Select Menu

Ειδικό σχεδιασμό προκειμένου να αποφύγει τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων τις οποίες ζητά μετʼ επιτάσεως η τρόικα και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει κάνει η κυβέρνηση. Αν και η τοποθέτηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από την τρόικα για την καταβολή των επόμενων δόσεων, στο κυβερνητικό επιτελείο και τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο να τις αποφύγουν με την τακτική των «καθυστερήσεων».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο πλαίσιο του μνημονίου, η χώρα ανέλαβε την υποχρέωση να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα έως το τέλος του 2015. Πέραν της προγραμματισμένης αποχώρησης υπαλλήλων με συνταξιοδοτήσεις, η τρόικα έβαλε στο μνημόνιο τον όρο να τοποθετηθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 27.000 υπάλληλοι του δημοσίου συνολικά έως το τέλος του 2013. Μάλιστα οι 2.000 από αυτούς θα έπρεπε να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέσα στο περασμένο Νοέμβριο καθώς το συγκεκριμένο μέτρο αποτελούσε προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Δεκεμβρίου. Πράγματι οι 2.000 υπάλληλοι τοποθετήθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και έρχονται άλλοι 25.000 για το 2013. Στο μνημόνιο υπάρχει ως προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Μαρτίου να καταγραφούν λεπτομερώς όλα τα κενά σε προσωπικό στο δημόσιο και να τεθούν συγκεκριμένοι τριμηνιαίοι στόχοι για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Ουσιαστικά μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα 6.250 υπάλληλοι, άλλοι τόσοι έως το τέλος Ιουνίου, επιπλέον 6.250 έως το τέλος Σεπτεμβρίου και άλλοι 6.250 έως το τέλος Δεκεμβρίου (δηλαδή συνολικά 25.000 υπάλληλοι). Επίσης, στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου υπάρχει ξεκάθαρη προτροπή προς τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν και σε απολύσεις. Δηλαδή να μην απορροφηθούν όλοι οι υπάλληλοι σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου με μετατάξεις.

Στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε απολύσεις καθώς θεωρούν ότι δύσκολα θα βρεθούν άλλες 25.000 θέσεις για την μετάταξη όλων των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Για να αποφευχθεί αυτό υπάρχει ένας άτυπος σχεδιασμός από κυβερνητικής πλευράς, ο στόχος των 25.000 υπαλλήλων να μην ισχύσει τεμαχισμένος ανά τρίμηνο αλλά να ισχύσει συνολικά έως το τέλος του έτους. Με άλλα λόγια να μην τοποθετηθούν σε διαθεσιμότητα οι 6.250 υπάλληλοι στο τέλος Μαρτίου και άλλοι τόσοι έως το τέλος Ιουνίου. Αντίθετα να γίνει η τοποθέτηση των 25.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα προς το τέλος του έτους. Ο λόγος; Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο χρόνος λειτουργεί προς όφελός τους αναφορικά με το θέμα των απολύσεων. Ελπίζουν ότι έως τον Σεπτέμβριο θα έχει υπάρξει μια δραστική αλλαγή στο κλίμα στην οικονομία, θα έχει υπάρξει μια απτή βελτίωση στα δημόσια οικονομικά και θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να χαλαρώσει το μνημόνιο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα μπορούσε να υποβληθεί στην τρόικα το αίτημα για μη πραγματοποίηση απολύσεων αλλά μόνο μετατάξεων.

Για να υλοποιηθεί όμως ο παραπάνω σχεδιασμός υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση. Να δεχτεί η τρόικα οι τέσσερις τριμηνιαίοι στόχοι των 6.250 αποχωρήσεων μέσα στο 2013 να μετατραπούν σε ετήσια πρόβλεψη 25.000 αποχωρήσεων έως το τέλος του έτους. Η αισιοδοξία στα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για αυτό το θέμα δεν περισσεύει. Θεωρούν, ωστόσο, ότι εφόσον η Ελλάδα εκπλήξει θετικά σε άλλους τομείς τους δανειστές, όπως η πορεία του ελλείμματος, τότε θα υπάρξουν περιθώρια για να αποφευχθούν οι απολύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να δολοφονήσουν πολιτικά την κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top