Select Menu


Γράφει ο Γιώργος Σ. Πολίτης

Κάποτε θα ακουγόταν τραβηγμένο και ίσως ακόμα και υπερβολικό να κάνει κάποιος κύκλους καθυστερώντας ώστε να αποφύγει ένα σχεδόν ευτελές ποσόν. 

Σήμερα οι καιροί άλλαξαν και ο λόγος δεν είναι πλέον το ποσόν που έχει πάψει να είναι πια ευτελές αλλά θεωρώ η ιδέα. 

Η ιδέα εκείνη της αντίστασης του ‘’γαμώτο’’ του Έλληνα που δεν θέλει να δίνει έστω και το ελάχιστο, όταν του το παίρνουν άδικα. 

Και έτσι είναι. 

Προσωπικά χαίρομαι όταν βλέπω τους παράδρομους να γεμίζουν από αυτοκίνητα έστω και εάν πηγαίνουν σιγά. Μαζί τους και εγώ. 

Δεν είναι τόσο τα χρήματα (βεβαίως είναι και αυτά) αλλά η ιδέα της αντίστασης περισσότερο που με συνεπαίρνει κάθε φορά που μπαίνω στη διαδικασία να αποφύγω το μέρισμα της άδικης (λόγω ύψους) καταβολής στον δραγάτη των εθνικών οδών. 

Ίσως κάποιες φορές να γίνομαι υπερβολικός θεωρώντας υποσυνείδητα ότι κάθε φόρος και κάθε έσοδο του κράτους ότι πηγαίνει στους Γερμανούς ή σε κάποια άλλα κέντρα εξουσίας που δυναστεύουν τον τόπο μου/μας, αλλά έτσι συμβαίνει. 

Είμαι σίγουρος ότι την ιδέα αυτή δεν την έχω μόνο εγώ αλλά και πολλοί από εσάς. Θεωρώ δικαίως. 

Στο πλάι όλων των ξένων συμφερόντων τοποθετώ και εκείνους τους Έλληνες μεγαλοεργολάβους που πάντοτε ήταν στο πλάι κάθε κυβέρνησης, κάθε υπουργού και δεξιού και αριστερού, έχοντας ανεπτυγμένο το αίσθημα του αζημίωτου, εκείνου του υπερκομματικού συμφέροντος ασφαλώς σε βάρος όλων ημών. 

Με ένα απλό GPS λοιπόν από εκείνα που έχουν ως εφαρμογή όλα να κινητά νέας γενιάς (smart phone) επιλέγοντας την αμέσως επόμενη πόλη ως προορισμό ενεργοποιώντας την επιλογή από τις ρυθμίσεις ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΔΙΑ ελίσσεστε αντιστεκόμενοι χάνοντας πέντε ή δέκα ίσως λεπτά από τον χρόνο σας στους παράδρομους. 

Επιστρέφοντας από Θεσσαλονίκη κατάφερα να αποφύγω σχεδόν τα μισά διόδια στα άλλα αναγκάστηκα να πληρώσω. Τα προσπάθησα όμως όλα και έφτασα στο κέντρο της Αθήνας με μία ώρα συνολική καθυστέρηση. 

Θα εκπλαγείτε εάν δείτε περνώντας στο παράδρομο που θα υποδείξει το GPS πόσοι άλλοι έχουν επιλέξει την όμοια διαδρομή. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάστηκε παρά να ακολουθήσω τους ιδεασμένους πολλούς με πινακίδες Αθηνών ώστε να βγω και πάλι λίγο αργότερα στην Εθνική. 

Λέω και πάλι δεν είναι τόσο τα χρήματα (αν και σε αρκετά διόδια τον αντίτιμο είναι 4 περιίπου ευρώ), όσο η χαρά, στο ότι δεν τους τα δίνω με τον τρόπο που θέλουν να μου τα πάρουν. 

Μπορείτε όλοι εσείς που συμφωνείτε μαζί μου να βρείτε στο διαδίκτυο αναζητώντας στο Google π.χ. από τοn τόπο διαμονής σας το μέρος προορισμού σας γράφοντας στο τέλος της αναζήτησής σας όλες τις παρακάμψεις ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΔΙΑ. Θα πάρετε όλες τις διαδρομές ανά χείρας επιλέγοντας για αρχή εκείνες που σας φαίνονται πιο εύκολες. 

Μόλις γλυτώσετε τον πρώτο άδικα υψηλό φόρο θα εθιστείτε και θα αναζητήσετε μανιωδώς τον δεύτερο. 

Κάποια διόδια τα οποία παραμένουν χαμηλά ίσως και να μην αξίζει τον κόπο να τα αποφύγετε ιδίως εάν η παράκαμψη είναι μεγάλη αλλά για κάποια άλλα σχεδόν επιβάλλεται. 

Αναζητήστε επίσης με τον ίδιο τρόπο το ύψος των διοδίων ολόκληρης της διαδρομής σας για να κάνετε τον σχεδιασμό σας χωρίς να ξεχνάτε ότι την πρώτη μόνο φορά θα οδηγήσετε έχοντας μία αμφιβολία, όλες τις επόμενες θα προχωράτε καμαρωτοί....

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top