Select Menu

Eνδείξεις χαλάρωσης της στάσης και των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν οι Financial Times, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν μέσω κορύφωσης της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω δημοσίευμα, η Ελλάδα ήταν η χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης, κατά το ξέσπασμά της και τώρα - μετά από τέσσερα χρόνια αυστηρής λιτότητας - δεν αποκλείεται να καταστεί η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που θα αποκτήσει αριστερή κυβέρνηση που δεσμεύεται για δραστικές και ριζοσπαστικές λύσεις. 

Η προοπτική ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ να ανέλθει στην εξουσία - σε περίπτωση κατάρρευσης της ελληνικής κυβέρνησης εάν αποτύχει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας - έχει πανικοβάλει τους επενδυτές. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κέρδισε ευρεία απήχηση το 2012, όταν δεσμεύθηκε πως θα σκίσει το ειδεχθές μνημόνιο της Ελλάδας, ενώ την ίδια ώρα οι πιο αριστερές συνιστώσες του κόμματος ζητούσαν επιτακτικά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή της στη δραχμή. 

Ο 40χρονος σήμερα Αλέξης Τσίπρας τρόμαξε την ελίτ της Ελλάδας, απειλώντας με επιβολή ενός νέου φόρου περιουσίας.

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει παροχές προς τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας, καθώς και επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, το οποίο εκτιμάται στα επίπεδα του 173% του ΑΕΠ στα τέλη του τρέχοντος έτους, 2014. 

Ωστόσο ο πρόσφατος πανικός που σημειώθηκε, λόγω του ΣΥΡΙΖΑ, στις αγορές, υποβαθμίζει το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαλαρώσει τη ρητορική του από τον περασμένο Μάιο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές, ξεπερνώντας το κόμμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τη Νέα Δημοκρατίας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει αφοσίωση στο ευρώ, ενώ η οικονομική του ομάδα πραγματοποιεί τακτικές τηλεδιασκέψεις με διεθνείς επενδυτές και fund managers, επιχειρώντας να τους πείσει πως μια αριστερή κυβέρνηση είναι ικανή να λύσει το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, αλλά και πως δεν είναι αντίθετη στις ξένες επενδύσεις. 

Αξιωματούχοι στην Αθήνα επιχειρούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες πως ο Αλέξης Τσίπρας θα απαιτήσει διαγραφή του ελληνικού χρέους, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία, μετά από ενδεχόμενη κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αντίθετα, οι ίδιοι αξιωματούχοι επιχειρούν να αντλήσουν πρόσθετες λεπτομέρειες για το πως θα αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ κρίσιμα ζητήματα για την ελληνική οικονομία, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η φορολόγηση των επιχειρήσεων και η διαμόρφωση των μισθών.

Ιδιαίτερες ανησυχίες για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν οι φορείς νευραλγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως οι επιχειρηματίες από τον κλάδο του τουρισμού, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι παράγοντες της αγοράς ζητούν πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκφράζουν φόβους για την έλλειψη πείρας που χαρακτηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top