Select Menu


Άμεση ανάγκη για βοήθεια έχουν εκατομμύρια πολίτες σε Βοσνία, Σερβία και Κροατία, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, ανάγκασαν χιλιάδες άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κάλυψαν ολόκληρες εκτάσεις με νερό.

Οι κυβερνήσεις της Σερβίας και της Βοσνίας έλαβαν μέτρα, απαγορεύοντας την αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής και σε προϊόντα, η ζήτηση των οποίων έχει εκτιναχθεί, όπως σκούπες, λαστιχένια γάντια και γαλότσες.

Οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες, αν παρατηρούν αύξηση των τιμών να προβαίνουν σε καταγγελίες, ώστε οι παραβάτες των μέτρων να τιμωρούνται.

Στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύονται συνεχώς πληροφορίες για ανατιμήσεις προϊόντων, όμως οι αρχές -προς το παρόν- δεν επιβεβαίωσαν μαζικά φαινόμενα.

«Χθες λάβαμε δέκα καταγγελίες, αλλά ελέγχθηκαν και δεν ήταν ακριβείς» δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Εμπορίου, Ιμπραχίμ Τίρακ και πρόσθεσε ότι η αυξημένη επιτήρηση θα συνεχιστεί.

Από τον οργανισμό σιδηροδρόμων της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας προειδοποίησαν ότι οι κλοπές ακυρώνουν τις προσπάθειες που καταβάλουν τα συνεργεία του για επιδιόρθωση των ζημιών και αποκατάσταση της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας.

Η αστυνομία προσπαθεί να εμποδίσει τις συχνές κλοπές σπιτιών και κτιρίων που εκκενώθηκαν λόγω κινδύνου από τις πλημμύρες ή κατέρρευσαν από κατολισθήσεις ή υπέστησαν σοβαρές καταστροφές.

Επιπλέον, η αστυνομία προειδοποίησε και για τα φαινόμενα επιτήδειων που συστήνονται ως εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων και προσπαθούν, εξαπατώντας τους πολίτες, να συγκεντρώσουν χρήματα.

Εκτός από τα κάθε είδους προβλήματα άρχισαν και οι πρώτες πολιτικές διαμάχες, με αφορμή τις πλημμύρες.

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε τη Δευτέρα να ορίσει τον απόστρατο στρατηγό των πρώην στρατιωτικών δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, Μόμιρ Ζετς, ειδικό επίτροπο για την περιοχή του Ντομπόι, ένας από τους δήμους που επλήγη περισσότερο από τις πλημμύρες.

Έτσι, πρακτικά, τέθηκε σε διαθεσιμότητα η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον δήμαρχο Όμπρεν Πέτροβιτς από το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, που είναι και κορυφαίο στέλεχος της κυβερνώσας Ένωσης Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη λόγω των προβλημάτων στην εφαρμογή μέτρων απομάκρυνσης των όγκων αποβλήτων από το Ντομπόι και ανήγγειλε ότι ανάλογα μέτρα θα ληφθούν, όπου κριθεί αναγκαίο.

Από το αντιπολιτευόμενο SDS αντέδρασαν με κατηγορίες κατά της πρωθυπουργού, ότι «με επαίσχυντο τρόπο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πρωτοφανή τραγωδία για να συγκρουστεί με τις δημοτικές αρχές».

«Για να καλύψουν την ανικανότητά τους σε κρίσιμες στιγμές, ο Μίλοραντ Ντόντικ και η Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς εξουσιοδότησαν την αστυνομία και τον απόστρατο στρατηγό Ζετς να επιβάλουν πολιτικό πραξικόπημα στο Ντομπόι» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Τα ΜΜΕ στη Βοσνία ασκούν κριτική σε ορισμένους πολιτικούς, τονίζοντας ότι υποτίμησαν τις διαστάσεις της τραγωδίας, που έπληξε τη χώρα.

Αρθρογράφος της εφημερίδας Oslobođenje κατηγορεί ευθέως τα δύο κροατικά κόμματα, Κροατική Δημοκρατική Ένωση 1990 και Κροατική Δημοκρατική Ένωση Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ότι τα κορυφαία στελέχη τους, τις μέρες που έπλητταν τη χώρα οι πλημμύρες, δεν έτρεξαν να βοηθήσουν τον κροατικό λαό στην κεντρική Βοσνία.

«Ο Ντράγκαν Τσόβιτς, αρχηγός της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας, ήταν στο Μπλάιμπουργκ. Οι επικεφαλής των κομμάτων δεν ενδιαφέρονται για τις πλημμύρες "κάπου στη Βοσνία", επειδή δεν υπάρχουν πολλοί Κροάτες ψηφοφόροι εκεί» αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, σημειώνοντας ότι το ξεχασμένο Ζέπτσε, που κατοικείται κυρίως από Κροάτες, επίσης επλήγη σοβαρά από τις πλημμύρες.

Άμεσες Ανάγκες

Οι κάτοικοι των χωρών των Βαλκανίων που επλήγησαν από τις πλημμύρες χρειάζονται άμεσα πόσιμο νερό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επισκέφθηκε την Τετάρτη τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Σερβίας.

Η επίτροπος υποσχέθηκε να σταλεί βοήθεια το συντομότερο δυνατόν και τόνισε ότι η χώρα έχει την πλήρη στήριξη της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε ήδη να φθάνει, ενώ θα χρειαστεί συγκεκριμένος χρόνος για την οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο της Ένωσης για τις έκτακτες καταστάσεις και το Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας. «Το ταμείο αλληλεγγύης δεν είναι μηχανισμός άμεσης βοήθειας» είπε.

Τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες θα επισκεφθεί και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότερα από 50 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες. Μόνο στη Βοσνία πέθαναν 20 άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ότι η φυσική καταστροφή θυμίζει εκείνη που προκλήθηκε από τον πόλεμο του 1992-95.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ευχαρίστησε τα κράτη-μέλη του οργανισμού για την άμεση ανταπόκριση στην καταστροφή που προκλήθηκε από τις πλημμύρες στα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος για την αποστολή πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας, εφ' όσον ζητηθεί.

«Πάνω από 70.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και περισσότεροι από 50 έχασαν τη ζωή τους στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, στη Σερβία και στην Κροατία, χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό και η προσέγγισή τους είναι αδύνατη, παρά μόνον με βάρκες» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του συνεργάζονται στενά με τις αρχές των κρατών, στηρίζοντας τις προσπάθειες συντονισμού και αποτίμησης των ζημιών, παρέχοντας βοήθεια, εξοπλισμό, είδη πρώτης ανάγκης, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να παράσχει πρόσθετη βοήθεια, αν κριθεί αναγκαίο.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ, Ελίζαμπετ Μπιρς ανακοίνωσε την Τρίτη από τη Γενεύη ότι η υπηρεσία κατάφερε να αρχίσει επιχειρήσεις στα κράτη των Βαλκανίων σε χρονικό διάστημα 36 ωρών από την έναρξη των πλημμυρών.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα στείλει στις τρεις χώρες ειδικούς για το νερό και την υγιεινή, οι οποίοι θα καταρτίσουν σχέδια και θα δίνουν συμβουλές για τις διαδικασίες υγείας που πρέπει να ακολουθηθούν, όταν οι κάτοικοι επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Διεθνής διάσκεψη δωρητών για τη συγκέντρωση βοήθειας και την αντιμετώπιση των καταστροφών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Βελιγράδι.

Η ανάγκη διοργάνωσης διεθνούς διάσκεψης τονίστηκε στη συνάντηση του αναπληρωτή προεδρεύοντος του Συμβουλίου υπουργών και υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια και του διευθυντή του γραφείου στο Σαράγεβο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) Λίμπορ Κρκόσκι.

Ο κ. Λαγκούμτζιγια ανέφερε ότι η βοήθεια στον πληθυσμό της χώρας που επλήγη από τις πλημμύρες πρέπει να παρασχεθεί σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση να χορηγηθεί άμεση, ανθρωπιστική βοήθεια που θα συμβάλει στη φροντίδα των ανθρώπων, στην διανομή τροφίμων και νερού, στην αποτροπή μετάδοσης ασθενειών και στην αποκατάσταση της βασικής επικοινωνίας, σύμφωνα με το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena.

Εκστρατεία στη Θεσσαλονίκη
Εκστρατεία για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας με στόχο την ανακούφιση των πλημμυροπαθών στη Σερβία πραγματοποιεί ο Δήμος Βόλβης στη Θεσσαλονίκη.

Από σήμερα, Τετάρτη, ξεκίνησε η υποδοχή και συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης σε τρία σημεία του Δήμου Βόλβης, στο δημαρχείο Σταυρού και στα πρώην δημαρχεία Ασπροβάλτας και Βρασνών.

Ρούχα, τρόφιμα μακράς διάρκειας και φάρμακα για τους πλημμυροπαθείς θα συγκεντρώνουν επίσης, έως τις αρχές Ιουνίου, οι μικροί ποδοσφαιριστές και οι γονείς της ακαδημίας Shooters Academy, στην περιοχή της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου, στην Κατερίνη συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 20 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας που αύριο, Πέμπτη, θα φορτωθούν σε δύο φορτηγά αυτοκίνητα τα οποία θα συνοδεύονται από μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και των «Γιατρών του Κόσμου» για να παραδοθούν στους πλημμυροπαθείς της Σερβίας και της Βοσνίας.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top