Select Menu

Του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου

Η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές (και τις περιφερειακές-δημοτικές) έχει ήδη ξεκινήσει και επισήμως. Ανεπισήμως, έχει ξεκινήσει δύο μήνες πριν. Δύο μήνες περίμενα στον «χώρο του δημόσιου διαλόγου», στην τηλεόραση, να γίνει συζήτηση για τη δομή, τον χαρακτήρα, τις αδυναμίες και τις προοπτικές της Ε.Ε.

Σε αυτόν τον διάλογο, δεν περίμενα να πάρει μέρος η ομάδα «Ποτάμι». Δεν είναι ΚΤΕΛ, όπως είπε ο ιδρυτής της, για να έχει θέσεις.

Περίμενα να γίνει διάλογος για την νέα διαδικασία λήψης αποφάσεων με εξωθεσμικά χαρακτηριστικά. Μία διαδικασία που έχει εγκαθιδρύσει ένα γερμανικό διευθυντήριο και εξαφάνισε την εύθραυστη και σχετική ισορροπία μεταξύ μικρών και μεγάλων χωρών. Μία ισορροπία που, πάντως, υπήρχε.

Περίμενα να γίνει διάλογος για την θεσμική λειτουργία. Για το γεγονός ότι το ευρωκοινοβούλιο είναι το μοναδικό νομοθετικό σώμα στον κόσμο, του οποίου τα μέλη εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία αλλά δεν έχει το δικαίωμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Για το γεγονός ότι τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου εκλέγονται με 27 διαφορετικά εκλογικά συστήματα. Για το γεγονός ότι οι εξουσίες των εθνικών κοινοβουλίων που μεταφέρονται στην Ε.Ε. δεν πηγαίνουν στην ευρωβουλή, όπως θα έπρεπε για να διασφαλισθεί ένα μίνιμουμ δημοκρατικής λειτουργίας.

Περίμενα να γίνει διάλογος για το ποιοι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που έχει το δικαίωμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας), και με ποιό τρόπο, διαμορφώνουν τις νομοθετικές προτάσεις που επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.

Περίμενα να γίνει διάλογος για τον ρόλο και την επιρροή στην νομοθεσία που ασκούν μέσω του lobbying οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Περίμενα να γίνει διάλογος για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ομάδες εμπειρογνωμόνων στην διαμόρφωση των νομοθετικών προτάσεων.

Περίμενα να γίνει διάλογος για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, τον τρόπο κατάρτισής του, τις πηγές χρηματοδότησής του και τα κριτήρια κατανομής των δαπανών του, ανά τομέα.

Περίμενα να γίνει διάλογος για την δυνατότητα ελέγχου της ΕΚΤ και των αποφάσεών της, από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των Ευρωπαίων πολιτών.

Περίμενα να γίνει διάλογος για την τραπεζική ενοποίηση, τον τρόπο και το βαθμό που θα επηρεάσει τις οικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών.

Περίμενα να γίνει διάλογος για τν σχεδιαζόμενη συμφωνία της διατλαντικής εμπορικής επενδυτικής σχέσης και τον κίνδυνο που αποτελεί για την εθνική κυριαρχία.

Περίμενα να γίνει διάλογος για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και των ρόλο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Υπάρχουν δικαιώματα που δεν προστατεύονται;

Περίμενα να γίνει διάλογος και για πολλά ακόμη ζητήματα. Θα περιμένω μήπως γίνει διάλογος για κάτι απ’ όλα αυτά, στις μέρες που απομένουν.

Αλλά δεν είμαι αισιόδοξος.

Ούτε για τον διάλογο, ούτε για το μέλλον της Ε.Ε. που μεταμορφώθηκε σε μία πολυεθνική εταιρεία, με έναν και μόνο στόχο. Τα κερδη για το κεφάλαιο που κατοικεί στις τράπεζες και τις off shore και τρέφεται με τα δικαιώματα και τις ζωές των ανθρώπων.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top