Select Menu


Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι είναι τα πρόσωπα που διαδέχονται τους Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Κάθριν Άστον στα δύο υψηλότερα αξιώματα της ΕΕ.

Την είδηση μετέδωσε πρώτος ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι σε Tweet που έκανε.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας θα διαδεχθεί τον Ρομπάι τον ερχόμενο Οκτώβριο. Το ίδιο θα συμβεί και με την ιταλίδα υπουργό, η οποία διαδέχεται τη βρετανή βαρόνη Κάθριν Άστον.

Τα δύο αυτά πρόσωπα ήταν από την αρχή τα «φαβορί», αφού βεβαίως είχαν προηγηθεί μήνες ζυμώσεων στους κόλπους της Ένωσης.

Ο Ντόναλντ Τουσκ είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της καγκελάριου Μέρκελ και θεωρείται ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν.

Οι πρώτες δηλώσεις

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Τουσκ τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται να προβάλει μια «θαρραλέα» αλλά όχι «ακραία» θέση σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία με στόχο την ειρήνη.

Για το ίδιο θέμα η Φεντερίκα Μογκερίνι συμπλήρωσε ότι καθώς η ΕΕ εργάζεται για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, πρέπει ταυτόχρονα να διατηρήσει ανοικτή τη διπλωματική οδό.

Ο Τουσκ έκανε άνοιγμα στη Βρετανία, λέγοντας ότι «κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο».

Για τα δημοσιονομικά επικαλέστηκε την εμπειρία του ως πρωθυπουργού της Πολωνίας: «Η εμπειρία μου ως πρωθυπουργός δείχνει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία από τη μία και η οικονομική ανάπτυξη από την άλλη, το να συνδυαστούν αυτές οι δύο προκλήσεις, είναι εφικτό».

Στη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, οι «28» εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top