Select Menu

 Του Γ. Δελαστίκ

Υποβαθμίζει τον στόχο της συγκρότησης «κυβέρνησης της Αριστεράς» η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στην απόφαση της συνεδρίασής της όπου έβγαλε τα συμπεράσματά της για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου μήνα. Κάνει λόγο πλέον για «νέο συνασπισμό εξουσίας». 

Για τη «συγκρότηση ενός πλατιού δημοκρατικού, προοδευτικού, ριζοσπαστικού κινήματος ανατροπής». Oχι μόνο ενός τέτοιου κινήματος, αλλά και τη «συγκρότηση μιας πλατιάς δημοκρατικής προοδευτικής ριζοσπαστικής συμμαχίας». Aλλο το κίνημα, άλλο η συμμαχία. Η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει επίσης για «τη νέα μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που θα αναλάβει το ιστορικό έργο της κοινωνικής σωτηρίας και της ανασυγκρότησης της πατρίδας μας». Δεν μας έπιασε κρίση σχολαστικισμού και αναφέρουμε τόσα αποσπάσματα της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ με δυσνόητους για το ευρύ κοινό όρους.

Αλλαγή πλεύσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σηματοδοτούν οι εκφράσεις που προαναφέραμε σε σχέση με την προ των ευρωεκλογών γραμμή του. Αυτός είναι ο λόγος που τις επισημαίνουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που σημειώθηκε και τόσο σφοδρή εσωκομματική αντιπαράθεση στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Συσπείρωση αυτοδυναμίας» επιζητεί και επιδιώκει πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο στις ευρωεκλογές αναδείχθηκε πρώτο, με τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες διαφορά από τη ΝΔ. «Η ανατροπή, ταυτόχρονα με τις δράσεις μας σε κοινωνικό προγραμματικό επίπεδο, απαιτεί τη συγκρότηση μιας πλατιάς δημοκρατικής προοδευτικής ριζοσπαστικής συμμαχίας, μια συσπείρωση ικανή να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», υπογραμμί­ζεται επί λέξει στο κείμενο της απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμμαχία με κεντροαριστερά κόμματα, οργανώσεις και πάσης φύσεως πολιτικά μορφώματα σημαίνουν τα παραπάνω. «Απευθυνόμαστε... στους ανθρώπους και τα στελέχη που έχουν έρθει σε ανοιχτή ρήξη με το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου και της δεξιάς συγκυβέρνησης...

Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις και τα πρόσωπα που απεγκλωβίζονται από τις μνημονιακές πολιτικές...» αναφέρει, μεταξύ πολλών άλλων, η εν λόγω απόφαση. Την πολιτική συμπαράταξη με κεντροαριστερά κόμματα μπορεί να την κρίνει αναγκαία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Δεν τη θέλει όμως μεγάλο κομμάτι της βάσης του.

Η Αριστερή Πλατφόρμα, η αριστερή μειοψηφική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλε ένα πολιτικό κείμενο ως «τροπολογία». Η συνεργασία με την Kεντροα­ριστερά, όποια μορφή και αν έπαιρνε, «θα καθιστούσε σταδιακά τον ΣΥΡΙΖΑ όμηρο του συστήματος», τονίζεται στο κείμενο αυτό, το οποίο απορρίφθηκε. Το καταψήφισαν 84, συντασσόμενοι με την ηγεσία. Το υπερψήφισαν 59, ενώ 7 απείχαν και 4 έριξαν λευκό. Με διακριτικό τρόπο ή άμεσο, 84 ταυτίστηκαν με την ηγεσία και 70 αποστασιο­ποιή­θηκαν. Διχασμός, ουσιαστικά.

Μετριασμός εντυπώσεων επιχειρήθηκε στην απόφαση. «Δεν έχουμε προσδοκίες για προσέλευση στο αντιμνημονιακό μπλοκ... από τον οργανωμένο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ... αφού αποτελεί τμήμα του αντίπαλου πολιτικού σχεδίου», αναφέρει η απόφαση, επιδιώκοντας να κάμψει τις αντιδράσεις. Θα το πετύχει; Ιδωμεν...

ethnos.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top