Select Menu

Αν και το 2000 τα γερμανικά εργοστάσια κατασκεύασαν μόλις το 30% του συνόλου των αυτοκινήτων και των ελαφρών φορτηγών, ο αριθμός αυτός φέτος θα φτάσει το 44% σύμφωνα με προβλέψεις της UBS, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι βασικές αυτοκινητοβιομηχανίες που εδρεύουν στην Γερμανία -οι μεγαλύτερες από τις οποίες είναι η Volkswagen, η Daimler και η BMW-, και οι οποίες έχουν αναδείξει τις εγκαταστάσεις τους στην πατρίδα τους ως μια πλατφόρμα εκκίνησης για την παγκόσμια επέκτασή τους.

Τα ανταγωνιστικά οφέλη συνδέονται επίσης με την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος το 1999. «Κλειδώνοντας» το σύνολο της Ευρωζώνης κάτω από την ίδια νομισματική πολιτική, το ευρώ έδωσε σε πολλούς Γερμανούς κατασκευαστές ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες έχασαν τη δυνατότητα της εσωτερικής υποτίμησης με αποτέλεσμα να βγουν χαμένες στο παιχνίδι του επιχειρηματικού ανταγωνισμού.

Επιπλέον, οι γερμανικές επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασία που εισήχθησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ παράλληλα απολάμβαναν τους καρπούς από τα χρόνια ανάπτυξης των βιομηχανικών τεχνολογιών σε τομείς όπως η μηχανολογία, την αυτοματοποίηση και τη μεταλλουργία.

Ο Γκράχαμ Μάτχερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτικού Φόρουμ, μια ερευνητικής ομάδας με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε: «Τα δεδομένα δείχνουν ότι η λειτουργία του ευρώ (στην ευρωπαϊκή βιομηχανία) ευνόησε τη Γερμανία. Ο ανταγωνισμός έχει δεχτεί εξαντλητικές προκλήσεις στην προσπάθειά του να διατηρηθεί».

Η σταθερή απόδοση των γερμανικών εργοστασίων έχει βοηθήσει στην αύξηση των κερδών των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών της χώρας.

Σύμφωνα με προβλέψεις της Morgan Stanley, η VW, η Daimler και η BMW είναι πιθανό να παρουσιάσουν στα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2012 περιθώρια λογιστικού κέρδους ύψους 6,9%, 7,6% και 10,6% αντίστοιχα, πολύ μεγαλύτερα από τις άλλες τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες που εδράζουν στην Ευρώπη.

Αντίθετα, η PSA Peugeot Citroën και η Renault, και οι δύο γαλλικές, αναμένεται να παρουσιάσουν για το 2012 ένα περιθώριο ελλείμματος ύψους 4,5% και 0,3% αντίστοιχα, γεγονός που σημαίνει ότι και οι δύο θα σημειώσουν απώλειες. Η ιταλική Fiat παρουσίασε ένα περιθώριο κέρδους στις δραστηριότητές της ως αυτοκινητοβιομηχανία -μη συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της στην αμερικανική Chrysler- ύψους 2,8% στα αποτελέσματά της για το 2012, τα οποία δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top