Select Menu

Lorenzo's oil/Το λάδι του Λορέντζο (1992)
Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Αγκούστο και της Μικαέλα Οντόνε.

Δύο γονείς που έψαχναν απεγνωσμένα τη θεραπεία για την ανίατη ασθένεια ALD (Adrenoleukodystrophy) του γιου τους Λορέντζο. Χωρίς να βρίσκουν κάποιον γιατρό να μπορεί να θεραπεύσει το γιο τους ο Αγκούστο και η Μικαέλα αναζήτησαν την δική τους θεραπεία που θα έσωζε το παιδί τους. Στην αναζήτηση τους οι Οντόνε συγκρούστηκαν με γιατρούς, επιστήμονες καθώς και ομάδες υποστήριξης, οι οποίοι ήταν δύσπιστοι για το αν μπορούσε να γίνει τίποτα για την ALD, πόσο μάλλον από απλούς ανθρώπους.

Οι Οντόνε συνέχισαν τον αγώνα τους νυχθημερόν στις ιατρικές βιβλιοθήκες, εξετάζοντας πειράματα που είχαν γίνει σε ζώα, αμφισβητώντας κορυφαίους γιατρούς ανα τον κόσμο, καθώς επίσης διοργάνωναν και διεθνείς συναντήσεις για την ασθένεια.
Παρά τα αδιέξοδα, την φρίκη του να βλέπουν το γιο τους να χειροτερεύει, επέμειναν μέχρι που τελικά βρήκαν μια θεραπεία που περιελάμβανε ένα συγκεκριμένο έλαιο που το ενσωμάτωσαν στην διατροφή του Λορέντζο.

Επικοινώνησαν με πάνω από 100 εταιρίες σε όλο τον κόσμο μέχρι που βρήκαν έναν ηλικιωμένο Άγγλο χημικό που εργαζόταν στην Croda International, o oποίος ήταν διατεθειμένος να αναλάβει την απόσταξη της συγκεκριμένης φόρμουλας. Τελικά στέφθηκε με επιτυχία η ομαλοποίηση της συσσώρευσης των λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας στον εγκέφαλο. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου.
Υπήρχαν βέβαια σοβαρές νευρολογικές βλάβες οι οποίες ήταν μη αναστρέψιμες και έπρεπε να βρεθεί καινούρια θεραπεία η οποία να κατάφερνε να αναπλάθει το περίβλημα της μυελίνης γύρω από τα νεύρα.

Η ταινία μας δείχνει τον Λορέντζο μέχρι την ηλικία των 14 χρόνων και πως τελικά κατάφερε να καταπίνει μόνος του και να απαντάει σε ερωτήσεις με ένα ναι ή με ένα όχι ανοιγοκλείνοντας μόνο τα μάτια του. Συνεχίζοντας βέβαια πάντα να είναι υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ο πραγματικός Λορέντζο πέθανε στις 30 Μαίου του 2008 απο aspiration pneumonia ενώ οι γιατροί είχαν εκτιμήσει πως δεν θα ξεπερνούσε τα 8 χρόνια ζωής.


http://teniesonline.ucoz.com
http://www.gtvs.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top