Select Menu


Χαράς ευαγγέλια! Είμαστε πιο πλούσιοι από όσο νομίζαμε! Το ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Το ΑΕΠ της Ελλάδας δεν ήταν το 2013 μόνο 182,05 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως νομίζαμε βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά 182,44 δισ!

Για την ακρίβεια, ήταν 384 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω. Πώς προέκυψε αυτός ο παραπάνω εθνικός πλούτος απορείτε σίγουρα. Ως συνήθως - μέσω δηλαδή της αναθεώρησης των στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, όχι αυθαίρετα, αλλά βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού του ΑΕΠ που αποφάσισε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, η γνωστή ως Eurostat. Τώρα που μαίνεται η κρίση σε όλη την Ευρώπη, η Eurostat εφευρίσκει διάφορα αμφιλεγόμενα τεχνάσματα στατιστικών μετρήσεων για να συγκαλύπτει τη ζοφερή πραγματικότητα. Είναι άκρως συζητήσιμο, για παράδειγμα, αν οι δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς μπορούν να χαρακτηριστούν πραγματικά... «επενδύσεις» που αυξάνουν το ΑΕΠ (!) όπως αποφάσισε η Eurostat.

Το ότι οι στρατιωτικές δαπάνες των ευρωπαϊκών κρατών αυξάνουν το ΑΕΠ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας και λοιπών χωρών που πουλάνε τα όπλα, το καταλαβαίνει ο καθένας. Το να ισχυρίζεται όμως κανείς ότι... αυξάνει και το ΑΕΠ της Ελλάδας που τα αγοράζει, ακούγεται μάλλον προκλητικό. Εν πάση περιπτώσει, αυτό αποφάσισε η Eurostat, στη βάση αυτή, ενός νέου ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών λογαριασμών (ESA 2010) που θα μετράει το ΑΕΠ όλων των χωρών, είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε τις αποφάσεις της. Βάσει του νέου τρόπου ευρωπαϊκού υπολογισμού, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε τα στοιχεία του ελληνικού ΑΕΠ της τελευταία 20ετίας, από το 1995 ως το 2013, ώστε τα στοιχεία να είναι συγκρίσιμα. Προκύπτουν αξιοσημείωτες ή και σημαντικότατες αλλαγές, οι οποίες έχουν σοβαρή πολιτική σημασία, ιδίως για το πόσο μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας μας -σε απόλυτα και ποσοστιαία μεγέθη- στα χρόνια της κρίσης.

Το 2008, τελευταία χρονιά πριν ξεσπάσει η θύελλα, το ΑΕΠ της Ελλάδας η ΕΛΣΤΑΤ το υπολόγιζε με τον προηγούμενο τρόπο σε 233,2 δισ. ευρώ και το ΑΕΠ του 2013 σε 182,05 δισεκατομμύρια, επομένως η απώλεια (η μείωση δηλαδή του ΑΕΠ) ήταν 51,15 δισεκατομμύρια ή ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ 21,9% κατά την εξαετία αυτή. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, η ΕΛΣΤΑΤ υπολόγισε το ΑΕΠ το 2008, της χώρας μας σε 242 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το ΑΕΠ του 2013 σε 182,44 δισ., όπως προαναφέραμε. Βλέπουμε δηλαδή ότι χάσαμε 59,56 δισεκατομμύρια και όχι 51,15. Οκτώμισι δισεκατομμύρια παραπάνω δεν είναι και λίγα! Χάσαμε σε ποσοστό το 24,6% του ΑΕΠ μας και όχι το 21,9% που μας έλεγε η ΕΛΣΤΑΤ μέχρι τώρα. Η ύφεση δηλαδή είναι χειρότερη από όσο νομίζαμε μέχρι τώρα, μας λέει η ΕΛΣΤΑΤ. Η αναθεώρηση του ύψους του ΑΕΠ όμως συνεπιφέρει και άλλες αλλαγές.

Αλλάζει αισθητά το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ και ανά έτος. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου αισθάνεται ευτυχής γιατί η μείωση του ΑΕΠ το 2012 που ανέλαβε την εξουσία, με τον νέο τρόπο υπολογισμού της Eurostat δεν είναι 7% αλλά... μόνο 6,6,%! Αλλά και το 2013, η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν 3,3% και όχι 3,9%. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ και ιδίως η πτέρυγα του Γιώργου δεν πρέπει να αισθάνονται καθόλου καλά με την αναθεώρηση, αφού το ΑΕΠ βυθίζεται το 2010 κατά 5,4% και το 2011 κατακρημνίζεται στην άβυσσο του... 8,9%! Μείωση του ΑΕΠ μέσα σε δύο μόλις χρόνια διακυβέρνησης από τον Γιώργο Παπανδρέου κατά 36 δισεκατομμύρια ή ποσοστό 15%!!! Τέτοιον εφιάλτη δεν έχει ζήσει ποτέ η Ελλάδα μετά τη ναζιστική Κατοχή των Γερμανών, εδώ και 70 χρόνια, και τον έζησε επί μνημονιακού ΠΑΣΟΚ! Και να σκεφθεί κανείς ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο άνθρωπος που προκάλεσε στους Ελληνες αυτήν την ανείπωτη καταστροφή, όχι μόνο παραμένει ενεργός στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά φιλοδοξεί να επανέλθει για να συνεχίσει το ολέθριο έργο του!

Οχι δηλαδή ότι είναι καλύτερη η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, κατά τη διάρκεια της εξουσίας της οποίας το 2012 και το 2013 το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 9,4% με τον νέο τρόπο υπολογισμού. Το μόνο διασκεδαστικό σε αυτήν τη θλιβερή ιστορία είναι πως η ΕΛΣΤΑΤ με την αναθεώρηση έβγαλε ότι ήμασταν πολύ πιο πλούσιοι από όσο μας έλεγε πριν από... 15 χρόνια! Εβγαλε το ΑΕΠ του 1995 κατά... 16,9% (!) μεγαλύτερο, του 1996 κατά 17,8%, του 1997 κατά 18,1%, του 1998 κατά 18,8% και του 1999 κατά... 19,1% μεγαλύτερο!!! Ε ρε πλούσιοι που ήμασταν και δεν το ξέραμε! Στα χαρτιά και εκ των υστέρων!

ethnos.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top