του ελληνικού λαού δεσμεύουν μόνο τους έλληνες πολιτικούς, όχι και τους ξένους! Αυτοί δεσμεύονται, και καλά κάνουν, από τις επιθυμίες των δικών τους λαών.

Τι θα γίνει λοιπόν τη Δευτέρα; Αν δεν ψηφίσουμε ΝΑΙ στην ΕΥΡΩΠΗ η Ελλάδα θα βρεθεί σύντομα σε μια τρομακτική κατάσταση, πραγματικά ανθρωπιστικής κρίσης. Θα καταρρεύσει πλήρως οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά.

Αυτή που θα πληγεί κυρίως όμως είναι η δική σας γενιά. Η γενιά των νέων ανθρώπων, με τους οποίους έρχομαι σε επαφή κάθε μέρα, θα υποστεί τις μεγαλύτερες και βαρύτερες μακροπρόθεσμα συνέπειες. Θα χάσει το ευρωπαϊκό της μέλλον αν χάσει την ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη.

Αλλά θα σας παρακαλέσω να διαβάσετε αυτό το κείμενο που υπογράφουν οι σημαντικότεροι έλληνες οικονομολόγοι. Περιγράφει με απλά λόγια τους κινδύνους για τη χώρα μας σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το ΝΑΙ.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=718349

Δείτε κι εδώ τι λένε οι μεγαλύτεροι έλληνες οικονομολόγοι που εργάζονται σε ξένα πανεπιστήμια:
http://www.tanea.gr/…/diakhryksh-30-gnwstwn-ellhnwn-oikono…/

Αν δεν σας αρκούν τα δικά μου επιχειρήματα και τα επιχειρήματα των οικονομολόγων, διαβάστε για τους κινδύνους για τη δημοκρατία, τους θεσμούς και το κράτος δικαίου, στα κείμενα υπέρ του ΝΑΙ που υπέγραψαν 88 καθηγητές της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ:
http://www.skai.gr/…/uper-tou-nai-88-kathigites-tis-nomiki…/

και 71 καθηγητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ:
http://www.tanea.gr/…/h-ellada-prepei-na-meinei-oikonomika…/

Σ’ αυτά προσθέστε και τα κείμενα υπέρ του ΝΑΙ των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε όμως και το κείμενο που υπογράφουν 50 καθηγητές διεθνών σχέσεων για τους κινδύνους για τη διεθνή θέση της χώρας.
http://www.tanea.gr/…/nai-sthn-eyrwph-keimeno-parembash-ap…/

την κοινή δήλωση των Πρυτάνεων των ΑΕΙ
http://www.esos.gr/…/koini-dilosi-prytaneon-den-einai-dynat…

και την κοινή δήλωση των Προέδρων ΤΕΙ:
http://www.esos.gr/…/koini-dilosi-proedron-tei-den-einai-dy…

Δείτε επίσης εδώ για άλλους συναδέλφους μου και καθηγητές σας
http://www.tanea.gr/…/nai-sto-dhmopshfisma-apo-28-politiko…/
http://www.tanea.gr/…/nai-sthn-eyrwpaikh-ellada-lene-33-ne…/

αλλά και μεγάλες προσωπικότητες όπως ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, η Ελένη Αρβελέρ, ο Θανάσης Βαλτινός, o Νίκος Δήμου, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, η Άλκη Ζέη, ο Αντώνης Μανιτάκης, ο Πέτρος Μάρκαρης, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο Δημήτρης Νανόπουλος, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Στέλιος Ράμφος, ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ο Ιωσήφ Σηφάκης, ο Μιχάλης Σταθόπουλος, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Κώστας Τσόκλης, ο Λουκάς Τσούκαλης, ο Αλέκος Φασιανός και πολλοί άλλοι:
http://www.tanea.gr/…/nai-sthn-eyrwph-apo-40-anthrwpoys-th…/
http://www.huffingtonpost.gr/…/85-polites-nai_n_7708442.html

Όπως θα δείτε, σε όλα αυτά τα κείμενα, γίνεται αυστηρή κριτική και στους εταίρους μας αλλά και στα κόμματα που μας έφεραν μέχρι εδώ. Ψηφίζουμε ΝΑΙ χωρίς να δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν. Ψηφίζουμε ΝΑΙ και θα διεκδικήσουμε για την Ελλάδα ό,τι αυτή δικαιούται. Θα παλέψουμε για τα συμφέροντα της χώρας μας αλλά ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

Αρκετές/οί από εσάς θα μου πείτε καλόπιστα: μα θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά θέλουμε να πούμε και ένα «όχι» αξιοπρέπειας σε όσους νομίζουμε ότι μας έφεραν σ’ αυτή τη θέση.

Καταρχήν η αξιοπρέπεια δεν κερδίζεται με λόγια αλλά με πράξεις. Κερδίζεις το σεβασμό του άλλου όχι με απειλές, γκρίνια, μίσος και ψευτομαγκιά. Την κερδίζεις με αυτό που είσαι. Μ’ αυτό που κατορθώνεις να οικοδομήσεις, όχι μ’ αυτό που μπορείς να καταστρέψεις. Ειδικά όταν αυτό που καταστρέφεις είναι ο εαυτός σου και το μέλλον σου.

Το ΟΧΙ του 1940 ήταν ένα όχι στον φασισμό και τον ναζισμό. Το «όχι» του 2015 είναι ένα «όχι» που στηρίζουν οι νεοναζί, η ακροδεξιά, οι ψεκασμένοι και οι συνωμοσιολόγοι. Το ΟΧΙ του 1940 περιείχε ένα μεγάλο ΝΑΙ της Ελλάδας στους παραδοσιακούς της συμμάχους, τις ελάχιστες δημοκρατίες που είχαν απομείνει στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική. Πάντα παλέψαμε μαζί τους και πάντα ήμασταν στους νικητές.

Όλα τα παραπάνω επιχειρήματα και κείμενα είχαν σκοπό να σας κάνουν να σκεφτείτε ορθολογικά. Έχω ακόμα ένα επιχείρημα, όχι και τόσο ορθολογικό αλλά οφείλω να το χρησιμοποιήσω.

Οι περισσότερες/οι από εσάς με ξέρετε προσωπικά. Σε πολλές περιπτώσεις με γνωρίζετε χρόνια. Η ζωή μου είναι το πανεπιστήμιο. Επέστρεψα στην Ελλάδα όχι μόνο γιατί μου αρέσει αυτό που κάνω αλλά γιατί θέλω να το κάνω στην Ελλάδα. Δεν είμαι πλούσιος, δεν έχω καταθέσεις στο εξωτερικό, όπως πολλά μέλη της κυβέρνησης. Δεν έχω, ούτε εγώ, ούτε η σύζυγος μου ακίνητη ιδιοκτησία. Δεν έχω ούτε καν Ι.Χ. Δεν φοβάμαι το κούρεμα των καταθέσεων γιατί στην τράπεζα έχω μόνο €300. Ζω με τον μισθό μου – ζω από τη δουλειά μου στο πανεπιστήμιο, τη διδασκαλία, την έρευνα, τα άρθρα που γράφω. Η μοναδική περιουσία μου είναι τα βιβλία μας και ο υπολογιστής μου.

Αυτά που σας γράφω είναι όλα όσα πιστεύω. Με καθαρή καρδιά, με ειλικρίνεια και κυρίως με το αίσθημα ευθύνης απέναντί σας.

Έχω επενδύσει όσο μπορώ στη σχέση μαζί σας, με κάθε μια και κάθε έναν ξεχωριστά. Αν μου έχετε εμπιστοσύνη διαβάστε προσεκτικά όλα τα παραπάνω. Και αποφασίστε μόνες/οι σας.

Τη Δευτέρα θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα έχει διχάσει τη χώρα. Δεν θα έχει διχάσει όμως εμάς. Εμείς θα είμαστε πάλι μαζί. Θα προσπαθήσουμε μαζί να ξεπεράσουμε όλες τις νέες δυσκολίες. Ακόμα κι αν διαφωνείτε με όλα όσα έγραψα παραπάνω, γνωρίζετε επίσης ότι για μένα αυτό δεν έχει καμία σημασία. Σας αντιμετώπισα και θα σας αντιμετωπίσω πάντα με αμεροληψία και αγάπη.

- - - - - - - - - - - -
Αν συμφωνείτε με όσα γράφω, βοηθήστε με, διαδίδοντας αυτό το κείμενο. Ξέρετε τι να κάνετε και καταλαβαίνετε γιατί αυτή τη φορά είναι πιο σημαντικό από ποτέ.

Αν διαφωνείτε με όσα γράφω στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα ή ένα email. Λαμβάνω πλέον εκατοντάδες κάθε μέρα αλλά θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όσα περισσότερα μπορώ. Θα παρακαλέσω όμως για κάτι και θα σας ζητήσω να γίνει σεβαστό. Μην προσπαθήσετε να εκφράσετε τις αντιρρήσεις σας σ’ αυτή τη σελίδα. Καταρχήν γιατί δεν είναι discussion board και δεν επιθυμώ να γίνει. Επιπλέον δεν μου αρέσει καθόλου η εικόνα φοιτητριών και φοιτητών μου να συγκρούονται και να μαλώνουν κάτω από δικό μου κείμενο. Ακόμα περισσότερο, δεν σκοπεύω να το κάνω εγώ. Να λογομαχήσω μαζί σας. Ούτε μπορώ να κάνω διακρίσεις ανάμεσα σε ευγενικά και καλοπροαίρετα σχόλια και σε αγενή και κακοπροαίρετα. Εάν θέλετε να υποστηρίξετε μια άλλη, διαφορετική άποψη, μην το κάνετε εδώ. Δεν είναι, όπως σας είπα discussion board, ούτε πλατφόρμα για παρουσίαση θέσεων. Ό,τι έχετε να μου πείτε, να μου το πείτε ιδιωτικά. Ελπίζω η επιθυμία μου να γίνει σεβαστή.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top