Select Menu


Η συζήτηση που παραθέτουμε είναι πραγματική. Συνέβη σε ομάδα στο Facebook για «μανούλες». Από εκεί και μετά «ξέφυγε» και τείνει να γίνει viral στο twitter. Γιατί;

Για τον εξής απλό λόγο. Διότι από αυτή τη συζήτηση και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς όχι το επίπεδο, αλλά το… υπόγειο, πολλών συμπολιτών, τη δεισιδαιμονία που υπάρχει διάχυτη και ριζωμένη στην κοινωνία μας και φυσικά εξηγείται γιατί οι Έλληνες δεν ξεσηκώνονται. Άνθρωποι με τέτοιες δοξασίες, όπως θα διαβάσετε, σαφώς και δεν είναι εκείνοι που ιστορικά ξεσηκώνονται, που επιδιώκουν την ελευθερία.

Είναι από τους άλλους, τους «πτωχούς» αλλά… μακάριους, τους «προσκυνημένους» σε κάθε παράλογο, σε κάθε φόβο, σε κάθε καιρό…

Βεβαίως, εδώ, τίθεται ένα τεράστιο ερώτημα: είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα, σε μια χώρα δυτική -όπως η Ελλάδα- στην κοιτίδα της λογικής και του πολιτισμού, να υπάρχουν άνθρωποι και μάλιστα νέες γυναίκες, που να κάνουν τέτοιες συζητήσεις; Η απάντηση είναι μονολεκτική: Σαφώς! Με ένα τέτοιο απαράδεκτο εκπαιδευτικό σύστημα που δεν μεταδίδει τον Ορθό Λόγο των προγόνων μας, ούτε προάγει την κριτική σκέψη, αλλά το μόνο που φροντίζει είναι να διαδίδει την παπαγαλία, την «κοπάνα», τη βαρεμάρα και τη φυγοπονία, αυτά είναι τα αποτελέσματα. Νέες γυναίκες, νέοι άνθρωποι, να κάνουν συζητήσεις επιπέδου… Ισλαμικού Κράτους και να προετοιμάζουν την επόμενη γενιά «Ελλήνων» που δυστυχώς θα είναι όπως η προηγούμενη…
Ποιος είναι ο διάλογος;

Όπως θα παρατηρήσετε έχουμε κρύψει τα ονόματα των συμμετεχόντων και έχουμε βάλει πίξελ στις φωτογραφίες τους. Όχι για λόγους δεοντολογίας, μιας και η συζήτηση γινόταν δημόσια, αλλά για λόγους ανθρωπιάς. Εξάλλου δεν ευθύνονται αυτοί για την άγνοιά τους, αλλά η Πολιτεία και το Ιερατείο.

Μια νέα μητέρα, 15 ημερών το παιδάκι της (να της ζήσει και καλά μυαλά στη μητέρα γιατί το παιδί δεν της φταίει σε τίποτα), μπαίνει σε μια ομάδα για μητέρες στο Facebook και θέτει το εξωπραγματικό, αλλά για εκείνη απολύτως σοβαρό, ερώτημα:
«γεννήσαμε… κ είμαστε 15 ημερών… κ μου είπαν ότι δεν κάνει να έρθει κοπέλα με περίοδο να το ακουμπήσει γιατί θα κάνει σημάδι… εσείς τι λέτε;»

Αντί να βρεθεί έστω και ένας να της πει, μην ανησυχείς κοπέλα μου, αυτά είναι άθλιες δεισιδαιμονίες και προλήψεις, κάνε ό,τι σου πει ο γιατρός, αντί να βρεθεί ένας τέτοιος λογικός να της απαντήσει, αρχίζει να ξεδιπλώνεται ο βούρκος της αμάθειας και της δεισιδαιμονίας, που μπροστά σε αυτή τη συζήτηση οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μοιάζουν τουλάχιστον με δεκαπέντε μεταπτυχιακά ο καθένας.

Η πρώτη που της απαντά, της γράφει «ό,τι σου πει ο παπάς καλή μου»! Προσέχετε, δεν της λέει να ρωτήσει τον γιατρό, της λέει να ρωτήσει τον παπά!

Η κοπέλα, ωστόσο, είναι και λεχώνα (με τις ορμόνες στο κόκκινο), έχει σκαλώσει και θέλει κάποιος να της δώσει απάντηση και γράφει πάλι:

«τι να πω δεν ξέρω… όταν γέννησα πήγα στην κουνιάδα μου κ είχε περίοδο… δεν έγινε κάτι… ή απλά να μην έρθει αυτή σπίτι;».

Από εδώ και πέρα, όπως αντιλαμβάνεστε, η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά και αρχίζει το τρολάρισμα, το οποίο όμως για τους συμμετέχοντες στη συζήτηση είναι κουβέντες σοβαρές!

«ΚΑΛΑ ΕΓΩ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΥΤΑ!!!!!!!», λέει μια άλλη με πολλά θαυμαστικά για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία.

Και ύστερα μπαίνει να σχολιάσει η «ειδικός», που συμβουλεύει με απόλυτη βεβαιότητα: «Ναι ισχύει όπως και αν σε επισκεφθεί κάποιο ζευγάρι πρέπει να είναι «καθαροί» δλδ το προηγούμενο βράδυ να μην έχουν κάνει κάτι…. εμείς τουλάχιστον έτσι το έχουμε».

Εδώ έχει ένα ενδιαφέρον η προσέγγιση. Το ζευγάρι είναι «καθαρό» εάν δεν έχει κάνει έρωτα και όχι εάν έχει κάνει μπάνιο. Δηλαδή, ας έρθουν και άπλυτοι, με όλα τα μικρόβια, αρκεί να μην έχουν απαυτωθεί…

Μετά γράφει ακόμα μια, και αυτή νέα μητέρα, για να συμβάλλει: «Έτσι λένε. Εγώ προσωπικά το κράτησα μέχρι να σαραντήσει. Δεν ξέρεις καμιά φορά…».

Και το τελειωτικό χτύπημα έρχεται στο τελευταίο σχόλιο, όπου ακόμα μια γυναίκα, γράφει στη λεχώνα: «Κατερινάκι μου να σου ζήσει. Αυτά τα πράγματα τα ξέρει μόνο ο Θεός». Προσέξτε, ούτε εδώ υπάρχει γιατρός – παιδίατρος, όχι… υπάρχει Θεός, που τα ξέρει αλλά δεν έχει χρόνο να απαντήσει, οπότε ρώτα τον παπά, όπως συμβούλευσε μια παραπάνω…

Αυτό η συζήτηση, μεταξύ νέων γυναικών και όχι των γιαγιάδων μας, έγινε τώρα στο Facebook σε μια Ελλάδα που ανεξάρτητα από την κρίση παινευόταν και παινεύεται για τους νέους επιστήμονες, για τα παιδιά με τα μεταπτυχιακά, για τη μόρφωση και δεν ξέρουμε πόσα άλλα κουραφέξαλα! Ποια μόρφωση, ποια μεταπτυχιακά; Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα. Και εξαιτίας αυτής της πραγματικότητας, αυτής της άθλιας απαιδευσιάς, μας συμβαίνουν όσα μας ταλανίζουν.

Και δεν θέλουμε να γράψουμε περισσότερα, όσοι έχουν σκέψη κριτική κατάλαβαν. Μόνο ένα: Μην περνιέστε εδώ στην Ελλάδα κάποιοι «ανώτεροι» από τους άλλους…

Και όπως σοφά σχολίασε ο χρήστης που το ανάρτησε στο twitter, «Εδώ, όχι κάπου στα βάθη του Χαλιφάτου της ISIS… Τι; Όχι;»…


Στέφανος Μυτιληναίος, tribune.gr


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top