Select Menu

Ο τρόπος υπολογισμού του ΑΕΠ αλλάζει. Από το 2014 θα συνεκτιμώνται παράγοντες όπως η ενέργεια, η έρευνα και η ανάπτυξη ενός προϊόντος. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στις ΗΠΑ και μετά στην Ευρώπη.

Όλα αυτά, επειδή αλλάζει σταδιακά ο τρόπος υπολογισμού του ΑΕΠ. Το 2008 Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΗΕ και ΔΝΤ αποφάσισαν να «εμπλουτίσουν» τον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ και με παράγοντες, όπως η ενέργεια, η έρευνα και η ανάπτυξη ενός προϊόντος.

Η πρώτη χώρα που προχωρά στην αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού θα είναι οι ΗΠΑ, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2014 ακολουθεί και η Γερμανία. «Τα στάνταρντ αυτά θα υιοθετηθούν από όλες τις συμβαλλόμενες χώρες μέχρι το 2014» λέει στην DW ο Κιμ Σένχολτς, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού του δημοσίου χρέους
Αλλαγές και στον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματοςΌταν εφαρμοστούν οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ «η κοινή γνώμη θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον για πολλές μέρες» λέει ο αμερικανός οικονομολόγος Κιμ Σένχολτς. Διότι πολύ απλά θα αλλάξει η βαρύτητα που έχουν διάφοροι δείκτες και παράγοντες. Έτσι, για παράδειγμα, θα αλλάξει η σχέση χρέους και ΑΕΠ, αλλά και το εξωτερικό χρέος μιας χώρας, ενώ ανοιχτές μένουν προς το παρόν οι συνέπειες των αλλαγών στον υπολογισμό του πληθωρισμού.
Σήμερα ακόμα και οι δείκτες χρηματιστηρίων προσανατολίζονται στο ΑΕΠ. Μια χρηματιστηριακή αγορά θεωρείται υπερτιμημένη όταν η συνολική αξία όλων των μετοχών ξεπερνά το 90 με 115% του ΑΕΠ. Η αξία αυτή θα υποχωρήσει με αποτέλεσμα να ενισχυθούν για μια ακόμα φορά οι διεθνείς αγορές.
Ο Κιμ Σένχολτς δεν αναμένει σημαντικές ή ριζικές αλλαγές. Πιστεύει ότι το ΑΕΠ θα προσαρμοστεί σταδιακά. Και έπειτα, λέει, κάθε 2 ή 3 χρόνια υπάρχουν αλλαγές. «Ίσως όχι σε τέτοιο βαθμό όπως τώρα, αλλά αυτό γίνεται για να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα για χθες και το σήμερα, το οποίο δεν είναι οπωσδήποτε άσχημο».
Mirian Braun / Στέφανος Γεωργακόπουλος, Deutsche Welle

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top