Select Menu


Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι πολύ πιθανό να πέθανε αφού ήπιε κρασί που περιείχε κάποιο -αθώο στην εμφάνιση, αλλά δηλητηριώδες- φυτό, τον ελλέβορο, το οποίο του προκάλεσε έναν αργό και επώδυνο θάνατο. Αυτή είναι η εκτίμηση ενός κορυφαίου τοξικολόγου, του Νεοζηλανδού δρ Λίο Σκεπ, που μόλις δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους περιοδικό κλινικής τοξικολογίας «Clinical Toxicology».

Οι ερευνητές επιχειρούν εκ νέου να φωτίσουν το μυστήριο του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο απασχολεί τους ιστορικούς και τους επιστήμονες εδώ και τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Μερικοί πιστεύουν ότι πέθανε από φυσικά αίτια και άλλοι ότι δολοφονήθηκε με δηλητήριο. Ο Μ. Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ. στο παλάτι του στη Βαβυλώνα.

Ο Μ. Αλέξανδρος, σύμφωνα με το «βασιλικό ημερολόγιο» που εκτιμάται ότι διατηρείτο στην αυλή του, εμφάνισε σταδιακά αυξανόμενο πυρετό και έπειτα από μια ασθένεια 12 ημερών, κατά την οποία δεν μπορούσε πλέον να περπατήσει και να μιλήσει, πέθανε, κληροδοτώντας μια απέραντη αυτοκρατορία στους διαδόχους του.

Ο δρ Σκεπ και οι συνεργάτες του από το Εθνικό Κέντρο Δηλητηρίων του Πανεπιστημίου Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας και το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας θεωρούν αδύνατο να ευθύνεται κάποιο γνωστό δηλητήριο, όπως το αρσενικό ή η στρυχνίνη, όπως υποστηρίζουν μερικές θεωρίες, γιατί τότε ο θάνατός του θα ήταν πολύ πιο γρήγορος. Ως πιο πιθανό «ένοχο» θεωρούν ένα δηλητηριώδες φυτό (με την επιστημονική ονομασία Veratrum album) το οποίο ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και είναι γνωστό ως λευκός ελλέβορος.

Το εν λόγω φυτό συχνά χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Έλληνες ως βότανο κατά του εμετού, μπορεί ωστόσο να επιφέρει έναν βραδύ θάνατο. Ο Λίο Σκεπ αναφέρει ότι η δηλητηρίαση από ελλέβορο χαρακτηρίζεται από γαστρικούς πόνους, ναυτία, εμετούς, βραδυκαρδία, υπόταση και σοβαρή μυϊκή αδυναμία, συμπτώματα που ο Μέγας Αλέξανδρος εμφάνισε, σύμφωνα με τις περιγραφές (όπως του ιστορικού Διόδωρου) των τελευταίων ημερών της ζωής του.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top