Select Menu


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Α. Σαμαράς προέβη στην «αποκάλυψη» (κατ” αυτόν) μιας σειράς από αλήθειες σχετικά με την οικονομία της Ελλάδας.

Ακολουθεί η αποδόμηση των στοιχείων αυτών, που χαρακτηρίζονται ως ψέματα και η αντίστοιχη παράθεση της αλήθειας όπως την βιώνουν οι πολίτες και την καταγράφουν όλοι οι επίσημοι οργανισμοί.

Ψέμα 1ο: Η Ελλάδα στον προϋπολογισμό του 2015 θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα

Αλήθεια 1η: Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπολογίζονται 1.8 δισ. ευρώ περισσότεροι φόροι, η μείωση του ΑΕΠ συνεχίζεται από το 2008 και τα χρήματα που εξοικονομούνται πηγαίνουν κατευθείαν στους δανειστές για την αποπληρωμή των υπέρογκων δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα (ως πρόγραμμα διάσωσης). Ταυτόχρονα, αποκατάσταση μισθών – ακόμη και αναδρομικά – προβλέπονται για τους δικαστικούς και για τους ένστολους. Οι υπόλοιποι πολίτες στενάζουν από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη που τους έχουν επιβληθεί, αναντίστοιχα με την κατάστασή τους.

Ψέμα 2ο: Μετά από 6 χρόνια ύφεσης, η ανάπτυξη άρχισε και η ανεργία πέφτει

Αλήθεια 2η: Η ανεργία (ως ποσοστό) εμφανίζεται στο 26,6% – μειωμένη κατά 1% σε σχέση με πέρυσι – αλλά ο απόλυτος αριθμός ανέργων αυξάνεται. Η εποχική επαγγελματική δραστηριότητα του καλοκαιριού, βοήθησε στην μικρή μείωση του ποσοστού της ανεργίας. Όμως το ποσοστό κυρίως μειώνεται – σε αντίθεση με τον απόλυτο αριθμό των ανέργων – κυρίως λόγω του μεταναστευτικού κύματος σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία, γεγονός το οποίο επιδρά αρνητικά στον συνολικό αριθμό του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Ψεμα 3ο: Βγήκαμε στις αγορές και τώρα δανειζόμαστε με λογικά επιτόκια

Αλήθεια 3η: Το κόστος δανεισμού είναι στο επίπεδο που ήταν το 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και οι διεθνείς τοκογλύφοι, έκριναν ότι είναι ασύμφορο για την Ελλάδα να δανείζεται και ως εκ τούτου αποφάσισαν την προσφυγή της στο ΔΝΤ.

Ψέμα 4ο: Το χρέος σταμάτησε να αυξάνεται ονομαστικά και άρχισε να μειώνεται

Αλήθεια 4η: Με τον αποπληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και μια πολύ αδύναμη ιδιωτική κατανάλωση, σε συνδυασμό με το συνεχώς μειούμενο ΑΕΠ της χώρας από το 2008 και μετά, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί υπολογίζουν πως το χρέος θα αυξηθεί και αναμένεται μάλιστα να φτάσει – εάν το ΑΕΠ μειωθεί σε επίπεδα κοντά στα 175 δισ. ευρώ – κοντά στο 200% του ΑΕΠ για το 2014.

Ψέμα 5ο: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο μνημόνιο

Αλήθεια 5η: Το χρηματοδοτικό κενό, για το 2015-16, υπολογίζεται από το ΔΝΤ, στα 27 δισ. ευρώ. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, δεν ενθαρρύνουν την μη συνέχιση του μνημονίου, καθώς προτείνουν μια άλλη ονομασία για να δανείσουν ξανά τη χώρα μας – αυτή τη φορά με την μορφή του «προληπτικής χρηματοδότησης» όπως ανέφερε ο Σαμαράς. Επίσης, το μνημόνιο δεν είναι μόνο οι όροι κάτω από τους οποίους δανείζεται η χώρας – αλλά και το σύνολο των 500 εφαρμοστικών νόμων, περίπου, οι οποίοι ακόμα και αν διακοπεί η χρηματοδότηση – ή αλλάξει ονομασία – θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να είναι σε ισχύ. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι όλες οι αντεργατικές νομοθεσίες, οι μειώσεις των μισθών, των συντάξεων, των επιδομάτων και η αβάσταχτη φορολογία.

Ψέμα 6ο: Η Ελλάδα ανέβηκε δεκάδες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας

Αλήθεια 6η: Η Ελλάδα βρίσκεται στην 91η θέση στην παγκόσμια κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα, πέφτοντας σταθερά από το 2005 και μετά.

Ψέμα 7ο: Η λέξη ξώπορτο υπάρχει και την ξέρουν μόνο όσοι είναι από χωριό

Αλήθεια 7η: Η λέξη ξώπορτο δεν υπάρχει. Η μόνη αναφορά στο δημόσιο λόγο σε αυτή την λέξη, είχε γίνει πάλι από τον Α. Σαμαρά – ο οποίος δεν είναι από χωριό – με διαφορετική σημασία το 2013 – απευθυνόμενος και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ.

jodigraphics.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top