Select Menu


Άνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, κυρίως λόγω των υψηλών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, αλλά και επικίνδυνη ενδυνάμωση της ακροδεξιάς, με αποκορύφωμα την πρωτιά της στη Γαλλία, ενίσχυση των δεξιών Ευρωσκεπτικιστών κυρίως στη Βρετανία και τη Δανία, καθώς και νίκη των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ με απώλειες στη Γερμανία, δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Τις περισσότερες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο καταλαμβάνει το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο, ωστόσο, αναμένεται να χάσει πάνω από 60 έδρες. Οι ευρωπαίοι πολίτες, στην πλειονότητά τους, επέλεξαν για άλλη μία φορά την αποχή, αφού η συμμετοχή ήταν χαμηλή (γύρω στο 43,1%).

Σύμφωνα με την αποτίμηση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων από το Ευρωκοινοβούλιο, τοκεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται ότι κερδίζει 211 από τις 751 έδρες, με ποσοστό 28,1% σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως αναμένεται να απωλέσει πάνω από 60 έδρες, σε σχέση με την προηγούμενη σύνθεση της Ευρωβουλής.

O υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διαμήνυσε πως είναι αυτονόητο ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα φέρεται να αποσπά 193 έδρες (με ποσοστό 25,7%), η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη φέρεται να εξασφαλίζει 74 έδρες (με 9,9%), ενώ οι Πράσινοι 58 έδρες (με 7,7%).

Μεγάλα κέρδη αποκομίζει η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, κυρίως λόγω των υψηλών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι θα αυξήσει κατά 12 τις έδρες της.

Οι δεξιοί Ευρωσκεπτικιστές της «Ευρώπης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας» αναμένεται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο . Ωστόσο, αναμένεται να αυξηθούν οι έδρες των ευρωσκεπτικιστών που δεν υπάγονται στη συγκεκριμένη ομάδα, ενισχύοντας συνολικά την εκπροσώπηση των Ευρωσκεπτικιστών.

Η συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές ήταν για άλλη μία φορά μικρή, στο 43,1%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αυξημένη κατά 0,1% σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση.

Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς έκανε λόγο για  «πολιτικό σεισμό», αναγνωρίζοντας το προβάδισμα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στις ευρωεκλογές και τη βαριά ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματός του που καταλαμβάνει την τρίτη θέση, πίσω από το δεξιό UMP.

Στη Βρετανία, το δεξιό εθνικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ φαίνεται ότι θα επικρατήσει στις ευρωκάλπες, αποσπώντας ποσοστό άνω του 30%, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα. Βασική θέση του είναι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Το Εργατικό Κόμμα εκτιμάται ότι θα έρθει δεύτερο, ενώ τρίτο το Συντηρητικό Κόμμα. Καταποντίστηκαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ, ο οποίος δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί αφού το κόμμα του καταγράφει πτώση 11,6% και ενδέχεται να μην καταφέρει να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη Δανία, το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DPP), επικράτησε στις ευρωεκλογές, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.

Στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU)της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αν και καταγράφουν απώλειες στα ποσοστά τους, αναδεικνύονται νικητές στις ευρωκάλπες. Οι Σοσιαλδημοκράτες, (SPD), παρά την ενίσχυσή τους, καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι. Οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) εισέρχονται για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην Αυστρία, προηγούνται οι Συντηρητικοί, ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ενώ ενδυναμώνεται το ακροδεξιό FPÖ που αναδεικνύεται τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές.

Στην Ουγγαρία, το συντηρητικό κυβερνών κόμμα Fidesz επικράτησε άνετα στις ευρωεκλογές, ενώ δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε το ακροδεξιό Jobbik. Συντριπτική ήττα υπέστησαν οι Σοσιαλιστές.

Στην Κύπρο, ενισχυμένος βγήκε από τις ευρωεκλογές ο κυβερνών ΔΗΣΥ. Σοβαρές απώλειες υπέστη το ΑΚΕΛ, το οποίο πληρώνει ακόμα το κόστος της διακυβέρνησης Χριστόφια. Τα υπόλοιπα κόμματα παρουσίασαν μικρές αυξομειώσεις, χωρίς να αλλάξει η κατανομή των εδρών.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top