Select Menu

Ολοταχώς προς νέα σύγκρουση βαδίζουν Κίνα και Βιετνάμ, μετά την ανάπτυξη εξεδρών άντλησης πετρελαίου, από την Κίνα, σε διαφιλονικούμενη περιοχή της νότιας Κινεζικής Θάλασσας.

Ο Βιετναμέζος πρωθυπουργός Νγκουέν Ταν Ντουνγκ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αναλύει όλες τις αμυντικές δυνατότητες που έχει η χώρα του, έναντι της κινεζικής… αρπακτικότητας, περιλαμβανομένων και νομικών ενεργειών, στα διεθνή φόρα, βάσει του διεθνούς δικαίου. «Το Βιετνάμ είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί την κυριαρχία του και τα συμφέροντά του. Τα θαλάσσια σύνορά μας, η ΑΟΖ μας και τα νησιά μας είναι ιερά», είπε.
Στα τέλη Μαρτίου και οι Φιλιππίνες κατέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατά της Κίνας, για τον ίδιο λόγο. Η Κίνα πάντως δήλωσε ότι δεν θα δηλώσει παρούσα στη δίκη και προειδοποίησε τις Φιλιππίνες, ότι αν επιμείνουν στην προσφυγή τους, το γεγονός αυτό θα έχεισοβαρές επιπτώσεις στις μεταξύ τους σχέσεις.

Στο Βιετνάμ πάντως, που έχει μεγάλη προϊστορία συγκρούσεων με την Κίνα, από τους αρχαίους χρόνους, το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο, με συνεχείς αντικινεζικές διαδηλώσεις να συγκλονίζουν τη χώρα. Σε ορισμένες μάλιστα από τις διαδηλώσεις πυρπολήθηκαν εταιρείες κινεζικών συμφερόντων και σκοτώθηκαν αρκετοί Κινέζοι.

Η βιετναμική κυβέρνηση σκέπτεται να προσφύγει και αυτή κατά της Κίνας στο Διεθνές Δικαστήριο και για αυτό αναζητά τη βοήθεια εξειδικευμένων νομικών, ανά την υφήλιο. Για την ώρα το Βιετνάμ δεν έχει ζητήσει αμερικανική συνδρομή, ούτε σε νομικό επίπεδο. Σύμφωνα όμως με ορισμένες πηγές το ενδεχόμενο είναι ανοικτό, ένα ενδεχόμενο που αν γίνει πραγματικότητα, θα ρίξεινέες σκιές, στις ήδη «δύσκολες» αμερικανοκινεζικές σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κατάσταση και στη νοτιοανατολική Ασία παραμένει τεταμένη, με μια σπίθα να είναι αρκετή για να ανάψει τη φωτιά.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top