Select Menu


Της Βίκυς Σαμαρά

Με την έναρξη του διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο, θα επιχειρήσει το αμέσως επόμενο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς νέα θεσμική αντεπίθεση στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Η συζήτηση έχει εδώ και καιρό αποφασιστεί, σε συνεννόηση και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, να ανοίξει...πριν τις διπλές κάλπες, χωρίς να είναι σαφές πότε θα ξεκινήσει και η κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και εάν αυτές γίνουν.

Μερικές από τις προτάσεις του πρωθυπουργού, που θα βασίζονται στα σημεία που είχε επεξεργαστεί η επιτροπή της Ν.Δ για την αναθεώρηση του Συντάγματος αναμένεται να είναι:

Η ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου με αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την προσφυγή στις κάλπες, καθώς και η ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και η ανάδειξη του απ' ευθείας από το λαό.

Η θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες του πρωθυπουργού, των περιφερειαρχών, των δημάρχων και των συνδικαλιστών.

Το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, με το βλέμμα κυρίως στην αχανή Β' Αθήνας.

Αν και η μείωση του αριθμού των βουλευτών μπορεί να γίνει και χωρίς συνταγματική αναθεώρηση με έναν απλό νόμο, καθώς το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι βουλευτές πρέπει να είναι περισσότεροι από 200 και λιγότεροι από 300, απόφαση της κυβέρνησης είναι το θέμα να τεθεί στα πλαίσια του διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις.

Η μείωση του αριθμού των βουλευτών συνδέεται και με την πρόταση για ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή, το οποίο πάντως ενέχει και πρακτικά προβλήματα.

Η καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του θα απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής χωρίς πάντως να τίθεται από πλευράς Ν.Δ τουλάχιστον θέμα αλλαγής αυτού καθεαυτού του εκλογικού νόμου. Το δεύτερο ζήτημα είχε προκαλέσει το περασμένο φθινόπωρο προστριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, καθώς το ΠΑΣΟΚ επιθυμούσε το bonus των 50 εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα να μοιράζεται μεταξύ των κομμάτων που προεκλογικά θα προαναγγέλλουν πως θα συνεργαστούν για το σχηματισμό κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται όμως να τεθεί εκ νέου στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου.

Ρυθμίσεις για τη διαφάνεια, όπως η μείωση χρηματοδότησης των κομμάτων και η αλλαγή των σημερινών διατάξεων για την ασυλία και την παραγραφή.

news247.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top