Select Menu


Μόνο χαρούμενοι δεν είναι στην κυβέρνηση με την τριμηνιαία έκθεση Ιανουάριος-Μάρτιος 2014 του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αφού αμφισβητεί τα βασικά σημεία του «success story» και παράλληλα χαρακτηρίζει το Μεσοπρόθεσμο πολύ αισιόδοξο. 

Μάλιστα, στις 59 σελίδες τις έκθεσης αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τους στόχους που έχει θέσει για τα πρωτογενή πλεονάσματα την επόμενη τετραετία. Χαρακτηριστικά αναφέρει «οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμού αν και έχουν μετριασθεί για την διετία 2014-2015, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, ιδίως για την επόμενη περίοδο 2016-2018».

Η έξοδος στις αγορές δεν είναι το τέλος της κρίσης
Στην έκθεση του Γραφείου, αν και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές χαρακτηρίζεται επιτυχής και τονίζεται πως ενισχύει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, να διευκολύνει την προσέλκυση ξένων και σταδιακά μακροπρόθεσμων κεφαλαίων και να ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας, ενόψει της επερχόμενης συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, η ελληνική οικονομική πολιτική θα συνεχίσει να υπόκειται στους κανόνες που ισχύουν για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, για αυξημένη συλλογική εποπτεία των προϋπολογισμών

Να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για το Χρέος
Οι συντάκτες επισημαίνουν ότι πρέπει να ξεκινήσει το γρηγορότερο η διαπραγμάτευση για την διευθέτηση του δημόσιου χρέους υποστηρίζοντας ότι «Η συγκυρία στην Ευρώπη είναι ευνοϊκή, καθώς φαίνεται ότι επανεξετάζονται εκεί οι αρχικές επιλογές σε θέματα δημοσιονομικής διαχείρισης και χρέους».

Οι νέοι φόροι έφεραν έσοδα, όχι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Στο κείμενο οι συντάκτες εξαπολύουν βολές για το σχεδιασμό στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αφού όπως αναφέρουν «ό,τι επιτεύχθηκε έως τώρα από πλευράς εσόδων οφείλεται περισσότερο στις αυξήσεις φορολογικών συντελεστών και σε νέους φόρους παρά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Παράλληλα τονίζουν πως η έως τώρα πτώση των εισοδημάτων και οι συνεχείς ανασχεδιασμοί στο φορολογικό σύστημα δεν μας επιτρέπουν κάποια αισιόδοξη πρόβλεψη για γρήγορη αύξηση των εσόδων και μείωση της φοροδιαφυγής.

Βολές στο ΣΥΡΙΖΑ: Παραπλανητικό το δίλημμα «Μνημόνιο ή όχι άλλο Μνημόνιο»
Από τα πυρά των συντακτών της Εκθεσης δεν γλίτωσε ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού κατηγορούν -έμμεσα- το ΣΥΡΙΖΑ πως εγκλώβισε τη δημόσια συζήτηση σε ένα παραπλανητικό δίλημμα.

«Από την πλευρά της οικονομικής πολιτικής, κυρίαρχο είναι το ζήτημα της αυτονομίας, που στη δημόσια συζήτηση εγκλωβίσθηκε στο παραπλανητικό δίλημμα «Μνημόνιο ή όχι άλλο Μνημόνιο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ολόκληρη την Εκθεση ΕΔΩ

iefimerida

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top