Select Menu

Η αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης (εκτός Ελλάδος) συνεχίζει να ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες της ΕΚΤ, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης κατά την καθιερωμένη ομιλία του μετά την ολοκλήρωση της τακτικήςσυνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Μάριο Ντράγκι πρόσθεσε κατά την έναρξη της ομιλίας του, ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να διαβλέπει «παρατεταμένη περίοδο» χαμηλού πληθωρισμού, την οποία θα ακολουθήσει «σταδιακή ανάκαμψη» στις κινήσεις των τιμών.

Με αυτές τις δηλώσεις, ο κεντρικός τραπεζίτης διατηρεί «ολοζώντανες» τις προσδοκίες για πρόσθετα μέτρα παροχής ρευστότητας, εφόσον χρειαστεί, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΚΤ «ομόφωνα δεσμεύεται» να χρησιμοποιήσει «αντισυμβατικά εργαλεία» για να καταπολεμήσει τυχόν παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

Η απόφαση της ΕΚΤ
Το 24μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ευρωζώνης κατά την τακτική συνεδρίαση στις Βρυξέλλες (η κεντρική τράπεζα πραγματοποιεί δύο από τις συνεδριάσεις της τον χρόνο εκτός των κεντρικών γραφείων της στην Φρανκφούρτη), με το επιτόκιο refi στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%.

Η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη στις αγορές, καθώς οι επενδυτές πρόβλεπαν ότι η ΕΚΤ θέλει χρόνο για να αποτιμήσει κατά πόσον η ανάκαμψη στην ευρωζώνη έχει αναθερμάνει τον πληθωρισμό.

Η στάση αναμονής της κεντρικής τράπεζας δικαιολογείται από τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές «τσίμπησαν» λίγο τον περασμένο μήνα και παράλληλα η ανάκαμψη συνεχίζεται.

Οπωσδήποτε όμως ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από το 1% από τον Οκτώβριο και οι «φρέσκιες» προβλέψεις που θα εκδώσουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, θα δείξουν εάν έχουν επιδεινωθεί οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές, ένας παράγοντας που ο κ. Ντράγκι έχει επισημάνει ότι θα θέσει σε κίνηση μηχανισμούς αντίδρασης.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top