Select Menu


Σε αναβρασμό βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ, που μετά τις διαφοροποιήσεις βουλευτών της στις ψηφοφορίες για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό, αλλά και στελεχών στο εσωτερικό της που διαφωνούν με τη στάση του κόμματος, ψάχνει να βρει τον βηματισμό της.

Γράφει η Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Κρίσιμη για το μέλλον των δύο βουλευτών που καταψήφισαν στις δύο ψηφοφορίες, Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά, θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος στις 12 το μεσημέρι στην Αγίου Κωνσταντίνου. Οι δύο τους, θεωρούν ότι η στάση τους είναι συνεπής με το πρόγραμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς και την προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης, και εκφράζει πολλά μέλη του κόμματος.

Η ηγεσία πάντως εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τη στάση τους, εγείροντας ʽπολιτικό ζήτημαʼ, που θα συζητηθεί σήμερα. Στον απόηχο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής μάλιστα, αναμένεται να σκληρύνει η στάση του κόμματος απέναντί τους, με τη διατύπωση του προηγούμενου διαστήματος, οπότε και κλήθηκαν να ʽεπαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κόμμαʼ, να θεωρείται πλέον πολύ ...light και να αναζητείται κάποια πιο αυστηρή. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν τίθεται θέμα διαγραφών, που δεν προβλέπονται από το καταστατικό του κόμματος, ούτε καν πρόσκληση να παραδώσουν τις έδρες τους σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης, καθώς εκεί εγείρεται ηθικό ζήτημα για τους πρώην βουλευτές του Συνασπισμού, που ανήκοντας τότε στην Ανανεωτική Πτέρυγα του κόμματος, δεν παρέδωσαν τις δικές τους έδρες μετά τη διάσπαση που οδήγησε στην ίδρυση της ΔΗΜΑΡ.

Τελείως διαφορετική περίπτωση, θεωρείται αυτή του Γιάννη Πανούση, που ακολούθησε την κομματική γραμμή στην ψηφοφορία επί των μέτρων, αλλά απείχε από αυτή του προϋπολογισμού. «Δεν συνιστά μείζονα πολιτική διαφοροποίηση», λένε στην Αγ.Κωνσταντίνου, με τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Σπύρο Λυκούδη να χαρακτηρίζει χθες τη στάση του ως έναν ʽκομψό τρόποʼ να μην ψηφίσει υπέρ του προϋπολογισμού... Παρατηρούν βεβαίως κάποια αντίφαση, δεδομένου ότι βρέθηκε στην συζήτηση επί του προϋπολογισμού και μίλησε χωρίς εμφανείς διαφοροποιήσεις από το κόμμα, και παραπέμπουν στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ώστε να του ασκηθεί ίσως η δέουσα ...κριτική, αλλά ως εκεί. Χωρίς άλλου τύπου ʽεπιπλήξειςʼ, δείχνει να απομακρύνεται πάντως το ενδεχόμενο υπουργοποίησής του, που συζητείτο πολύ το τελευταίο διάστημα σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού απασχόλησε χθεσινή σύσκεψη στην Αγ.Κωνσταντίνου, με την πλειοψηφούσα άποψη να συγκλίνει τώρα υπέρ της μη πολιτικής αναβάθμισης στην συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα στην παρούσα φάση. Εκτιμώντας ότι η όλη συζήτηση περί ανασχηματισμού εκπορεύεται από κύκλους της κυβέρνησης που θα επιθυμούσαν την απομάκρυνση των δύο υπουργών που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ, η Αγ. Κωνσταντίνου διαμηνύει ότι περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τους υπουργούς της, και βεβαίως ότι στηρίζει την ʽσκληρή προσπάθειαʼ που καταβάλει ο Αντώνης Μανιτάκης στο θέμα των απολύσεων, προωθώντας τη λογική των μετακινήσεων. Ως εκ τούτου, επιλέγουν στην παρούσα φάση να χαμηλώνουν τους τόνους ως προς το ενδεχόμενο συμμετοχής πολιτικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, το οποίο και εκτιμούν ότι απομακρύνεται τουλάχιστον προς ώρας, αποκλείοντας σχεδόν και τυχόν τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Εξελίξεις πάντως, αναμένονται το επόμενο διάστημα και σε εσωκομματικό επίπεδο, με τα στελέχη που πρόσκεινται στη λεγόμενη ʽαριστερή μειοψηφίαʼ να φέρονται αποφασισμένα να θέσουν ζήτημα σύγκλησης εκτάκτου συνεδρίου, εκτιμώντας ότι το κόμμα έχει αρχίσει να ...κλίνει προς τα δεξιά, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία του. Ήδη, πριν από την ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού, άλλωστε, τρία στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής που ανήκουν στην ʽαριστερή πτέρυγαʼ, μίλησαν με κοινή τους δήλωση για ʽμείζον ηθικό και πολιτικό πρόβλημα για τη ΔΗΜΑΡʼ καταγγέλλοντας προσπάθεια μετάλλαξης της ελεύθερης, κατά συνείδηση ψήφου των βουλευτών.

 Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top