Select Menu

By makis el
Παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα και συγκεκριμένα για τα αδικήματα απιστίας και παράβασης καθήκοντος και νόθευση εγγράφου. Για τη νόθευση εγγράφου ο κ. Παπακωνσταντίνου παραπέμφθηκε μόλις με 166 ψήφους υπέρ, αριθμό που είναι έκπληξη σε σχέση με τον αριθμό των βουλευτών που ψήφισαν.


Πιο αναλυτικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής:

Συνολικά ψήφισαν 283 βουλευτές, έγκυρα 269, Ακυρα 9 και Λευκά 5

-   Για το αδίκημα της νόθευσης: υπερ της παραπομπής ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά 34 και 67 ΠΑΡΩΝ

-   Για το αδίκημα της απιστίας, υπέρ 206, κατά 42 και ΠΑΡΩΝ  18

-   Για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος 220 υπέρ, 35 κατά και 11 ΠΑΡΩΝ

Να σημειωθεί ότι υπερ της παραπομπής του πρώην υπουργού για τα αδικημάτων της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος είχαν ταθεί όλοι οι εκπρόσωποι κομμάτων ενώ γι αυτό της νόθευσης είχε διαφωνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με τους εκπροσώπους της να ζητούν την αντικατάστασή του από με το αδίκημα της υπεξαγωγής σε βαθμό κακουργήματος.

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθεί η συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από λειτουργούς της Δικαιοσύνης στον Άρειο Πάγο, στην Εισαγγελία και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα εκδώσει βούλευμα τόσο για το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων όσο και για την νομική στοιχειοθέτηση του κατηγορητηρίου. Χρονικός περιορισμός για την ετυμηγορία του Συμβουλίου δεν υπάρχει, στην περίπτωση όμως που δεν διαπιστώσει κώλυμα, τότε συγκαλείται Ειδικό Δικαστήριο.

Νωρίτερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε σε «πολιτική δίωξη» με «προκατασκευασμένο πόρισμα» και για στοχοποίησή του επειδή – όπως είπε- «υπήρξα ο Υπουργός Οικονομικών που έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο».

Υποστήριξε ότι η περίπτωσή του είναι παρόμοια με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, ενώ στο κλείσιμο της ομιλίας του επισήμανε με συναισθηματική φόρτιση ότι «από αυτή την ιστορία δεν έκανα περιουσία… χρέη έχω».

Πέραν αυτών, επισήμανε ότι δεν ήταν αυτός που «έθαψε» την λίστα αλλά οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Ιωάννης Διώτης και πρόσθεσε για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών…Ave Ceasar! Morituri te salutant! Πόσος παραλογισμός μπορεί πια να χωρέσει σε αυτή την υπόθεση;».

Πάντως, ο  πρώην υπουργός έδειξε να έχει πλήρη επίγνωση της νομικά δύσκολης θέσης του λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το πόρισμα προτείνει την παραπομπή μου στο Ειδικό Δικαστήριο με βαρύτατες κατηγορίες, οι οποίες επισείουν πολυετή φυλάκιση». 

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε, ότι αρνείται τις κατηγορίες «ούτε απιστία έχω διαπράξει, ούτε νόθευση εγγράφου, ούτε παράβαση καθήκοντος» επισημαίνοντας ότι αυτός ήταν που έφερε την λίστα στην Ελλάδα.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από όλους τους βουλευτές να αποφασίσουν «με βάση τα πραγματικά στοιχεία και την αίσθηση του δικαίου».
Ώρα Δράσης

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top