Select Menu


Η λογοτεχνία είναι μέσα στα γούστα μου. Κάθε της είδος, και κάθε της θέμα. Αρκεί να βρεθεί λίγος χρόνος, και η κατάλληλη εισαγωγή. Η αρχαία Ελληνική Γραμματεία, το ίδιο. Είναι κάτι που με τέρπει και με ψυχαγωγεί, και κάθε τί σχετικό με τραβάει σαν μαγνήτης.



Ετσι λοιπόν, ο τίτλος «Ποιός σκότωσε τον Όμηρο», με ταρακούνησε. Ρίχτηκα στην ανάγνωση με την όρεξη του περίεργου και συνέχισα με τη διάθεση του διψασμένου. Του διψασμένου να μάθει τον τρόπο που διαπράττεται το έγκλημα, να κατανοήσει το κίνητρο και να διαπιστώσει την πρόθεση του δράστη. Για να διασωθούν και να διαφυλαχθούν τα σημαντικά και τα όσια. Όχι για να κάνω κι εγώ το ίδιο έγκλημα.

Τελικά, διαπιστώνω, ότι με τον ίδιο τρόπο (που «φονεύτηκε» ο Όμηρος) μπορεί κανείς να σκοτώσει το ό,τιδήποτε, και τον οποιοδήποτε σοφό και σπουδαίο συγγραφέα, καθώς και να εξαφανίσει κάθε σύστημα αρχών και αξιών, κάθε πολιτισμό και συστηματική πνευματική δοξασία.

Αυτά έγιναν χρόνια τώρα πίσω. Αλλά οι πολιτικές συγκυρίες που μας περιβάλλουν και μας διέπουν, ήγειρε μέσα μου την πεποίθηση ότι όλα τούτα γίνονται σήμερα, εδώ και τώρα, γιατί κάποιοι που θέλουν να ορίζουν τις τύχες του κόσμου και νά 'χουν και διάφορο από τούτο, έχουν κατασκάψει συθέμελα τον πολιτισμό μας.

Γιατί ο Όμηρος, ο Χριστός, ο Πλούταρχος, ο Θουκυδίδης, ο Σοφοκλής, και τόσοι άλλοι, έχουν αφημένο πίσω τους ένα τεράστιο έργο, εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια. Το έργο τούτο, πολλοί το διάβασαν, πολλοί το κατάλαβαν, πολλοί το μιμήθηκαν, πολλοί το είδαν βιαστικά κι επιπόλαια, έτσι για νά 'χουν να λένε κι αυτοί κάτι από τα τόσα σπουδαία, που είπαν οι μεγάλες αυτές και πνευματικές φυσιογνωμίες. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, όχι για να ζήσουν μ' αυτό, παρά για να φαντάζουν καλλιεργημένοι με τη σοφία του κόσμου και για να είναι στη μόδα της εποχής, η ελίτ της εποχής! Κι έτσι τελικά, σκοτώσανε όλη τη σοφία που γεννήθηκε στον κόσμο!

Όλος αυτός ο θησαυρός που αποτυπώθηκε και -μέσα από τη ζωή και τις περιπέτειες των ανθρώπων- διαμόρφωσε έναν σπουδαίο πολιτισμό, έκανε κατ' αρχήν, σύμπασα την οικουμένη να συγκλίνει  σε αξίες, και αρχές πνευματικές, και να συμφωνεί την συνύπαρξή της στην βάση των αρχών αυτού του Πολιτισμού.

Εκείνο που είναι καθήκον μας να επισημάνουμε είναι ότι ετούτος ο πολιτισμός, έχει τις ρίζες του πιο πολύ σε τούτα τα χώματα, πιστεύεται μάλιστα ότι μπορεί ένας πνευματικός γίγαντας να γεννηθεί απλά, περπατώντας εδώ, ανάμεσά μας, κι ότι δεν μπορεί να γεννηθεί καταγινόμενος με τα χαρτιά και τις κλίσεις των λέξεων των κειμένων.

Εμείς εδώ το νιώθουμε: ετούτος ο πολιτισμός, είναι ένα με τη ζωή και το πώς τη νιώθουμε εμείς εδώ, κάθε μέρα.

Δηλαδή, εμείς εδώ, όταν λέμε αλληλεγγύη, εννούμε ότι βοηθάμε τον ενδεή, και ότι αυτός το νιώθει -μέσα του- πως πήρε βοήθεια, και είναι ευγνώμων γι' αυτό. Δεν εννοούμε πως παρέχουμε στον ενδεή βοήθεια και στη συνέχεια θέλουμε να μας επιστρέψει πίσω αυτό που του δώσαμε ως βοήθεια, για το λόγο ότι η σχέση μας είναι αμοιβαία! Για εμάς εδώ η αλληλεγγύη δεν είναι keyword, για να σαγηνεύουμε με τις γνώσεις μας, είναι τρόπος ύπαρξης, δράσης και ανακούφισης. Δεν τη διαβάσαμε απλώς, τη ζούμε!

Επίσης, εμείς, όταν δανειζόμαστε, ξέρουμε στη συνέχεια ότι χρωστάμε! Ενώ οι Γερμανοί δεν το ξέρουν! Θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να δανείζονται και μετά να σου λένε πέρασε καιρός! Ή αφού εισβάλλουν στη χώρα σου και προβούν σε αρπαγές, και δολοφονίες, καταστροφές και πυρπολήσεις σου λένε ότι αυτά έχει ο πόλεμος, δεν μπορείς να κοστολογήσεις ηθικά ζητήματα! Ή σε εξαναγκάζουν να είσαι σαν κι αυτούς για να σε κάνουν παρέα, και μετά σε ευεργετούν για να τους επιστρέψεις αυτούσια την ευεργεσία!

Επίσης, εμείς εδώ, θεωρούμε την ελευθερία του πολίτη και του λαού ως συστατικό του τρόπου μας, ενώ αυτοί θεωρούν το θέλω ως συστατικό του δικού τους. Για εμάς το «θέλω» είναι θέμα συμφωνίας ανάμεσά μας, γι' αυτούς το «θέλω» είναι συμφωνία μεταξύ συμφερόντων προς επιδίωξη υπερτέρων συμφερόντων.

Η ελευθερία γι' αυτούς δεν είναι ίδια με τη δική μας. Δεν συνιστά τον τρόπο τους. Ο τρόπος τους έχει θέλω, ισχύ, πειθαρχία και αποφασιστικότητα. Και όλα αυτά, τα επιβάλλουν στους άλλους, συντρίβοντας την ελευθερία των πολιτών και των λαών, χάριν των συμφερόντων τους και των αποφάσεών τους.

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί στην ευρώπη, που απλώς διαβάσανε τις γραφές των προγόνων μας, αυτές που κι εμείς τις διαβάζουμε, αλλά και τις βιώνουμε. Τις νιώθουμε μέσα στην ψυχή μας, καθώς βηματίζουμε στα ίδια χώματα που βάδιζαν κι εκείνοι, και πιάνουμε τα μικροπετραδάκια που κάποτε ήσαν αγγεία προσφορών.

Για όλους εμάς εδώ, κανένα συμβόλαιο ληστείας δεν θα θεωρηθεί άμεμπτη σύμβαση, γιατί η συμφωνία αυτή αποτελεί ύβρη.

Και κανένα αναγκαστικό κατοχικό δάνειο δεν θα θεωρηθεί ξεχασμένη σιωπηρά υποχρέωση.

Κανένας καννιβαλισμός (δολοφονίες, πυρπολήσεις, εκτελέσεις, καταστροφές υποδομών, αρπαγές αρχαιοτήτων) δεν θα θεωρηθεί ατύχημα του πολέμου. Θα θεωρηθεί έγκλημα πολέμου, που έχει συνέπειες και ηθικό στίγμα. Που πρέπει να έχει ποινή και καταδίκη. Και κόστος για τον εγκληματία.

Εμείς εδώ, ελευθερία λέμε το πέταγμα στους αιθέρες, και τη μη υποταγή, δεν λέμε την ασυδοσία και την αυθαιρεσία. Τη δολιότητα και το έγκλημα. Ούτε την ανευθυνότητα.

Και δεν μπερδευόμαστε με την αλληλεγγύη και τους λαθραία εισερχόμενους κατά χιλιάδες μετανάστες! Εκεί δεν τίθεται θέμα ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και τα συναφή! Εκεί τίθεται θέμα εθνικής πολιτικής, προστασίας των πολιτών και της χώρας, τίθεται θέμα ευρωπαϊκής πολιτικής και δαπάνης, τίθεται θέμα ευρωπαϊκής ευθύνης και προγραμματισμού διαχείρισης της εισόδου και του πλήθους των εισερχομένων μεταναστών. Όσο για την ελευθερία των μεταναστών, αυτή δεν αφορά τη ζωή των μεταναστών, αλλά τη ζωή τη δική μας. Και την κοινωνία τη δική μας. Κι ως είναι φυσικό, οι δικές μας κυβερνήσεις, στην ευθύνη τους έχουν πρωτίστως την ελληνική κοινωνία. Δεν αδιαφορούμε για τις ανάγκες των άλλων, αλλά όχι σε βάρος της υποχρέωσης να προστατέψουμε τους πολίτες και την πολιτεία μας.

Και με την ευκαιρία: Απόλυτα ελεύθερος εδώ, είναι ο άρχοντας, που έχει την εντολή να φροντίσει το λαό του. Κι ο δικός μας, είναι εξουσιοδοτημένος να μας προστατέψει με τον καλύτερο τρόπο. Και δεν πρέπει να λαθέψει.

Γιατί οι σύγχρονες σταυροφορίες εναντίον μας, έχουν αρχίσει εντατικά να οργανώνονται...

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top