Select Menu

Αλλαγές σε πρόσωπα και στο μοντέλο διακυβέρνησης, σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη, απασχολούν τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Στο επιτελείο του, που και το Σάββατο συναντήθηκε μαζί του για το στρατηγικό σχεδιασμό, συμφωνούν ότι πλέον ο πολιτικός χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση. «Η σημερινή εκταμίευση της δόσης δίνει και το εναρκτήριο λάκτισμα για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και αυστηρή υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Όποιος δεν το καταλαβαίνει και εφησυχάζει κάνει μεγάλο λάθος», λέει στέλεχος της κυβέρνησης, που συνομιλεί τακτικά με τον πρωθυπουργό.

Η απόφαση του κ. Σαμαρά να συναντηθεί σήμερα με τους εκπροσώπους 16 μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, έχει στόχο τη διεύρυνση της παρουσίας τους στη χώρα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προτεραιότητά του παραμένει η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και η επέκταση όσων ήδη βρίσκονται στη χώρα μας, με στόχο την εισροή κεφαλαίων και την ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά και τη μείωση της ανεργίας.

Όμως, στο στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Σαμαρά αγωνιούν, καθώς από το νέο έτος οι πολίτες θα αρχίσουν να βιώνουν τις νέες περικοπές και φορολογικές επιβαρύνσεις και, ταυτόχρονα, θα εντείνεται η σύγκρουση με φόντο ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να συγκρουστεί με συντεχνίες και συμφέροντα και σε αυτήν την κατεύθυνση έστειλε μηνύματα προς τους υπαλλήλους της Βουλής και τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι με ποιες διοικήσεις ΔΕΚΟ και με ποιους υπουργούς θα προχωρήσει αταλάντευτη.

«Δεν είναι δυνατόν να διοικούν υπουργοί, που έχουν σχέσεις με συντεχνίες ή εμφανίζονται να εκπροσωπούν τα συμφέροντα συγκεκριμένων κλάδων», λέει στέλεχος της ΝΔ. Το μείζον θέμα για τον πρωθυπουργό είναι η στήριξη των εταίρων χωρίς αστερίσκους στις αποκρατικοποιήσεις και στις μεταρρυθμίσεις.

«Όλα θα μπουν στο τραπέζι της συνάντησης του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη την Τρίτη το βράδυ», εκτιμά κορυφαίος υπουργός, καθώς θεωρεί ότι - σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα - απαιτούνται δραστικές αλλαγές στο μοντέλο διακυβέρνησης και στο μοντέλο συνεργασίας των τριών κομμάτων για να εξοβελιστούν οι αρρυθμίες.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης έχουν παράπονα για έλλειψη ενημέρωσης και διαρροές από υπουργεία, όπως η φορολόγηση με 45% από τα 26.000 ευρώ, που δεν βοηθούν, γιατί - όπως εκτιμούν - δυναμιτίζουν το κλίμα και στην κοινωνία και στα κομματικά στελέχη. Πάντως, έχει αποφασιστεί ότι θα εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις των κ. Σταμάτη, Σαχινίδη και Χατζησωκράτη για να περιοριστούν τα προβλήματα.

Κομβικό σημείο για τις αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση είναι αν θα δεχθούν οι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να μπούν στην κυβέρνηση οι ίδιοι ή αν θα δεχθούν να τοποθετήσουν κορυφαία πολιτικά τους στελέχη στο υπουργικό.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top