Select Menu


Από «μεταθέσεις» των «δύσκολων» θεμάτων για το φθινόπωρο χαρακτηρίστηκε μεγάλο μέρος της ατζέντας της τρόικας, με τα κυβερνητικά στελέχη. Ήδη στο πολιτικό πεδίο, οι πιο «καχύποπτοι» της αντιπολίτευσης «βλέπουν» πρόωρες εκλογές.

Όσοι πίσω από την τρόικα βλέπουν κάλπες, στη φθινοπωρινή ατζέντα αθροίζουν τις μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες, τις απόπειρες "εξόδου" στην αγορά, το «κοινωνικό μέρισμα», την κλιμάκωση των επιθέσεων στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τις απαιτήσεις της τρόικας να μην υποχωρούν επί της ουσίας, αλλά ελαφρά ως προς το χρόνο ανακοίνωσής τους και κυρίως της εφαρμογής τους.

Άλλωστε η πρώτη συνάντηση των τροϊκανών την Πέμπτη με τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, δεν άφησε περιθώριο μείωσης φόρων και ζητήθηκε η παράταση της έκτακτης εισφορά κατά τουλάχιστον ένα χρόνο. Η πρώτη ψυχρολουσία ήταν και θέμα της σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Παρασκευή οι επισκέψεις – επιθεωρήσεις της τρόικας στα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Ανάπτυξης, δεν ξέφυγαν από τη γραμμή της «μετάθεσης» των θεμάτων στο φθινόπωρο. Τουλάχιστον αυτό ανακοινώθηκε από πηγές των υπουργείων.

Στο υπουργείο Υγείας εκτός από το θέμα της παρακολούθησης των δαπανών στον χώρο της υγείας, ζητήθηκε η αύξηση τη κατανάλωσης των γενοσήμων φαρμάκων που σήμερα βρίσκεται στο 18%- 20% του συνόλου, με το στόχο έως το τέλος του 2014 να έχει τεθείς το 60%, αλλά να αναγνωρίζεται ότι δεν είναι ρεαλιστικός.

Για το φθινόπωρο μετατέθηκε το θέμα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, όπου θα αξιοποιηθούν και σχετικές μελέτες που θα παρουσιαστούν.

Ομοίως δεν πάρθηκαν αποφάσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» δάνεια (νέα συνάντηση την Τρίτη), ενώ ανοιχτό άφησε η τρόικα, αφού υπάρξει σχετική εισήγηση από την ελληνική πλευρά, το θέμα της εργασίας τις Κυριακές, ανάλογα και με τα αποτελέσματα που θα καταγραφούν.

Επίσης έγιναν ενημερώσεις για το ΕΣΠΑ και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Στο υπουργείο Εργασίας, το βάρος της συζήτησης ήταν στο ασφαλιστικό (και εδώ τα περισσότερα έμειναν για το φθινόπωρο), ενώ θέματα «αγκάθια», όπως οι ομαδικές απολύσεις, το λοκ άουτ, ο τρόπος λήψης απόφασης για απεργία, δεν αναπτύχθηκαν στην παρούσα φάση, αλλά μετατέθηκαν και αυτά.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top