Select Menu


Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις πλήρεις ομιλίες του Γιάννη Βαρουφάκη στα Eurogroup της 11ης και 16ης Φεβρουαρίου 2015, καθώς και τους πλήρεις φακέλους της ελληνικής αποστολής. Ο φάκελος ξεκινά με την ομιλία του Γάννη Βαρουφάκη στο έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβορυαρίου 2015, το οποίο ο Υπουργός Οικονμικών χαιρέτησε δηλώνοντας πως η συνάντηση αυτή ευελπιστεί να είναι μία από τις τελευταίες δυο με τρεις που μπορεί να χρειαστεί να γίνουν με αποκλειστικό θέμα την ελληνική ατζέντα (greek agenda). Συγκεκριμένα είπε:
"Για πέντε χρόνια τώρα, έχετε περάσει ατέλειωτες ώρες συζήτησης για το κάθε επεισόδιο που προκύπτει στα πλαίσια του ατέλειωτου έπους, που φαίνεται να είναι η Κρίση στην Ελλάδα. Καταλαβαίνω την κούρασή σας. Πιστέψτε με όμως: Ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί πολύ περισσότερο."
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας εντός του επόμενου εξαμήνου. Οι χρηματοδοτικές αυτές ανάγκες και η πίεση σε σχέση με αυτές αφορούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ την αποπληρωμή 5.2 δις ευρώ προς το ΔΝΤ μέχρι τον Ιούνιο και επιπλέον 6.7 δις αποπληρωμής προς την ΕΚΤ μέχρι τον Ιούλιο ή Αύγουστο. Αυτές είναι οι οικονομικές πιέσεις που έχει να αντιμετωπίσει για το επόμενο διάστημα η Ελλάδα και ζητά διευκόλυνση, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές, με απόδοση 1.9 δις από το ΚΕΡΔΟΣ των ελληνικών ομολόγων.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις αλλαγές που επιθυμεί η νέα κυβέρνηση να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των υπαρχόντων Μνημονίων, όχι όσον αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας αλλά τους στόχους. Κάποιοι στόχοι, αποδεδειγμένα λέει ο Γ. Βαρουφάκης είναι μη ρεαλιστικοί, με κατεξοχήν αυτόν του πλεονάσματος 4.5% του ΑΕΠ, ο οποίος δεν είναι απλά μη ρεαλστικός αλλά δεν έχει καν ιστορικό προηγούμενο στην Ελλάδα υπό οποιεσδήποτε οικονομικές συνθήκες. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί περισσότερο σημασία στη μείωση της αναλογίας χρέος-προς-ΑΕΠ, στην οποία δεν έχει δοθεί η ανάλογη  προσοχή.

Ο Γιάννη Βαρουφάκης είπε ακόμη στους συναδέλφους του στις 11 Φεβ. στα πλαίσια του πρώτου Eurogroup, στο οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα, πως:
"Η Ελλάδα έχει φτάσει πια σε έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ από το 15% το 2010. Για να επιτευχθούν όμως τα νούμερα αυτά πλήρωσε ένα τεράστιο κοινωνικό τίμημα."

Εφόσον έχει υπάρξει λοιπόν, συμπεραίνει, μια τόσο ευρεία δημοσιονομική προσαρμογή, υπάρχουν περιθώρια για την φροντίδα των τομέων ζωής που έχουν πληγεί και μάλιστα με αποκρουστικό τρόπο (hideous humanitarian crisis).

Στην πορεία έκανε αναλυτική αναφορά στις βαθιές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, ο έλεγχος του λαθρεμπορίου, ο φραγμός στα καρτέλ (!) που αφορούν το πετρέλαιο, τη διακίνηση χρήματος αλλά και τα ΜΜΕ (!), η αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση και πολλές άλλες. Σε όλα αυτά όμως η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος "Γέφυρα".

Επιπλέον, ο Γάννη Βαρουφάκης διασαφήνισε πως οι επαναπροσλήψεις των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και της μείωσης της περικοπής των συντάξεων, που έχουν εξαγγελθεί, ΔΕΝ πρόκειται να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως αυθαίρετα φημολογείται, αλλά αντιθέτως: Το σύνολο των προς επαναπρόσληψη καθαριστριών του Υπ. Οικ., των σχολικών φυλάκων και του προσωπικού της ΕΡΤ, δεν ξεπερνά τα 2.013 άτομα, ενώ ο προϋπολογισμός του 2015, τον οποίο πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση, προέβλεπε 15.000 προσλήψεις!
"Νοιαζόμαστε πολύ για τον λαό μας, αλλά δεν είμαστε λαϊκιστές που υπόσχονται τα πάντα στους πάντες."
Με αυτή τη φράση, διασαφηνίζοντας τον χαρακτήρα και τις προθέσεις της κυβέρνησης, έκλεισε την πρώτη τοποθέτησή του στο Eurogroup ο Γ. Βαρουφάκης. Μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε τα πλήρη κείμενα των φακέλων των Eurogroup της 11ης αλλά και της 16ης Φεβ., από εδώ. Τα κείμενα είναι στα αγγλικά, δεν είναι όμως ιδιαίτερα δυσανάγνωστα. Αν καταφύγετε σε ηλεκτρονικό μεταφραστή, καλύτερα να είστε λίγο παραπάνω προσεκτικοί/ές, καθώς αποδίδει αρκετά παραφρασμένα αποτελέσματα.

Ας σημειώσουμε μόνο ιστορικά πως τα δύο πρόσφατα Eurogroup δεν ήταν μόνο τα πρώτα, στα οποία τοποθετήθηκε ολοκληρωμένα Έλληνας Υπουργός για τις θέσεις και την κατάσταση της Ελλάδας, αλλά που δημοσίευσε μάλιστα τις ομιλίες του και στο ευρύ κοινό!

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top