Select Menu


Σύμφωνα με τα όσα έχει μέχρι τώρα γνωστοποιήσει το Μαξίμου, η Αθήνα προτείνει νέα διετή συμφωνία με τον ESM, με δάνειο βάσει των όρων του Μηχανισμού για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. Με την πρόταση αυτή, αποκλείει συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο αυτό πακέτο βοήθειας.

Παράλληλα η Αθήνα απευθύνει αίτημα στο Eurogroup να υπάρξει τεχνική παράταση του ισχύοντος προγράμματος έως ότου συμφωνηθούν οι όροι της νέας συμφωνίας προκειμένου να αποφευχθεί τεχνική πτώχευση.

Δείτε το έγγραφο της επιστολής της κυβέρνησης προς το Eurogroup (στην αγγλική)

Η επιστολή της κυβέρνησης προς ESM, Eurogroup, Κομισιόν
Η επιστολή που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απευθύνεται στο διοικητικό συμβούλιο του ESM και τον επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ και Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Σε αυτήν αναφέρει:

«Αγαπητέ πρόεδρε,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας κατά την έννοια των άρθρων 12 και 16 της συνθήκης του ESM.

Όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Δημοκρατία αντιμετωπίζει επείγοντα και επιτακτικά οικονομικά προβλήματα στο δεύτερο μισό του 2015 και για ολόκληρο το 2016 δεδομένου ότι:

* Δεν έχει γίνει καμία εκταμίευση από το δεύτερο πρόγραμμα της από τον Ιούλιο του 2014.

* Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές κατά την έννοια του άρθρου 1 της κατευθυντήριας γραμμής για τα δάνεια από τον ΕSM.

* Το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου του 2015 και η αίτηση μας για μια παράταση για την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαπραγματεύσεων δεν έχει γίνει αποδεκτή

* και ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου ήταν αναγκαίο να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για την διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης.

Δεδομένων όλων των παραπάνω και δεδομένου ότι σήμερα 30 Ιουνίου 2015, είναι η τελική διορία που θέτει η ανακοίνωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 για την επίτευξη μιας συμφωνίας, η Ελλάδα ζητάει στήριξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από τον ESM με την μορφή διετούς δανείου καθώς πληρούνται όλοι οι όροι που προβλέπονται στο άρθρο 13 της συνθήκης του ESM και στο άρθρο 2 των κατευθυντήριων οδηγιών.

Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να ικανοποιηθεί η εξυπηρέτηση των πληρωμών χρέους των εξωτερικών και εσωτερικών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Σε συνδυασμό με το δάνειο, η Ελλάδα ζητάει να αναδιαρθρωθεί και να αναδιαταχθεί το χρέος προς τον EFSF στο πνεύμα των προτάσεων που θα γίνουν από την Κομισιόν ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας θα γίνει βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Κατά την λήξη του δανείου ή νωρίτερα, η Ελλάδα σκοπεύει να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για να καλύψει τις μελλοντικές της χρηματοδοτικές ανάγκες.

Μέχρι να υπάρξει συμφωνία για το δάνειο και να τεθεί σε ισχύ, η Ελλάδα ζητάει από το Eurogroup να παραταθεί το πρόγραμμα για μικρό χρονικό διάστημα ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα πυροδοτηθεί μια τεχνική χρεοκοπία.

Η Ελλάδα είναι πλήρως δεσμευμένη στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους με τρόπο που διασφαλίζει την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» καταλήγει η επιστολή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τούσκ στην χθεσινή επιστολή με την οποία αρνήθηκε την επέκταση της παράτασης είχε σημειώσει ότι η χώρα μπορεί πάντα να αιτηθεί νέας βοήθειας.

«Θα ήθελα τέλος να υπενθυμίσω ότι μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας, ως μέλος της ευρωζώνης, η Ελλάδα μπορεί πάντα να αιτηθεί οικονομική βοήθεια από τους εταίρους, σύμφωνα με τους κοινούς κανόνες της συμφωνίας μας. Στην Ευρώπη, η πόρτα της διαπραγμάτευσης παραμένει ανοιχτή σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας», ανέφερε.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top